Maandag 27/01/2020

Kan iemand mij helpen om Microsoft van de beurs te halen?

Beeld GETTY

Bruno Segers is ex-CEO van Microsoft en RealDolmen (twee beursgenoteerde bedrijven).

Het zal je maar overkomen. 28 graden en je zit in de tuin. Met een aantal vrienden. Te brainstormen (neen, niet te filosoferen) over de toekomst van je eigen carrière en de consolidatie van de ICT-markt in Europa en België. Want als er iets is waar nieuwsberichten elkaar sneller opvolgen dan weerberichten, dan betreft het wel degelijk de snel veranderende globale technologiemarkt en de daarmee samenhangende lokale markt van de ICT-services.

"A PC on every desk", orakelde Bill Gates eind tachtiger jaren. "Alles wat gedigitaliseerd kan worden zal digitaliseerd worden", stelde wetenschapper Nicholas Negroponte enkele jaren later in zijn klassieker Being Digital. En ze hadden beiden gelijk. Alleen hadden ze het tempo waarmee dingen gebeuren volledig onderschat.

Daar ging onze discussie deze middag over. Over de impact op de Belgische markt en hoe ik het einde van mijn loopbaan daarmee kon verzoenen. Ik behoor immers tot een generatie die afstand neemt van brugpensioen en die nog graag tot zeventig jaar optimaal zou functioneren.

Plots ging de telefoon. De jongens van de krant. Over het wereldnieuws van vandaag. Het betreft weliswaar het grootste softwarebedrijf ter wereld - Microsoft - en de grootste ontslagronde ooit - 18.000 medewerkers - maar toch zal dit nieuws verouderen met lichtsnelheid. Het aandeel Microsoft haalde immers het hoogste peil in veertien jaar. En dat lijken velen te vergeten.

Bruno Segers is ex-CEO van Microsoft en RealDolme (twee beursgenoteerde bedrijven). Beeld dm

Aandeelhouder is koning
Volgende week, 22 juli, is het immers de Global Microsoft Day waarop de resultaten van het vierde kwartaal en het voorbije fiscale jaar (dat eindigt op 30 juni) worden aangekondigd. En daar gaat een mooie orchestratie aan vooraf. Want de koning moet krijgen wat de koning vraagt. En spijtig genoeg wordt ons huidige wereldwijde economisch denken nog steeds gedomineerd door het angelsaksische gedachtegoed waar de shareholder (de aandeelhouder) en niet de stakeholder (de belanghebbende) koning is. En over die koning gaat het.

Microsoft was ooit het bedrijf van Bill Gates, een paar maanden later kwam Steve Ballmer erbij en beiden reden een zeer mooi parcours. Achteraf leek het allemaal vanzelfsprekend, maar ik heb lang bij concurrentiële bedrijven gewerkt en heb het geluk gehad om - met de steun van Bill en Steve - Microsoft in België te mogen leiden. Ik weet dus als de beste dat het definiëren van de visie door Bill en de uitvoering van de strategie door Steve helemaal geen toevalligheid was, maar weldoordacht en gefocust. Bedrijven als Google, Facebook, Amazon en de Open Sourcebeweging (voor de nerds ;-) hadden nooit bestaan als Bill en Steve niet de Microsoftvisie hadden geïmplementeerd.

Maar tijden veranderen. Nieuwe bazen, nieuwe wetten. Ook voor de huidige CEO, vandaag minder bekend en bovendien met een moeilijkere naam (Satya Nadella raakt niet door mijn spellchecker), heb ik een enorm respect. Prachtkerel, interne kweek, de juiste combinatie van IQ en emotionele intelligentie, die zijn troepen verleden week verenigde rond de nieuwe -en juiste - visie. Het gaat niet over de pc, maar over de cloud en ons mobieltje. Ik weet nog niet hoe ze het juist verwoorden maar het komt neer op "a personal cloud for everyone". En gelijk heeft Satya.

Toch één groot verschil. Microsoft was het bedrijf van Bill en Steve, maar Microsoft is niet het bedrijf van Satya. Microsoft is nu in handen van de aandeelhouders. Van Wall Street. Aandeelhouders, die nooit wakker hebben gelegen van een langetermijnvisie, maar wel van rendement op korte termijn. En deze koningen moeten bediend worden.

Positieve energie
En zo geschiedde. Een week geleden schetste Satya de nieuwe visie over mobile en cloud. Alle medewerkers zagen dat het goed was, ze zagen zelfs dat het prachtig was en wilden er volop (getuige daarvan de social media) hun schouders tegenaan zetten. Een entree langs de grote deur voor de nieuwe grote Manitoe, die mooi verwoordde hoe Microsoft en al zijn medewerkers de toekomst zagen. Lang geleden dat ik nog zo veel positieve energie ervaarde bij zo veel voormalige medewerkers, die ik nog steeds in mijn hart draag.

Een paar dagen later kwam de koude douche. Er zijn blijkbaar 18.000 medewerkers te veel. 18.000 evangelisten die worden opgeofferd op het altaar van de shareholders. Kan er iemand mij helpen om Microsoft van de beurs te halen? Ik hou van dit bedrijf, maar ik haat Wall Street.

PS: Hopelijk haalt dit artikel Google. Ik zou graag Bill en Steve nog eens spreken. Want Bill, Steve en Satya - en niet de aandeelhouders - hebben gelijk. Maar wie durft het te zeggen?

De huidige CEO van Microsoft, Satya Nadella: "Prachtkerel, interne kweek, juiste combinatie van IQ en emotionele intelligentie." Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234