Zondag 09/08/2020

Kandidaat-rectoren KU Leuven over vele dingen eens

Beeld PHOTO_NEWS

De kandidaat-rectoren van de KU Leuven - Rik Torfs, Karen Maex, Tine Baelmans en Bart De Moor - hebben maandag een eerste publieke debat gevoerd. Over vele zaken - vermindering administratieve lasten, meer vrouwelijke professoren, openstaan voor andere levensbeschouwingen - bleken ze het eens. Rik Torfs, de enige niet-vicerector, formuleerde het telkens iets kritischer. Dat de rector van de KU Leuven ook de baas zijn van de Associatie KU Leuven moet zijn, werd eveneens eensluidend gesteld. In het verleden was er onduidelijkheid over de positie van de huidige Associatievoorzitter André Oosterlinck binnen de KU Leuven. Deze was van 1995 tot 2005 rector en is sindsdien onafgebroken voorzitter van de Associatie.

Torfs hekelde het feit dat de KU Leuven veel politieke slagkracht verloor, wat blijkt uit de verminderde overheidsinkomsten. Binnen de unief opereren de drie grote wetenschapsgroepen volledig naast mekaar. Dat vrouwen te weinig kansen krijgen, heeft onder meer te maken met het feit dat er in de aanstellingscommissies te veel mannen zetelen en de "masculiene cultuur", die nadruk legt op aantal publicaties en beslissingen neemt in "achterkamertjes".

Bart De Moor, vicerector Internationaal Beleid, pleitte voor een versterking van het humanresourcesdepartement, dat voor een meer professionele aanpak moet zorgen van het personeelsbeleid (bv. inzake werkbelasting). In beleidsorganen moet gestreefd worden naar een minimale aanwezigheid van 1/3e vrouwen. Verdeling van middelen binnen de universiteit mag niet langer "mechanistisch", maar moet op basis van beleidsprioriteiten.

Karen Maex, vicerector Groep Wetenschap & Technologie, pleitte voor een "schottenloze" unief en een hechtere relatie tussen de wetenschapsgroepen. Het verminderen van werkdruk moet bij voorkeur gebeuren door coaching in de omgeving. Administratieve vereenvoudiging kan door meer bevoegdheden te geven aan departementen en faculteiten. Wat het genderbeleid betreft, wees ze op de sterke stijging van het aantal vrouwelijke doctoraatsstudenten.

Ook Tine Baelmans, als vicerector bevoegd voor het studentenbeleid, pleitte voor meer samenwerking tussen de wetenschapsgroepen en een minder zware beleidsstructuur. Het humanresourcesbeleid moet in de eerste plaats gedecentraliseerd gebeuren in de onderzoekseenheden. Het dient wel centraal gestimuleerd. Ook Baelmans is voorstander van een verbreding van de samenstelling van de beoordeling- en aanstellingscommissies.

Rik Torfs verwees ook naar een interview enkele jaren geleden waarin aan de uittredende rector Mark Waer en aan André Oosterlinck op hetzelfde ogenblik gevraagd werd wie de baas was aan de KU Leuven en Oosterlinck "allebei" antwoordde. Bart De Moor pleitte ervoor om een specifieke vicerector aan te stellen om het integratieproces van de hogeschoolopleidingen in de KU Leuven goed te begeleiden. "Deze moet ook voorzitter worden van de Associatie", aldus De Moor.

In het begin van het academiejaar 2013-2014 worden de academische hogeschoolopleidingen, met uitzondering van de academische kunstopleidingen, in één beweging in de universiteiten geïntegreerd. De Associatie van de KU Leuven omvat twaalf Vlaamse hogeschoolopleidingen en is de grootste in Vlaanderen. In de instellingen van Associatie KU Leuven studeren in totaal meer dan 100.000 studenten, goed voor 43 procent van alle Vlaamse studenten in het hoger onderwijs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234