Maandag 12/04/2021

Kan je geld overschrijven vanaf je spaarboekje?

Geld overhevelen van de ene spaarrekening naar de andere mag slechts in een beperkt aantal gevallen. Beeld Shutterstock
Geld overhevelen van de ene spaarrekening naar de andere mag slechts in een beperkt aantal gevallen.Beeld Shutterstock

Mag je van een spaarrekening geld overschrijven naar de rekening van je zoon of dochter? En naar de rekening van een leverancier? Op de eerste vraag is het antwoord ja, op de tweede nee. Voor een spaarrekening gelden heel strikte regels.

Gereglementeerd sparen

Het spaarboekje is populair. Dat komt onder meer omdat de opbrengst ervan tot 1.880 euro aan intresten per persoon en per jaar vrijgesteld is van belastingen.

We spreken hier over het zogenaamde gereglementeerde sparen. Om de vrijstelling van roerende voorheffing effectief te krijgen, moet het spaarboekje immers aan heel wat voorwaarden voldoen. De belangrijkste slaan op de manier waarop de basisrente en de getrouwheidspremie berekend worden. Maar er zijn ook andere verplichtingen zoals de toegelaten verrichtingen.

Toegelaten verrichtingen

De lijst met toegelaten verrichtingen is beperkt. Van een spaarrekening mag je geld in contanten afhalen. Verder mag je geld overschrijven van je spaarrekening naar je zichtrekening binnen dezelfde bank. Die overschrijving moet dan wel elke keer opnieuw worden gedaan. Een doorlopende opdracht van je spaarrekening naar je zichtrekening mag niet. Ook mag je geld overschrijven van je spaarrekening naar een spaarrekening op naam van je partner, van je ouders of van je (klein-)kinderen. Niet naar hun zichtrekening dus.

Ten slotte mag de bank een aantal bedragen afhouden van de spaarrekening. Dat geldt voor de afbetaling van een lening, voor de aankoop of de inschrijving op effecten en voor de afboeking van de rekeningverzekering, de kosten van een effectenrekening en de huur van een kluis.

Alle andere verrichtingen zijn niet toegelaten. Dat is onder meer zo voor het rechtstreeks overschrijven van je spaarrekening naar rekeningen van derden en voor overschrijvingen naar je eigen rekeningen bij andere banken.

Worden deze regels overtreden, dan verliest de spaarder het voordeel van de vrijstelling van roerende voorheffing.

Niet-gereglementeerde spaarrekeningen

Naast de zogenaamde gereglementeerde spaarrekeningen bestaan ook niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Dat zijn bijvoorbeeld spaarrekeningen met enkel een basisrente en geen getrouwheidspremie. Dergelijke rekeningen moeten niet voldoen aan de voormelde voorwaarden. Wat hierop kan, wordt door de bank zelf bepaald.

Een overzicht van de opbrengsten van zowel gereglementeerde als niet-gereglementeerde spaarrekeningen vind je op de website van Spaargids.be.

Lees op Spaargids.be ook:

- Vanaf welke leeftijd mag jongere zelf een spaarrekening openen?
- Haal meer uit je getrouwheidspremie
- ING-Record: van een dubbele naar een enkele bescherming van uw spaargeld

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234