Zondag 28/11/2021

Buitenland

Kandidaat-opperrechter Kavanaugh ondervraagd na uit de hand gelopen caféruzie in 1985

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh zou in de jaren 80 zijn ondervraagd na een caféruzie. Dat blijkt uit een politierapport dat The New York Times kon inkijken. Ondertussen gaat het FBI-onderzoek onverminderd voort.

Ga er maar aan staan als FBI-agent. Zij zegt dat ze bijna werd verkracht, hij ontkent. Het speelde zich 36 jaar geleden af en er zijn vooralsnog geen ondersteunende bewijzen voor beide verhalen, er is niet eens een plaats delict bekend, en je hebt maar een week de tijd. O, en wat er ook uit je onderzoek komt, waarschijnlijk jaag je de helft van de natie tegen je in het harnas.

Brett Kavanaugh (links) wordt door Christine Blasey Ford (rechts) beschuldigd van poging tot verkrachting, toen ze beiden op de middelbare school zaten. Beeld AFP
Brett Kavanaugh (links) wordt door Christine Blasey Ford (rechts) beschuldigd van poging tot verkrachting, toen ze beiden op de middelbare school zaten.Beeld AFP

Toch is de FBI deze week alsnog begonnen aan een spoedonderzoek naar de beschuldigingen van hoogleraar psychologie Christine Blasey Ford aan het adres van Brett Kavanaugh, president Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof. Een paar cruciale Republikeinse senatoren wilden dat op het laatste moment toch, hoewel de meeste van hun partijgenoten er eigenlijk weinig heil in zien. Want wat zou de FBI na al die jaren nog kunnen toevoegen aan het welles-nietesspelletje tussen Blasey Ford en Kavanaugh?

Een antwoord op die vraag kwam dit weekend van niemand minder dan James Comey, de voormalig directeur van de FBI, die vorig jaar door Donald Trump aan de kant werd geschoven. In een stuk in The New York Times legt hij uit dat dit soort onderzoeken routine zijn voor FBI-agenten.

James Comey, voormalig directeur van de FBI. Beeld AFP
James Comey, voormalig directeur van de FBI.Beeld AFP

Krap

Niet dat het een eitje wordt. Want "als het doel waarheidsvinding zou zijn, was er geen tijdslimiet geweest". Het lijkt er volgens Comey eerder op dat de Republikeinen "willen kunnen zeggen dat er een onderzoek is geweest" en dan doorgaan met de benoeming. Een week is inderdaad krap, maar ook in die tijd valt er volgens Comey meer boven water te krijgen dan veel Republikeinen hopen.

De methode daarbij is, kort gezegd: allerlei mensen interviewen, interviewen en nog eens interviewen, daarbij nauwgezet in kaart brengen waar de inconsistenties in de verhalen zitten en die gebruiken om dieper te graven. Uiteindelijk leidt dat niet tot een conclusie, maar wel tot een beoordeling van de geloofwaardigheid van de getuigenissen.

Volgens Comey zijn er genoeg aanknopingspunten, ook in het verhaal van Deborah Ramirez, een tweede vrouw die Kavanaugh van grensoverschrijdend gedrag beschuldigde. Zij is inmiddels geïnterviewd, melden Amerikaanse media. Comey: "FBI-agenten hebben een veel betere onzinradar dan partijpolitici, omdat ze niet met een conclusie beginnen."

Gisteren heeft de FBI ook gepraat met Mark Judge, een studievriend van Kavanaugh die volgens Christine Blasey Ford getuige zou zijn geweest van het incident waarvan zij de kandidaat-opperrechter beschuldigt.

'Kava Nope' of 'Neen, Kavanaugh' tijdens een manifestatie in de Amerikaanse stad Boston. Beeld EPA
'Kava Nope' of 'Neen, Kavanaugh' tijdens een manifestatie in de Amerikaanse stad Boston.Beeld EPA

Kleine leugens, grote leugens

FBI-agenten weten ook dat "kleine leugens op grote leugens wijzen. Overduidelijke leugens door de genomineerde over de betekenis van woorden in het jaarboek zijn een alarmsignaal om dieper te graven." Een toespeling op het senaatsverhoor van Kavanaugh, waarin hij met een uitgestreken gezicht beweerde dat 'Devil's Triangle' een drankspelletje was, terwijl de rest van de natie hier toch echt een referentie aan een triootje in herkende.

Een ander mogelijk pijnlijk punt voor Kavanaugh schuilt in de mate van zijn alcoholgebruik als jongvolwassene. Volgens hem was dat nooit zo hevig dat hij zich dingen niet meer kon herinneren. Zo maakte The New York Times bekend dat Kavanaugh in 1985 is ondervraagd na een uit de hand gelopen caféruzie.

Het incident vond, volgens een politierapport dat gisteren is gepubliceerd, plaats in september 1985. Volgens dat rapport werd Kavanaugh beschuldigd van het gooien van ijs naar een andere bezoeker in een bar in New Haven, Connecticut, na het bijwonen van een UB40-concert met zijn vrienden. Toen de feiten aan het licht zijn gekomen vorige maand, ontkende Kavanaugh stellig.

Het aanvullende onderzoek van de FBI duurt in totaal een week. Daarna zal de volledige Senaat beslissen over de kandidatuur van Kavanaugh. Ondertussen gaan de interviews met andere spilfiguren onverminderd voort.

Brett Kavanaugh. Beeld AFP
Brett Kavanaugh.Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234