Maandag 04/07/2022

AchtergrondZaak-El Kaouakibi

Kan het Antwerps stadsbestuur verantwoordelijkheid ontlopen in zaak Let’s Go Urban?

Let's Go Urban op het Kiel. Beeld Aurélie Geurts
Let's Go Urban op het Kiel.Beeld Aurélie Geurts

Er rijzen steeds meer vragen rond de politieke verantwoordelijkheid van Antwerpse schepenen van Jeugd en Financiën in het mogelijk misbruik van subsidies door Let’s Go Urban. Dat blijkt uit stukken van de audit en collegebesluiten die De Morgen inkeek.

Bruno Struys

“Het is niet zo dat hier zomaar met geld wordt gesmeten, echt niet”, zei burgemeester De Wever (N-VA) vrijdag in Terzake. Van de 3,5 miljoen euro investeringssubsidies van Stad Antwerpen voor Let’s Go Urban van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi, is mogelijk tot 350.000 euro weggesluisd naar haar privébedrijven. Nog eens 120.000 euro aan werkingskosten roepen vragen op.

De audit van stad Antwerpen stelde een gebrek aan controle vast door de stedelijke administratie en een te weinig kritische houding, maar “geen aanwijzingen voor misbruik of kwaad opzet” bij die administratie. Over de politieke verantwoordelijkheid rept de audit geen woord. De Wever: “Er zijn geen schepenen die hebben gezegd: doe maar. Of dat we signalen kregen dat het niet juist was, maar betaal toch maar.”

Standpunt

Bart De Wever erkent zijn politieke verantwoordelijkheid in de hele zaak-El Kaouakibi. Dat is tegenwoordig al wat

Valt het Antwerpse stadsbestuur niets te verwijten? Die vraag staat maandag centraal, als de oppositieleden de audit inkijken. Uit die audit blijkt dat Let’s Go Urban tussen augustus en december 2018 36 facturen kon terugvorderen die nu verdacht zijn, dankzij een beslissing van het stadsbestuur. Onze redactie kon dit weekend ook het collegebesluit van 30 november 2018 inkijken waaruit blijkt dat het college van burgemeesters en schepenen besliste “een bedrag van 437.574,02 euro” beschikbaar te maken “om de ingediende facturen aan Let’s Go Urban te kunnen betalen”.

Voormalig schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA). Beeld ID/ photo agency
Voormalig schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA).Beeld ID/ photo agency

Op dat moment zijn deze facturen nog niet verdacht, maar op zijn minst zegt de schepen aan haar administratie: doe maar. Om in november 438.000 euro te vinden, schoof toenmalig schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) drie toelages voor andere vzw’s door naar 2019. Waarom die interieurfacturen, bijvoorbeeld een keuken, goedkeuren, als er een half jaar eerder nog reserves waren?

In juni 2018 besliste het stadsbestuur om 600.000 euro aan investeringsbudget nog niet uit te betalen en door te schuiven naar 2019, omdat de bouw op het Kiel vertraging opliep. Het nieuwbouwgedeelte ging pas in mei 2019 van start.

Werf

Het stadsbestuur wist dus dat het ging om aankopen van materiaal dat nog niet in gebruik kon worden genomen, omdat de werf niet klaar was. Zette het schepencollege zo niet de deur voor misbruik zelf open?

Zowel De Wevers woordvoerder als die van schepen Ait Daoud verwijzen naar de gemeenteraadszitting in december 2018, waaruit blijkt dat de voltallige gemeenteraad de beslissing van het schepencollege goedkeurde.

“Nu blijkt inderdaad dat daar naar alle waarschijnlijkheid middelen van zijn afgewend. Dat is de definitie van opgelicht worden. In deze dus heel de gemeenteraad”, aldus haar woordvoerder. Het is de verdedigingsstrategie van het Antwerpse stadsbestuur: we zijn opgelicht, maar met zijn allen, dus niemand kan verantwoordelijk worden gesteld.

De Wever

“De Wever schuift handig de verantwoordelijkheid van zijn eigen schepen af, al heeft hij gelijk dat niet enkel Antwerpen middelen heeft toegekend, maar ook andere overheden en ondernemers”, zegt Dave Sinardet, professor politieke wetenschappen aan de VUB. “Dat ook anderen zich in de de luren lieten leggen, ontslaat het Antwerps stadsbestuur niet van de eigen politieke verantwoordelijkheid.”

Onder het nieuwe stadsbestuur met Vooruit in plaats van CD&V is er niet plots veel meer controle. De opvolger van Ait Daoud als schepen van Jeugd, Jinnih Beels (Vooruit), keurde de werkingstoelage voor LGU voor 2020 goed zonder goedgekeurde jaarrekening van 2019 in handen. Ook dat staat in de audit. “Dat is een van de dingen die sneller hogerop geëscaleerd moest worden”, zegt Beels woordvoerder. “En het is een van de redenen dat de werkingstoelage voor 2021 uiteindelijk is opgeschort.”

Binnen de oppositie vraagt op dit moment enkel Vlaams Belang om het ontslag van toenmalig schepen van Jeugd Ait Daoud (N-VA) en schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA), maar de druk kan maandag toenemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234