Zaterdag 06/03/2021

Kanarie verkouden? Hier is een kilo antibiotica

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Dierenartsen mogen voortaan geen geneesmiddelen meer bereiden noch afwegen. Dat staat in een ministrieel besluit (MB) dat op 3 september in het Staatsblad verscheen en sinds gisteren van kracht is. "Dat betekent dus dat wij de eigenaars van zieke kanaries naar huis moeten sturen met een kilo tetracycline, terwijl zo'n vogeltje amper vijf gram van dat antibioticum nodig heeft. De kleinste verpakking van tetracycline is immers een pakket van een kilo", verduidelijkt dierenarts Johan Van Nijs. Hij vreest dat het nieuwe MB veel collega's in de illegaliteit zal doen belanden.

Medicijnen die hormonen bevatten, mogen voortaan niet meer onder diereneigenaars verspreid worden, zo vermeldt het MB verder. "Nog zo'n absurde situatie", fulmineert Van Nijs. "Een poes die aan de pil is, moet voor elke inname bij de dierenarts langsgaan. Waar zijn we dan in godsnaam mee bezig? Een dierenarts die in alle vertrouwen een doosje meegeeft aan de eigenaar van zo'n poes, gaat plots in de fout." Veel van zijn collega's zullen op die manier in de illegaliteit terechtkomen, vreest Van Nijs.

"Ik kan best begrijpen dat het MB is opgesteld ter bestrijding van de hormonenmaffia. Er zijn hier en daar wel enkele dierenartsen die het imago van het beroep in diskrediet brengen. Alleen heeft de overheid vergeten een onderscheid te maken tussen grote en kleine dieren, of tussen voedselproducenten en gezelschapsdieren", vindt dierenarts Van Nijs. "Het is niet meer dan normaal dat dieren die bestemd zijn voor de consumptie van vlees, melk en eieren, streng bewaakt moeten worden. Ik begrijp alleen niet waarom ook kleine huisdieren aan zo'n strenge regel onderworpen worden. Die zijn er toch alleen maar voor het gezelschap van de mens? Of voor de sport natuurlijk."

De wet op de uitoefening van de dierengeneeskunde bepaalt dat dierenartsen vrij geneesmiddelen mogen verschaffen. "Dat betekent dat wij medicijnen mogen bereiden en afwegen. Nu kan dat ineens niet meer. Ons recht staat immers haaks op het nieuwe MB", zegt Van Nijs. Dat dierenartsen geen geneesmiddelen meer mogen afwegen, maakt hem kwaad. "Stel, ik krijg een yorkshire met een allergieprobleem op consultatie. Met tien tabletjes is dat hondje van zijn allergie verlost. Het probleem is echter dat zo'n doos allergiepillen duizend tabletjes bevat. Het spul kost bovendien zo'n 12.000 frank (297,5 euro). Ik kan toch niet tegen de eigenaar van die yorkshire zeggen: 'Hier, neem maar mee. Dat is dan 12.000 frank.' Dat is toch al te gek. Trouwens, zo'n geneesmiddel is pakweg twee jaar houdbaar. Na twee jaar gooit de eigenaar alle resterende pillen weg en komt dus al die chemische rommel in het milieu terecht. Of hij blijft de pillen gebruiken en vergiftigt er ongewild zijn hond mee." Overschakelen naar geneesmiddelen met kleinere verpakkingen zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat volgens Van Nijs dan de therapeutische vrijheid van de dierenarts in het gedrang komt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234