Dinsdag 24/11/2020

Gezondheid

Kankermythes ontkracht: rode wijn en superfoods helpen niet

Beeld THINKSTOCK

De Stichting tegen Kanker heeft een aantal mythes rond kanker ontkracht. Uit een enquête van Ipsos blijkt dat Belgen de risicofactoren voor kanker nog vaak erg fout inschatten. Zo zou maar 12 procent weten dat overgewicht, na roken, de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker is.

Er bestaan nog heel wat misvattingen over wat het risico op kanker nu wel en niet zou doen toenemen. Dat werd in kaart gebracht door een enquête van onderzoeksbureau Ipsos bij 1.055 Belgen tussen 16 en 40 jaar. Zo weet slechts twaalf procent van de ondervraagden dat overgewicht de tweede belangrijkste kankerverwekker is, na roken. Stichting tegen Kanker heeft daarom tien mythes rond voeding en kanker opgelijst, met de nodige toelichting erbij.

Zo zou, zelfs zonder overgewicht, een 'buikje' hebben ook al voor een verhoogd risico zorgen, vooral op dikkedarm- en endeldarmkanker. Dat weet twee derde van de ondervraagde Belgen niet. "Al neemt dat risico lineair toe", benadrukt oncoloog Benoit Beuselinck. "Ook met een beetje overgewicht heeft men meer risico, maar dat zal een kleiner risico zijn dan bij een belangrijk overgewicht."

"Niet panikeren"

Dat één glaasje rode wijn per dag het risico op kanker zou doen afnemen, wordt ook ontkracht. Rode wijn zou in kleine hoeveelheden wel mogelijk positieve effecten hebben op hart- en vaatziekten, maar de alcohol die erin zit verhoogt sowieso het risico op kanker. "In bepaalde wijnen zijn trouwens kankerverwekkende stoffen aangetroffen, door pesticides die in de wijn zouden kunnen terechtkomen tijdens het productieproces", voegt Beuselinck daaraan toe.

Ook zouden de zogenaamde 'superfoods' eerder fabel dan feit zijn. Van bepaalde voedingsmiddelen zoals broccoli, groene thee en tomaat wordt door meer dan 60 procent van de ondervraagden gedacht dat je door er veel van te consumeren het kankerrisico in grote mate kan terugdringen. Niet zo, volgens Stichting tegen Kanker. De ziekte wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren en kan dus ook niet door één enkele factor (zoals zo'n superfood) voorkomen worden. Variëren is dus de boodschap.

Beuselinck benadrukt dat vooral de hoeveelheid toxische stoffen en duur van de blootstelling bepalend zijn voor het risico op kanker. "En precies omdat er een lange tijd van blootstelling voorafgaat aan het ontstaan van kanker, is het niet eenvoudig om een verband aan te tonen tussen één precieze oorzaak en het gevolg." Ook raadt hij aan maat te houden met alles, maar niet te snel te panikeren. "Als het risico verhoogt met twee procent, moet je daarvoor dat ene glaasje wijn laten?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234