Woensdag 30/09/2020

Privacy

Kan dat wel, zo’n registratieplicht in de horeca? ‘In coronatijd reiken mogelijkheden voor overheid erg ver’

Archiefbeeld: in juni gingen de cafés weer open.Beeld Aurélie Geurts

Wie vanaf zaterdag een terrasje doet of een avondje uit eten gaat, zal zijn telefoonnummer of e-mailadres moeten achterlaten. Dat moet contactopsporing bij een corona-uitbraak vergemakkelijken. De gegevens mogen veertien dagen bijgehouden worden.

Op restaurant of café gaan, ziet er vanaf zaterdag een tikkeltje anders uit. Om de stijgende coronacijfers een halt toe te roepen, besloot de Nationale Veiligheidsraad onder andere dat ook klanten mondmaskers moeten dragen als ze naar hun tafel wandelen of naar het toilet moeten. Een babbeltje slaan met mensen aan een andere tafel is volgens premier Sophie Wilmès (MR) niet de bedoeling. Dansen en zingen evenmin.

Daarnaast zullen horecazaken hun klanten om naam en contactgegevens moeten vragen. Zij mogen die gegevens niet langer dan veertien dagen bijhouden. Dat om de contactopsporing bij een corona-uitbraak te vergemakkelijken. De FOD Economie zal tegen zaterdag online een standaardformulier ter beschikking stellen. De gegevens komen niet terecht in een centrale databank.

Horeca Vlaanderen toont begrip voor de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. “Het is een logische stap met het oog op het stijgende aantal besmettingen”, klinkt het. Al is het nog niet helemaal duidelijk hoe dit plan in de praktijk zal uitdraaien. “Want wat doe je als een klant weigert om zijn gegevens te delen?”, zegt Klaartje Lucas van Horeca Vlaanderen. De belangenorganisatie werkt tegen de deadline om cafés en restaurants tegen zaterdag van voldoende praktische informatie te voorzien. “Na een Veiligheidsraad zijn er altijd veel praktische vragen, die gaan we nu allemaal bekijken.”

Privacy-experts slaken dan weer een diepe zucht bij de aankondiging. Niet omdat ze het nut van de registratieplicht niet inzien, maar omwille van het haastwerk. In juni, bij de heropening van de horeca, lag een registratieplicht al op tafel. Die haalde het toen niet. Nu wordt de maatregel opnieuw van onder het stof gehaald, maar heeft men kostbare tijd verloren om een duidelijk kader uit te werken. 

“Het stoort me dat ministers in deze regering blijkbaar niet allemaal op de hoogte zijn”, zegt Matthias Dobbelaere-Welvaert, van Ministry of Privacy. “Deze ochtend zei minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) nog dat het niet wettelijk was, na de persconferentie verdedigt Jan Jambon (N-VA) de maatregel. Dat schenkt weinig vertrouwen bij het publiek, nochtans erg belangrijk bij een gevoelig topic zoals privacy.”

Papieren formulier

Maar is dit soort van gegevens verzamelen nu wettig of niet? Volgens Dobbelaere-Welvaert wel. “Juridisch is deze maatregel in principe geen probleem. Er wordt vaak geschermd met de GDPR-regelgeving, maar in coronatijden reiken de mogelijkheden voor een overheid erg ver.”

Het feit dat klanten enkel naam en telefoonnummer of e-mailadres moeten geven, stemt Dobbelaere-Welvaert mild. “In Antwerpen was sprake van het afgeven van je rijksregisternummer of je identiteitskaart. Dat is veel ingrijpender.”

Ook de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) ziet in het voorstel zoals premier Wilmès geen graten. Al rijzen er heel wat vragen over die uitrol. “Die zullen we pas kunnen beantwoorden zodra er een officiële tekst is die we kunnen inkijken”, klinkt het bij de GBA. De hoofdvraag: wordt dit systeem gekoppeld aan het nationale opsporingstraject of is het een parallelle ad-hocoplossing? Afhankelijk van het antwoord duiken meteen nieuwe vragen op: 

Hoe noodzakelijk is het bijvoorbeeld dat klanten hun telefoonnummer of e-mailadres achterlaten op een papieren formulier? Had dat ook niet via een digitale registratie gekund die enkel te consulteren is wanneer het echt nodig is? Nu zal het in restaurants en cafés vol liggen van formulieren met persoonsgegevens van Belgen. Ideaal is dat niet. Hoe ga je bijvoorbeeld controleren dat men de gegevens wel na veertien dagen verwijdert? Zullen klanten je een e-mail moeten sturen om dat te controleren?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234