Woensdag 12/08/2020

Kandidaat-rectoren KU Leuven starten campagne

Wie volgt Mark Waer op als rector van de KU Leuven?Beeld PHOTO_NEWS

Vandaag is aan de KU Leuven het startschot gegeven van de campagne voor een nieuwe rector. De hoogleraren Rik Torfs, Karen Maex, Tine Baelmans en Bart De Moor zijn de kandidaten om vanaf augustus 2013 Mark Waer op te volgen. Op 13 mei is er een eerste stemronde.

Tine Baelmans, momenteel als vicerector bevoegd voor het studentenbeleid, wil een nieuwe organisatiecultuur voor de universiteit met meer aandacht voor het creëren van een echte gemeenschap en meer samenwerking en ontmoetingen tussen wetenschappers, medewerkers en studenten en tussen mensen uit verschillende onderzoeksdomeinen. De KU Leuven moet bovendien meer inspanningen doen voor kwetsbare groepen.

Kwaliteit boven kwantiteit
Vicerector Internationaal Beleid Bart De Moor wil de kwaliteit in onderwijs, onderzoek en dienstverlening verdiepen, maar de kwantitatieve aspecten temperen. Zo telt voor hem bijvoorbeeld niet het aantal publicaties, maar wel de kwaliteit. De bestuursstructuren moeten eenvoudiger en de organisatiecultuur anders, zodat onder meer werk beter in balans is met het leven. De universiteit moet voorts haar politieke slagkracht verbeteren.

Meer interdisciplinaire samenwerking
Karen Maex, vicerector Groep Wetenschap & Technologie, pleit voor meer interdisciplinaire samenwerking. De drie wetenschapsgroepen moeten elkaar in universiteitsbrede initiatieven trachten te vinden, zegt ze. Studenten hebben recht op heldere oriëntaties en duidelijke studietrajecten, waarbij Maex aangeeft dat de flexibilisering op dat vlak te ver doorgedreven is. Ze benadrukt ook de maatschappelijke rol van de universiteit.

Administratieve overlast
Ex-CD&V-senator Rik Torfs kant zich ten slotte tegen de groeiende administratieve overlast. Hij is er ook niet over te spreken dat bij het beoordelen van onderzoek kwantiteit primeert, dat inspirerend onderwijs niet echt wordt gehonoreerd, de universiteit alsmaar vaker moet buigen voor een regelzuchtige overheid en dat de Associatie KU Leuven uitgroeit tot een complexe, onbegrijpelijke constructie met een democratisch deficit. De universiteiten moeten hun rol als gids en lichtbaken van de samenleving herwinnen.

Op deze website publiceerden de kandidaten een visietekst, met daarin eigen accenten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234