Woensdag 20/10/2021

Kandidaat voor een zitje: van de Vliegende Fin tot de Piraat van Praag

Het Europees Parlement heeft een grauw imago, waarbij gemakshalve vergeten wordt hoeveel macht het in werkelijkheid heeft. Na de verkiezingen zullen allicht heel wat markante figuren het halfrond wat opleuken. Of ze echter allemaal een politieke meerwaarde brengen, is een andere vraag.

Michael Lafosse, de Brusselse 'Koning der Schotten' Van Lafosse moet nu niet direct het ernstiger werk verwacht worden. De tot Brit genaturaliseerde Brusselaar komt op in Tsjechië, als tweede op de lijst van een piepkleine beweging. Hij beweert al enige tijd de ware 'Koning der Schotten' te zijn, afstammeling van Bonnie Prince Charlie, die in 1745 de Britse troon opeiste. Voluit noemt hij zichzelf James Alexander Stewart. Lafosse zegt ook een afstammeling te zijn van Mary Stuart. Historici noemen zijn claim "compleet uit de lucht gegrepen", ook al lijkt de man fysiek wat op de Stuarts die in de National Gallery in Londen aan de muur hangen. Of hij verkozen wordt, is een ander paar mouwen. Een Belg met vermoedelijk Schots bloed in Tsjechië, een land waar het voeren van adellijke titels verboden is? In Lafosses fantasiewereld is alles mogelijk. Katja Nora Bochnickova, alias Dolly Buster Dolly Buster is zoveel als de Tsjechische La Cicciolina, de bijnaam van de Italiaans-Hongaarse Ilona Staller die een tijd lang voor de Partij van de Liefde in het Italiaanse parlement zetelde. Dolly Buster is lid van het Onafhankelijk Initiatief, voorheen bekend als het Onafhankelijk Erotisch Initiatief. De flink uit de kluiten gewassen Dolly is behoorlijk zegezeker. Ze claimt in een aantal streken van het land tussen de 15 en 70 procent van de stemmen te halen. Allicht heeft ze veel vertrouwen in de messianistische slogan van haar partij. 'Bemin elkander en reproduceer!'

Bij de 31 partijen die in Tsjechië aan de verkiezingen deelnemen, bevinden zich overigens wel meer vreemde vogels. Een daarvan is Victor Kozeny, in eigen land bekend als de 'Piraat van Praag'. De gangster-zakenman is op dit ogenblik voortvluchtig.Carmen Kass, dankbaar supermodel Een bijzonder bevallige verschijning op lange benen, die net daarom razend populair is in haar eigenste Estland en het dus allicht tot in het parlement schopt. Kass is een 25-jarig supermodel, van wie beweerd wordt dat ze de rijkste vrouw van haar land is. Dat heeft het voordeel dat Kass er niet van verdacht kan worden voor de centen naar Brussel en Straatsburg te trekken. Ze behoort tot de conservatieve partij van de Estse premier Juhan Parts Res Publica. Kass is niet van plan zich achter haar mooie gezichtje te verschuilen. Op haar programma staat bittere ernst: Kass wil reclame voeren voor de lage loonlasten in haar landen. Uitspraak: "Alles wat ik heb, heb ik te danken aan Estland. Nu wil ik Estland wat teruggeven." Volgens een woordvoerster van de partij heeft Kass "veel goede ideeën".Gregorz Lato, van sporting Lokeren naar parlement De kaalhoofdige Lato was in 1974 topschutter op het WK voetbal in Duitsland met zeven doelpunten. In de nadagen van zijn carrière maakte hij het mooie weer bij Sporting Lokeren, samen met Preben Larsen, Arnor Gudjohnsen en René Verheyen. Lato is op dit ogenblik al senator in eigen land. Hij is niet de enige sportman uit Polen die het in de politiek probeert.

Ook Marian Woronin, zilveren medaillewinnaar op de Olympisch Spelen in Moskou (1980), hoopt Brussel als europarlementslid binnen te trekken. Een andere bekende Pool is Andrzej Wajda, een van Europa's grootste filmregisseurs. Hij won prijzen in Cannes, Berlijn en zelfs een ere-oscar. Hij behoort tot Solidarnosc, de partij van Lech Walesa. Ook Walesa's zoon Jaroslaw probeert op 13 juni een zitje in het Europees Parlement te veroveren. Robert Kilroy-Silk, de Britse Oprah Winfrey Silk was tot enkele maanden geleden de presentator van zijn eigen praatprogramma op de BBC, zeg maar de mannelijke, blanke en Britse versie van Oprah Winfrey. Robert Kilroy-Silk is de voorman van de UK Independence Party, die ijvert voor de Britse terugtrekking uit de Europese Unie. Onbesproken is zijn gedrag niet. Hij werd ontslagen door de BBC na denigrerende, zelfs racistische opmerkingen over Arabieren. Hij noemde die in een column "zelfmoordenaars, benen-afzetters en vrouwenonderdrukkers". Kilroy mocht vertrekken. Of hij een betekenisvolle bijdrage zou kunnen leveren aan de Britse terugtrekking uit de Unie? Allicht niet, hij zei immers al "zo weinig mogelijk tijd" in Brussel te zullen doorbrengen als hij verkozen raakt.José Saramago, Nobelprijswinnaar literatuur De Portugees won de Nobelprijs voor de literatuur in 1998. Hij is kandidaat voor de Communistische Partij, die in zijn land van herkomst makkelijk ronde de 15 procent van de stemmen haalt. Saramago ziet het als een gebaar. Hij wil immers niet naar het parlement en zou gevraagd hebben om een onverkiesbare plaats op de lijst.

Tot slot nog een greep uit de lijst celebrity' die een parlementszitje hopen te veroveren: de Finse rallyrijder Ari 'Vliegende Fin' Vatanen, de Slowaakse hockeyster Peter Stasny, de astronauten Vladimir Recek uit Tsjechië en Miroslaw Hermaszewski uit Polen.

Maandag: de groeiende weerzin en apathie tegen de Europese integratie van de bevolking

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234