Woensdag 11/12/2019

Kanker wordt mannelijker

Kanker wordt steeds meer een mannenziekte: het aantal mannen met kanker stijgt de komende jaren veel sneller. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

Kanker komt nu al vaker voor onder mannen dan onder vrouwen, maar de 'voorsprong' van de mannen wordt de komende decennia aanzienlijk groter. In België stijgt het aantal mannelijke kankerpatiënten tussen nu en 2035 met 39 procent, terwijl er in diezelfde periode 23 procent meer vrouwelijke patiënten worden verwacht. Ook het aantal kankerdoden toont eenzelfde evolutie.

De 'vermannelijking' van kanker doet zich niet alleen in België voor, maar ook in de Europese Unie en wereldwijd. Op het eerste gezicht is het een vreemde ontwikkeling. Kanker is sterk verbonden met levensstijl. Nu vrouwen geleidelijk een masculiene levensstijl overnemen - meer werken, roken, alcohol drinken - ligt het in de lijn der verwachtingen dat ze de mannen ook zouden bijbenen op het vlak van kanker.

Maar ondanks het veranderende gedrag van vrouwen blijken mannen nog steeds veel ongezonder te leven: ze roken meer, hebben meer overgewicht, eten minder groente en drinken meer alcohol. Nu ook luchtvervuiling als mogelijke oorzaak van kanker wordt gezien, springt nog een verschil in het oog: mannen brengen gemiddeld veel meer tijd door in het verkeer dan vrouwen.

Zonnecultuur

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties maakte voor het Globocanproject kankerprojecties tot 2035. Daaruit blijkt dat typisch vrouwelijke kankertypes, zoals borstkanker en huidmelanomen, in de toekomst minder vaak voorkomen. In het geval van borstkanker komt dit onder meer doordat artsen zo'n tien jaar geleden stopten met het voorschrijven van hormoontherapieën tijdens de menopauze.

In het geval van huidmelanomen is een mogelijke verklaring de betere preventie en bescherming tegen de zon. "Twintig tot tien jaar geleden was er een echte zonnecultuur", zegt oncoloog Jacques De Grève (UZ Brussel). "Nu is er iets meer bewustzijn van de gevaren."

Anderzijds zorgt de vergrijzing ervoor dat typisch mannelijke kankers, zoals prostaatkanker, in de toekomst zeer sterk zullen toenemen. "Prostaatkanker is sterk gelieerd aan ouderdom, terwijl borstkanker minder uitgesproken met ouderdom te maken heeft", aldus De Grève. "Vanaf 80 jaar stabiliseert de kans op borstkanker en vanaf 90 jaar neemt die kans zelfs af."

Borstkanker is nu nog het meest voorkomende kankertype in België, maar naar verwachting wordt die positie rond 2021 overgenomen door prostaatkanker.

Ouderdomsziekte

Uit de Globocanprojecties blijkt ook dat kanker steeds meer een ouderdomsziekte wordt. Het aantal kankerpatiënten zal tussen nu en 2035 toenemen met 32 procent (veel sneller dan de algemene bevolkingsstijging), maar die toename komt volledig voor rekening van de 65-plussers. Het aantal kankerpatiënten en kankerdoden jonger dan 65 jaar neemt de komende twintig jaar geleidelijk af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234