Zaterdag 28/05/2022

Wonen

Kangoeroewonen zit in de lift

Minister Hilde Crevits (2de rechts bovenaan) woont samen met haar ouders én haar schoonouders. Beeld Jan De Meuleneir/Photo News
Minister Hilde Crevits (2de rechts bovenaan) woont samen met haar ouders én haar schoonouders.Beeld Jan De Meuleneir/Photo News

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V), net ingetrokken in een huis met haar ouders én schoonouders, is niet de enige. Wel meer Vlamingen zijn gewonnen voor het kangoeroewonen. Samen lief, leed en de buidel delen: het klinkt romantisch. "Al gebeurt het doorgaans uit pure noodzaak."

ELINE DELRUE

Sinds drie weken deelt Crevits een huis met haar ouders en schoonouders. En dat vindt ze "de max", zo liet ze optekenen in Het Laatste Nieuws. Drie generaties onder één dak, samen en toch apart. Kangoeroewonen op zijn schoonst.

Twee bekende fenomenen spelen mee: terwijl een eigen huis voor jonge gezinnen vaak een onbetaalbare droom blijft, wordt het huis van onze ouders stilaan te groot. Die ouderen leven niet alleen langer, ze willen ook langer zelfstandig leven, liefst in dat eigen huis. Die eigendom in tweeën splitsen is dan voor beide partijen een win-winsituatie.

Het idee is ook in Nederland en de Scandinavische landen al ingeburgerd. Bij ons is de formule nog aan een opgang bezig. Maar de interesse groeit, blijkt uit een onderzoeksrapport van Iliv, het kenniscentrum over het belang van thuis. In 2013 deelde 14 procent van de Belgen een woning met zijn ouders. Ook 3 procent van de alleenstaande moeders of vaders woonde bij de eigen ouders in.

Te groot en te duur

Het beleid over kangoeroewonen hinkt nog achterop, hekelen experts. Maar de crisis heeft de Belg wel wakker geschud, zo stelt het Iliv-rapport. Zo wil bijna een kwart van de bevolking (23 procent) zijn ouders later eventueel zelf in huis nemen. Niet alleen omdat het budgettair handig is, maar ook om een stuk van de zorg over te nemen.

"Het is aan de beleidsmakers om te volgen", meent Dirk Luyten (Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen). "Zij moeten opgesplitste woningen nog meer toestaan. Nu kun je het als volwassen kind voorhebben dat je je woning laat aanpassen, dat je ouders bij je intrekken, maar zodra zij overlijden blijf je achter met een woningdeel dat je niet mag onderverhuren. We moeten ons klaarstomen voor andere, alternatieve vormen van wonen. Er is meer dan huren of kopen alleen."

Apart, maar toch samen leven. Het klinkt mooi, maar we moeten realistisch zijn, zegt Luyten. "Kangoeroewonen gebeurt toch vooral uit noodzaak. Om financiële redenen, om voor je ouders te zorgen. De uitdaging is dan om van die nood een deugd te maken, om het voor iedereen aangenaam te maken."

Want het is niet voor iedereen weggelegd, met meerdere generaties onder één dak. Zeker niet in tijden waarin zowel jong als oud op zijn strepen staat. Luyten: "Ook bij senioren zie je een hele evolutie. Ze zijn gesteld op hun privacy, willen zelfstandig zijn. Het beeld van de bompa die inwoont en de hele dag in jouw zetel zit, dat is passé. Daarom is het toch van belang dat elk huishouden binnen de woning zijn eigen ruimtes heeft, dat iedereen zijn eigenheid behoudt. En dat je duidelijke afspraken maakt. Wat is gemeenschappelijk, wat niet? Hoe regelen we alles financieel? En hoe zit het met de andere kinderen die elders wonen?"

Twee gezinnen met één huisnummer: er zijn nog veel kansen weggelegd voor het kangoeroewonen, vinden experts. Kansen die nu al te vaak onbenut blijven, meent Youri Vandenberghe, zaakvoerder van stedenbouwkundig bureau VONT. "Denk aan grote villa's die nu niet verkocht raken. Ze zijn te duur, te groot, nemen immense percelen in beslag. Waarom wil de immowereld die panden zo graag verkopen als één woning? Er is nood aan durf om die huizen om te vormen tot twee entiteiten, om na te denken over alternatieve woonvormen. Weg van de klassieke verkaveling met alleen maar jonge gezinnen. Of alleen maar senioren."

Wint het kangoeroewonen zielen? Voorspeld wordt van wel. In april dit jaar telde Vlaanderen zo'n 650 kangoeroewoningen, in de strikte zin van 'zorgwoning'. Maar dat moeten er meer zijn. In 2011 leefden al 150.000 Vlaamse gezinnen samen met volwassen kinderen boven 25 jaar. Al speelt ook Hotel Mama hier een rol.

Dirk Luyten: "Dat blijft nog de grote vraag. Zal het fenomeen van Hotel Mama, dat ook een flinke opgang heeft gemaakt, ook het kangoeroewonen positief beïnvloeden? Veel jongeren zijn het nu al gewoon om langer samen te leven met hun ouders. Ze weten hoe ze samen, maar toch voldoende apart kunnen wonen. Dat kan ook in hun latere leven een stimulans zijn om bij hun ouders in te trekken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234