Maandag 25/10/2021

Kankersterfte bij Vlaamse man met een vijfde gedaald in twaalf jaar tijd

Vergeleken met 1990 sterven nu 20 procent minder mannen aan kanker in Vlaanderen. Bij vrouwen is dat 9 procent, zo blijkt uit berekeningen gebaseerd op de Vlaamse gezondheidsindicatoren van 1990 tot 2002 die de administratie Gezondheidszorg op vraag van De Morgen maakte.

Brussel

Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier

'Sterfte door kanker daalt al een tijdje', zegt Peter Hooft, hoofd van de administratie Gezondheidszorg van de Vlaamse Gemeenschap. 'Het is niet zo dat het aantal nieuwe kankergevallen daalt. Er zijn wel meer mensen met kanker, maar proportioneel gaan er minder van dood.'

De daling van de kankersterfte zet zich vooral bij mannen door. Terwijl er in 1990 nog 428 mannen stierven aan kanker per 100.000 mannen was dat in 2002 teruggelopen tot 344 mannelijke kankerdoden per 100.000. Voor vrouwen daalde het voor diezelfde periode van 200 naar 182 per 100.000 vrouwen. Het absolute aantal kankerdoden blijft evenwel stijgen. Dat hangt samen met de bevolkingsgroei en met de toenemende vergrijzing. Maar steeds meer mensen overleven kanker. "Verbeterde behandelingen kunnen dat gedeeltelijk verklaren, en daarnaast wordt kanker vaak een stuk vroeger ontdekt. Mensen overleven langer, maar ze zijn ook veel vroeger en dus veel langer patiënt", verduidelijkt Hooft. "Nu wordt kanker vaak al ontdekt in een stadium waarin de patiënt zich nog van geen kwaad bewust is."

Longkanker blijft niet alleen het belangrijkste zorgenkind, maar is tevens een geval apart in die hele evolutie. Bij mannen daalde de sterfte door longkanker aanzienlijk: in 2002 stierf een kwart minder mannen aan longkanker dan in 1990. Bij vrouwen begint het probleem nu te pieken. De kankersterfte nam bij hen toe met 22 procent tegenover 1990. De cijfers weerspiegelen de emancipatiebeweging die zich in het verleden voltrok inzake rookgedrag. Vrouwen zijn veel later beginnen te roken dan mannen, en het duurt jaren voor de impact van roken zich vertaalt in longkanker. Mannen zijn minder gaan roken, terwijl nu steeds meer vrouwen meer roken. Die fatale inhaalbeweging van vrouwen zorgt er overigens voor dat de globale kankersterfte bij hen een stuk minder sterk daalt dan bij mannen.

Opgesplitst naar de andere tumortypes komt de daling wel duidelijk naar voren. Zo sterven er 24 procent minder mannen aan dikkedarmkanker dan in 1990, bij vrouwen is dat 19 procent minder. De sterfte door borstkanker is eveneens gedaald, met 9 procent.

Bij huidkanker tekent zich dan weer een omgekeerde evolutie af: de sterfte bij mannen nam toe met 16 procent, en bij vrouwen zelfs met 53 procent. Hooft: "In absolute cijfers gaat het nog altijd om een relatief klein aantal mensen die huidkanker krijgen, maar het is toch een duidelijke evolutie. In de meeste gevallen gaat het om melanomen, wat samenhangt met te veel blootstelling aan de zon."

De daling van het aantal kankerdoden is geen exclusief Vlaams fenomeen. Zo maakte het Britse UK Cancer Research bekend dat de kankersterfte er de laatste dertig jaar met 12 procent is gedaald. Een positieve evolutie, oordeelt Hooft, maar met een keerzijde. "We overleven wel langer, maar je riskeert in de toekomst over te blijven met een 'gehandicapte' populatie."

Bij huidkanker stijgt de sterfte dan weer sterk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234