Zaterdag 25/01/2020

Wetstraat

Kan de Turteltaks nu naar beneden of niet?

Beeld BELGA

Bart Tommelein (Open Vld) heeft vandaag de eed afgelegd als Vlaams viceminister-president en minister van Energie en Begroting. Tommelein verklaarde in een fel actuadebat over de Vlaamse energiepolitiek dat hij "niet van plan is om nieuwe schulden op te bouwen". Zijn partijvoorzitster Gwendolyn Rutten maakte zich dan weer sterk dat de Turteltaks naar beneden kan eens Tommelein een nieuw allesomvattend energieplan heeft opgemaakt.

In de regering-Bourgeois vervangt Tommelein Annemie Turtelboom. Die nam vorige week vrijdag onverwacht ontslag na aanhoudende discussie over de Vlaamse energieheffing of 'Turteltaks'. Na de eedafleggingen werd de zitting even geschorst. De Vlaamse regering organiseerde een korte ministerraad om de bevoegdheden opnieuw te verdelen en om enkele resterende agendapunten af te werken.

Pittig debat

Nadien volgde het geplande actualiteitsdebat over het Vlaamse energiebeleid. De vervanging van Turtelboom zorgde voor een fel debat. Het kletterde vooral tussen de sp.a-oppositie en minister-president Geert Bourgeois.

"Uw beleid is net een windmolen: dat draait continu rond, maar gaat geen millimeter vooruit. Het grootste verschil is dat die windmolen nog energie produceert. Het enige wat u produceert zijn facturen voor de gezinnen", zei sp.a-parlementslid Bruno Tobback.

"Als iemand slag van de molen heeft gehad, is het de sp.a. Ik zou in uw geval vooruit kijken en maar niet teveel de aandacht vestigen op het beleid dat u gevoerd hebt (sp.a leverde met Freya Van den Bossche de minister van energie in de vorige Vlaamse regering, nvdr)", repliceerde Bourgeois. "De twee biomassacentrales moesten er absoluut komen van de vorige minister van Energie. Nu is er in de samenleving en de politiek geen draagvlak meer voor biomassacentrales. Maar u zou wel de moed moeten hebben om toe te geven dat u dit hebt geïnitieerd".

Bij Groen riep fractieleider Bjorn Rzoska het Vlaams Parlement op om de steun aan biomassacentrales, ook aan die in Langerlo, te stoppen. Hij vroeg ook de Turteltaks te schrappen. "Zorg dat het geen Tommeltol wordt", zei hij aan minister Tommelein.

Beeld photo_news
Beeld BELGA

Turteltaks naar beneden of niet?

De vraag of de taks naar beneden kan, stond centraal in het debat. Bourgeois loste een schot voor de boeg. "Elke belasting die verlaagd kan worden, vindt in mij een medestander", zei de minister-president. "Maar laten we eerlijk communiceren: met de beslissing over BEE (de centrale in Gent, nvdr), verdwijnt de heffing niet." Volgens Bourgeois mogen we "geen illusies" koesteren over de energieheffing. Elke investering heeft zijn kostprijs, zo redeneerde hij.

Tommelein hield zich op de lijn van de regering. "Ik ga de schulden van het verleden opkuisen en ik ben niet van plan nieuwe schulden op te bouwen waarvoor de Vlaming moet opdraaien", zei Tommelein. Hij deed zelf nog geen grote uitspraken over zijn beleidsplannen of over een mogelijke afbouw van de energieheffing. Tommelein zal wel een energievisie uitstippelen, al liet hij zich niet vastpinnen op een deadline.

Er wacht de minister een zware opdracht om de Vlaamse klimaat- en energiedoelstellingen te halen na het schrappen van de biomassacentrale in Gent. "Ik wil volop inzetten op hernieuwbare energie", aldus Tommelein. Hij voegde er aan toe dat hij hoopt dat zijn kinderen en kleinkinderen zullen kunnen opgroeien in een "kernenergieloze maatschappij". "Maar ook de overheid moet het goede voorbeeld geven", aldus Tommelein.

Schiltz en Rutten: "Als heffing omlaag kan, hoe rapper hoe liever"

Maar op de parlementaire banken klonk toch een licht ander geluid. De Vlaamse energieheffing moet omlaag zodra het kan. "Hoe rapper, hoe liever", antwoordde parlementslid Willem-Frederik Schiltz op een vraag vanuit de oppositie. Maar de Open Vld'er wijst erop dat de heffing momenteel dient "om de schulden van het verleden af te lossen".

"U liegt", sneerde sp.a-parlementslid Bruno Tobback. "U legt de Vlaming een heffing op zonder dat u kan zeggen niet waarvoor die moet dienen". De sp.a roept op tot een directe afschaffing van de "oneerlijke en onrechtvaardige" heffing.

Open Vld-fractieleider Bart Somers counterde met de stelling dat er nood is aan een "goedkopere en meer efficiënte" manier om de energiedoelstellingen te halen. "Het kan op een goedkopere manier dan met het subsidiebeleid van de sp.a uit het verleden". Daar nam Tobback geen genoegen mee: "Deze Turteltaks is het product van uw partij en uw regering. Geef dat geld terug aan de mensen, want u weet niet wat u ermee gaat doen".

In Villa Politica maakte ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zich sterk dat wat haar betreft de energieheffing naar beneden kan, al hamerde ze erop dat Tommelein eerst zijn energieplan moet opstellen. Pas daarna volgt er duidelijkheid.

Willem-Frederik Schiltz. Beeld belga

Tommelein: "Beslissing zonder mij, niet voor herhaling vatbaar"

Tommelein reageerde ook nogmaals op het feit dat de Vlaamse regering nog voor hij minister was, zelf de knoop heeft doorgehakt in het dossier rond de biomassacentrale in Gent. "Dat is een vaststelling, maar geen incident, want ze hebben dezelfde beslissing genomen die ik zou genomen hebben", zo liet hij verstaan. "Maar als we resultaten willen bereiken, zullen we moeten samenwerken. Dit is niet voor herhaling vatbaar."

Jarige Tommelein trakteert: "Ik geef twee vaten in mijn herberg in Oostende"

Tommelein legde overigens vandaag niet alleen de eed af, hij is ook jarig. Voor zijn 54e verjaardag trakteert hij op "twee vaten bier in zijn Oostendse herberg". Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne betwijfelt of dit wel voldoende is, "de appetijt van de collega's hier kennende".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234