Dinsdag 01/12/2020

The Sync Project

Kan muziek echt genezen? Deze start-up zoekt het uit

Beeld THINKSTOCK

Een mentaal en misschien zelfs fysiek dipje? Geef toe: uw favoriete muziek helpt, heelt zelfs. Hoe langer hoe meer beginnen wetenschappers te achterhalen dat er heel wat waarheid zit in die bewering. De Amerikaanse start-up The Sync Project haakt daarop in en zoekt op een innovatieve manier mee naar een definitief antwoord. Het uiteindelijke doel: zelf 'muzikale remedies' kunnen aanbieden.

"Dat muziek helende krachten heeft, wordt inderdaad al eeuwen algemeen aangenomen. Maar heel lang werd dat onderzoek opzijgeschoven als pseudowetenschap. Daar komt langzaam verandering in: parallel met de vorderingen op het vlak van hersenonderzoek wordt ook steeds meer bekend over hoe muziek inwerkt op lichaam en geest. De laatste tien jaar is gebleken dat muziek een veel ingrijpendere rol speelt in een mensenleven dan gedacht." Het is een citaat van musicoloog Leo Samama, vorig jaar in De Morgen, die een boek schreef over de kwestie: 'De zin van muziek'.

Straffe verhalen legio, over dementerende ouderen die plots opleven bij het horen van een oud deuntje tot betere studieresultaten dankzij klassieke muziek. Maar of dat toevalstreffers waren en hoe die machinerie écht werkt, dat is nog altijd voorwerp van onderzoek. "Muziek lijkt iets magisch te doen, maar niemand weet precies wat het is", vertelde Alexis Kopikis, medeoprichter en CEO van The Sync Project onlangs aan Fast Company. De bestaansreden van zijn start-up is net dat grote vraagteken: kan muziek echt als medicijn gebruikt worden? En zo ja, hoe dan? "Is het de beat, het tempo, of het moment van de dag dat je ernaar luistert? Is het je culturele achtergrond of zijn het liedjes die je hoorde toen je naar de middelbare school ging? Er is een enorme massa elementen die je moet opvolgen." The Sync Project werd dit jaar op de South by Southwest-conferentie publiek gelanceerd.

Missing link

Natuurlijk breken heel wat wetenschappers zich intussen zelf al het hoofd over die vragen, maar The Sync Project heeft op z'n minst aparte benadering. "We zitten op dit superinteressante moment, waarbij grote bedrijven in de voorbije 10 jaar miljoenen songs in ieders zak gestoken hebben", aldus diezelfde Kopikis, deze keer aan The Atlantic. "Daarnaast hebben we een rist technologiebedrijven die elke mogelijke sensor proberen te ontwikkelen die je op je lichaam kan plaatsen om je fysiologie te meten. Wij dachten dat het vermoedelijk het eerste en meest opportune moment is om te zeggen: 'Laten we alles nemen dat we weten en begrijpen over muziek, en alles wat we leren en begrijpen - en nu in real-time kunnen opvolgen - over de menselijke fysiologie, en zo uitzoeken wat er gaande is'."

Dat is een lang citaat om te zeggen dat The Sync Project de 'missing link' wil vormen tussen twee bestaande technologische fenomenen, via een eigen online en mobiel platform: enerzijds online muziekdiensten zoals Spotify en anderzijds draagbare technologie (zogenaamde 'wearables') zoals de Fitbit of de Apple Watch. Op een massale schaal kunnen die gegevens meer inzicht geven over hoe welke muziek wanneer van invloed is op je lichaam. De mensen achter de The Sync Project gaan dat alles niet zelf analyseren. Nee, de gesynchroniseerde data die daaruit voortvloeien, worden doorgespeeld aan wetenschappers die ermee aan de slag kunnen.

Alexis Kopikis, CEO van The Sync Project.Beeld creative commons - Fresh Tilled Soil

Volgens Kopikis zitten heel wat van de bestaande studies slecht in elkaar, omdat ze net gebaseerd zijn op subjectieve antwoorden en ze objectieve en 'live' biometrische gegevens van het lichaam van de onderzochte personen ontberen. Hij hoopt via zijn platform op de komst van "meer en betere onderzoeken". Om de zweem van zweverigheid rond zijn bedrijf wat te counteren, kunnen Kopikis en de zijnen een straffe adviesraad naar voren schuiven, met onder meer neuroloog Robert Zatorre, een autoriteit op vlak van hersenonderzoek en muziek, Joi Ito van het MIT Media Lab en Tristan Jehan, wiens muziekanalysesoftware Echo Nest vorig jaar werd opgekocht door Spotify.

Zelf heeft Kopikis trouwens ook een persoonlijke emotionele drijfveer. Zijn vijf jaar oude zoontje heeft een autismespectrumstoornis. Muziek is een van de dingen die zijn geagiteerde buien kunnen sussen.

Muzikale 'remedies'

Hoe gaat The Sync Project praktisch in zijn werk? Momenteel wordt het platform van The Sync Project getest door slechts een kleine groep wetenschappers. Wanneer het effectief voor iedereen beschikbaar wordt, zou een gebruiker enerzijds zijn lichaamfuncties meten via bijvoorbeeld een Fitbit. Dan zou die zich moeten aanmelden op The Sync Project-app op zijn smartphone, waarlangs ook de muziek wordt afgespeeld, of dat nu via Spotify of iTunes of een andere dienst is.

De app zou zo kunnen kunnen opvolgen naar welke muziek er wordt geluisterd en wat het lichaam op dat moment aan het doen is. Als dat op langere termijn kan uitgeplozen worden, zouden wetenschappers kunnen achterhalen welke muziek je bijvoorbeeld meer efficiënt doet rusten, je concentratie stimuleert of je sportprestaties oppookt.

Uiteraard is de kwaliteit van die gegevens bijzonder afhankelijk van de kwaliteit van de toestellen en van wat die meten. Mogelijk zal The Sync Project op termijn daarom toespitsen op één of twee echt bruikbare topics (bijvoorbeeld: slaapkwaliteit).

"Onze focus ligt op dit moment op zoveel mogelijk mensen bij elkaar krijgen die het product willen gebruiken, om zoveel mogelijk informatie te kunnen verzamelen", aldus Kopikis. Het uiteindelijke doel is om zelf ook producten te creëren, die geënt zijn op die data en de resultaten van het onderzoek. 'Muzikale remedies' - zoals een app die je slaapkwaliteit kan verbeteren - zijn de volgende stap voor The Sync Project, al zal die ten vroegste pas begin 2016 kunnen worden genomen.

Wetenschappers zouden zo kunnen achterhalen welke muziek je bijvoorbeeld je sportprestaties oppookt.Beeld THINKSTOCK

Hype

Hoewel heel wat wetenschappers het eens zijn over de positieve effecten van muziek, blijft het opletten bij het woord 'remedie'. Neurologe Jessica Grahn van de Western University in Ontario bestudeert de relatie tussen muziek en beweging, onder meer bij Parkinsonpatiënten. Hoewel ze bijzonder geïntrigeerd is door de mogelijkheden die The Sync Project voor haar onderzoek zou kunnen aanreiken, waarschuwt ze in The Atlantic heel duidelijk voor een hype over wat muziek kan doen.

"Ik denk niet dat dit een soort 'algehele genezing' of vervanging van heel wat behandelingen inhoudt. Maar ik denk zeker en vast dat het potentieel heeft. En het mooie eraan is, is dat er over het algemeen geen negatieve bijwerkingen zijn. Dat geeft patiënten het gevoel van controle over hun behandeling en dat is echt belangrijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234