Vrijdag 29/05/2020

Voor u uitgelegd

Kan de poetshulp komen? En kan ik naar de tandarts? Dit kan wel en niet in corona-tijden

Mag u nog naar de tandarts? Als u niet vergaat van de tandpijn, dan vraagt het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) uw afspraak op te schortenBeeld Tim Dirven

Dat we niet meer op café mogen, dat weten we al. Dat lockdownparty’s evenmin een goed idee zijn, is nu hopelijk ook duidelijk. Maar mag je nog vrienden uitnodigen om te komen dineren? Of babysitten op de kinderen van uw buren? En wat als je volgende week trouwt?

Mag ik een etentje organiseren voor vrienden? En hoeveel volk mag ik uitnodigen?

Om besmetting te vermijden, zijn er een aantal basisregels, zoals handen wassen en thuis blijven als je ziek bent. Het is ook belangrijk dat mensen afstand houden van elkaar, vandaar de strenge maatregelen. “Als je twee of drie mensen uitnodigt om te komen eten, je omhelst of kust elkaar niet en houdt ook aan tafel anderhalve meter afstand van elkaar, dan is het risico op besmetting kleiner”, zegt Erika Vlieghe, specialist infectieziekten (UAntwerpen). “Als je met vijftien man rond een tafel kruipt, is dat al veel moeilijker.”

Hoeveel bezoek te veel bezoek is, daar wil Vlieghe zich niet op laten vastpinnen. “Die cijfers worden meteen een fetisj waar mensen zich op blindstaren, dat hebben we vorige week gezien. Mijn advies is: doe dingen met je gezin. Als je afspreekt, dan in zeer kleine kring en kies voor een activiteit waarbij je afstand kan houden, zoals wandelen of fietsen.”

Ik heb met vrienden en familie afgesproken om om de beurt op elkaars kinderen te letten. Goed idee of niet?

Allereerst: het is nog niet helemaal duidelijk welke rol kinderen spelen in de coronapandemie. Ze lijken er niet al te veel last van te hebben (hoewel er in ons land wel al elf baby’s en peuters zijn besmet) en we weten niet goed hoezeer ze de ziekte doorgeven als ze zelf geen symptomen vertonen.

Maar de scholen zijn nu eenmaal dicht, dus Vlieghe pleit voor pragmatisme. “Ook hier geldt: hoe minder hoe beter. Veel hangt af van de ruimte: het lijkt me niet verstandig om tien kinderen op te vangen in je woonkamer, want dan komen ze onvermijdelijk met elkaar in contact.”

Het is niet het beste idee om op de kinderen te passen van je buren als je die zelden ziet, want zo verhoog je de kans op nieuwe besmettingen. “Als je op elkaars kinderen let, hou de groepen dan consistent. Het is niet de bedoeling dat je steeds andere kinderen opvangt.”

Mag ik mijn poetshulp nog laten komen? Of de loodgieter?

Voor poetshulpen en co. zijn er geen officiële richtlijnen. Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, houdt ze vooralsnog niet thuis. “We rekenen op het gezond verstand van mensen”, zegt directeur Herwig Muyldermans.

Een aantal dienstencheque­bedrijven hebben hun klanten dit weekend wel gecontacteerd: wie liever geen poetshulp binnenlaat deze week, mag dat aangeven. Klanten die ziek thuis zijn, moeten dat zo snel mogelijk melden, dan komt de poetshulp niet. “Maar we zien ook wel veel poetshulpen die bang zijn. Het regent ziektebriefjes”, zegt Muyldermans.

Ik heb deze week een afspraak bij de tandarts. Bel ik die best af?

Als u niet vergaat van de tandpijn, dan vraagt het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) uw afspraak op te schorten. Omdat ook bij hen een tekort aan mondmaskers dreigt, zijn ze er niet helemaal gerust in. Hoewel er geen officiële richt­lijnen zijn, raadt het Verbond de tandartsen aan enkel hoogdringende ingrepen uit te voeren. Het is ook niet de bedoeling dat de wachtkamer vol zit. En wie last heeft van ademhalingsklachten, hoest of niest, wordt met aandrang gevraagd niet te komen.

Ik ga volgende week trouwen. Wat nu?

Het is bijzonder sneu, maar het advies is duidelijk: dit is niet het moment voor een feest. Zeker niet omdat dit bij uitstek gelegenheden zijn waar jonge en oude mensen met elkaar in contact komen, en dat is nu absoluut te vermijden. Sowieso zijn alle bijeenkomsten in feestzalen geannuleerd. 

De katholieke Kerk staat niet langer kerkelijke huwelijken toe, ook niet in beperkte kring. Of burgerlijke huwelijken kunnen doorgaan, verschilt per gemeente. Antwerpen laat bijvoorbeeld maximaal vier getuigen een fotograaf toe.

Wie absoluut wil vieren, mag dat doen in beperkte kring. Ook hier: hou afstand, hou je drie zoenen voor een andere keer en hou jonge en oudere gasten ver van elkaar. “Ik zou toch zeggen: stel je feest uit”, zegt Vlieghe. “Het is niet leuk zo, en het is ook enorm moeilijk om ervoor te zorgen dat mensen niet in elkaars buurt komen.”

In de kerk zijn overigens alle erediensten afgelast. Begrafenissen gaan wel door maar - we vallen in herhaling - in beperkte kring. Condoleren zal helaas van op afstand moeten, rouwkaartjes worden uitgestald zodat het hygiënisch blijft. Publieke koffietafels gaan evenmin door.

Is het wel veilig in de frituur?

In Grimbergen brengen ze nu de frieten naar uw wagen, in Zottegem heeft een friturist met tape ‘wachtvakken’ op de grond gemarkeerd, zodat de klanten voldoende afstand houden. Zo hoort het, zegt Vlieghe, die de horecazaken die nu een take-awaysysteem organiseren ook adviseert om goed te ventileren zodat eventuele druppels niet blijven circuleren. “Het is ook heel belangrijk de toog of tafel meermaals per dag grondig te poetsen en te ontsmetten.”

Nu ik plots thuis ben, is het gepermitteerd om een dagje te gaan shoppen?

“Ook hier geldt: hou afstand”, zegt Vlieghe. “Het is echt geen goed idee om in een volle winkel te stappen. Maar als je merkt dat het heel rustig is, dan kun je gerust gaan winkelen.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234