Zaterdag 04/04/2020

Kanaalplan Vilvoorde werkt, maar lijdt onder gebrek aan samenwerking en financiering

Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) en Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Het Kanaalplan Vilvoorde heeft ertoe geleid dat de controles op illegale activiteiten spectaculair zijn toegenomen, maar een aantal tekortkomingen moet nog verholpen worden om van het plan een volwaardig succes te maken. Dat blijkt uit het evaluatierapport van het plan, dat dinsdag in het stadhuis van Vilvoorde werd voorgesteld door burgemeester Hans Bonte (sp.a) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Daaruit blijkt dat er geen eenheid van werkwijze of aanpak is met alle Brusselse en Vlaamse partners, dat de Vlaamse politiezones uit de rand structureel ondergefinancierd blijven en kampen met een schrijnend politietekort. Tot slot is er vanaf volgend jaar geen structurele financiering voor de opvolging van geradicaliseerden en de preventieve aanpak ervan in Vilvoorde.

De evaluatie werd opgemaakt door de lokale politie van Vilvoorde en Machelen (VIMA), de federale politie en het parket van Halle-Vilvoorde, de stad Vilvoorde, Vlaams-Brabant, het Arbeidsauditoraat en de sociale inspectiediensten.

Verbeterde samenwerking

Het kanaalplan Vilvoorde leidde tot een verbeterde samenwerking. Door de toegekende ondersteuning en personeelsversterking werd er intensiever gewerkt op een aantal criminaliteitsfenomenen. Door een actieve LIVC-werking (Lokale Integrale Veiligheid) is de 'aanklampende opvolging' van alle gekende 'foreign terrorist fighters' werkelijkheid geworden en is er een eerste voorzichtige terugval zichtbaar in het aantal geregistreerde feiten gerelateerd aan radicalisme en terrorisme. De controles op illegale activiteiten en onderliggende criminaliteitsfenomenen in de illegale economie zijn volgens de evaluatie spectaculair toegenomen.

Minister Jambon en burgemeester Bonte erkenden dat er nog een aantal tekortkomingen zijn. Beiden wezen onder meer op het feit dat de samenwerking tussen politiezones wel functioneert – hoewel Bonte wees op problemen van informatiedoorstroming tussen de zones , maar dat er van een samenwerking op bestuurlijk niveau, tussen de burgemeesters, nog geen sprake is. Jambon wees er ook op dat de vijf betrokken politiezones (vier Brusselse en VIMA) vorige vrijdag het Kanaalplan hebben geëvalueerd.

Onderfinanciering

Bonte toonde zich na de vergadering tevreden dat de minister erkende dat er een probleem van capaciteit en onderfinanciering is, en dat de politiezones in de rand met specifieke problemen kampen. Deze legislatuur werden de middelen bevroren, maar dat is niet houdbaar en dit punt moet op tafel komen bij de regeringsvorming volgend jaar, zei hij. De minister was het ook met burgemeester Bonte eens dat politiezones in de rand sterke concurrentie hebben van de Brusselse zones, waar de mensen behoorlijk meer kunnen verdienen door de taalpremies.

Hans Bonte wees ook het gevaar voor een waterbed-effect. Wanneer bepaalde vormen van criminaliteit, zoals illegale economie, horeca of goktenten hard aangepakt worden, verhuizen die naar een andere politiezone. Jambon relativeerde dat: ook in de Brusselse politiezones worden deze fenomenen volgens hem hard aangepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234