Donderdag 13/08/2020

Kan een derde kandidaat UGent weer vlot trekken?

Ook na drie stemrondes haalt geen van beide kandidatenduo's voor het rectorschap aan de Universiteit Gent de vereiste tweederde meerderheid. Zowel de tandem Van de Walle - Van Herreweghe als het duo Van Huylenbroeck - De Saeger weigert de handdoek in de ring te gooien. Kan een compromiskandidaat soelaas brengen?

Het personeel en de studenten van de UGent mogen volgende week hun stem uitbrengen voor een vierde ronde in de veelbesproken rectorverkiezingen. Ook na de derde stemronde kon geen enkele kandidaat de nodige tweederde meerderheid vinden. Met 58,18 procent deden favorieten Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe het zelfs slechter dan in de tweede ronde (59,62 procent). Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger konden 35,95 procent van de stemmen verzamelen, 0,01 procent meer dan in de tweede ronde. Dat zij niet meer stemmen konden binnenhalen, is te wijten aan het hogere aantal blanco stemmen. Dat steeg van 4,44 procent naar 5,86 procent.

Veel verschuivingen worden er in de vierde en mogelijk vijfde rond niet meer verwacht. Als er na de vijfde ronde nog geen winnaar is, komt er een nieuwe cyclus waar ook nieuwe kandidaten aan mogen deelnemen. Stilaan duikt daarvoor ook de naam van een consensuskandidaat op: huidig rector Anne De Paepe.

Van de Walle noch Van Huylenbroeck wil zich daar op dit moment over uitspreken. Van de Walle maakt zich sterk sowieso aan een nieuwe verkiezing te zullen deelnemen, en zegt dat hij "met 60 procent van de stemmen zeker in aanmerking komt om de consensuskandidaat te zijn".

Professoren en studenten zien de aanhoudende strijd ondertussen met lede ogen aan. Zeker het feit dat de KU Leuven dinsdag naar alle waarschijnlijkheid zonder veel ophef een nieuwe rector zal hebben, terwijl de UGent als een boksring in de media komt, stemt velen triest. Mieke Van Hecke, CD&V-kopvrouw in Gent, suggereert de drie oud-rectoren Jacques Willems, Andreas De Leenheer en Paul Van Cauwenberge aan te stellen als bemiddelaars.

Open en duidelijk signaal

Dat Van de Walle en Van Herreweghe minder stemmen kregen dan in de tweede ronde, vinden ze niet problematisch. "We halen al drie rondes lang een consistente score tussen 58 en 60 procent. Nu opgeven zou de omgekeerde wereld zijn. Wij hebben een heel open en duidelijk signaal uitgestuurd naar onze tegenkandidaten dat het goed zou zijn de rangen te sluiten."

Van de Walle is naar eigen zeggen bereid punten uit het programma van Van Huylenbroeck en De Saeger over te nemen en hen een plaats in het nieuwe bestuur te gunnen. Toch laat hij er geen twijfel over bestaan: hij heeft al drie rondes lang de meeste stemmen. "De resultaten zijn wat ze zijn. In alle andere universiteiten zouden wij al lang verkozen zijn."

Toch lijkt de druk op Van de Walle toe te nemen. "Je kunt niet blijven oproepen de rangen te sluiten, wat gewoon 'stem op mij' betekent, want dat heeft duidelijk geen effect", zegt een waarnemer. "Misschien moeten ze maar allebei stoppen na de vijfde ronde."

Ook Van Huylenbroeck ziet de druk op zijn tegenkandidaat toenemen. "Onze kiezers geven het signaal dat zij bijzonder standvastig zijn. Blijkbaar kunnen onze concurrenten ook niet voldoende kiezers overtuigen." De uitgestoken hand van Van de Walle ziet hij niet als een optie. "Moeten wij op de pare dagen rector zijn en zij op de onpare dagen?"

Delen van het programma overnemen, werkt in de praktijk evenmin volgens Van Huylenbroeck. "Ons programma vertrekt van een andere bestuurscultuur. Je kunt daar niet zomaar wat elementen uit halen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234