Zondag 09/05/2021

Frederik Vanclooster

Kan dat wel, een fuifplek vlak bij het water? ‘Zo’n ongeluk, daar kan je geen bal aan doen’

Iemand heeft bloemen gelegd bij het kanaal van Vilvoorde, de plaats des onheils. Frederik Vanclooster (21) moet in het water zijn gesukkeld na een nachtje fuiven in De Kruitfabriek.  Beeld BELGA
Iemand heeft bloemen gelegd bij het kanaal van Vilvoorde, de plaats des onheils. Frederik Vanclooster (21) moet in het water zijn gesukkeld na een nachtje fuiven in De Kruitfabriek.Beeld BELGA

De vrees van de familie en vrienden van de vermiste Frederik Vanclooster (21) werd zondagmiddag bewaarheid: duikers vonden zijn lichaam in het kanaal van Vilvoorde. Een autopsie moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak, al wijst alles op een ongelukkige val. ‘Je kan hier eigenlijk geen bal aan doen.’

Vanclooster verdween in de nacht van 31 december op 1 januari na een nieuwjaarsfuif in De Kruitfabriek, aan de Steenkaai in Vilvoorde. Vrienden hadden hem daar voor het laatst gezien rond 3 uur, maar de 21-jarige student kwam nooit thuis. “Frederik zou geen nacht wegblijven zonder iets te laten weten”, klonk het bij familie en vrienden. Er werd meteen alarm geslagen.

In de daaropvolgende dagen werd er met man en macht naar de vermiste student gezocht, eerst aan land en vanaf donderdag ook op het water. Donderdag en vrijdag werden sonarboten het kanaal Brussel-Schelde opgestuurd om beelden te maken van de bodem. Die leverden niets op. “Een aantal dagen wachten is het enige wat we kunnen doen”, besloot Alain Remue, commissaris van de Cel Vermiste Personen, toen.

Het plan was om pas dinsdag opnieuw te zoeken, maar dat was buiten de bereidwilligheid van lokale brandweerkorpsen gerekend. Zaterdagvoormiddag belde de Brusselse brandweer met de vraag of ze niet konden helpen. “Die mensen hadden een oefening gepland. In plaats van die in Brussel te houden, hebben ze aangeboden die op het kanaal te doen, om zo te helpen bij de speurtocht”, zei Alain Remue aan persagentschap Belga.

Omdat het zaterdag uitzonderlijk goed weer was, stuurde de federale politie uiteindelijk ook een helikopter de lucht in om de rivierbedding van de Zenne tussen Vilvoorde en het Zennegat in Mechelen te onderzoeken. ’s Avonds belde de brandweer van Vilvoorde dan nog met het voorstel om zondag het water in te gaan. Het was uiteindelijk een duiker van dat korps die het lichaam uit het water haalde.

Hoewel een positieve afloop met het verstrijken van de tijd steeds onwaarschijnlijker werd, was de verslagenheid bij alle vrienden en familie erg groot. De scoutsgroep van Vanclooster liet weten niet in staat te zijn om te reageren. “Het ongeloof en het verdriet zijn op dit moment veel te groot”, klink het. “De verslagenheid is momenteel onbeschrijflijk.” Ook de VRT, waar beide ouders werken, reageert verslagen. “Dit is heel aangrijpend nieuws, we leven bij de VRT erg mee met de familie in deze moeilijke omstandigheden.”

De VUB, waar Vanclooster computerwetenschappen studeerde, vroeg de organisatoren van de Brussels Universities Cyclocross, die zondag plaatsvond op de campus van de VUB en de ULB, om een stiltemoment te organiseren. Ook besloot de universiteit om de studentenpsychologen in te zetten om de studiegenoten van Vanclooster of andere studenten die daar nood aan hadden, bij te staan.

null Beeld RV
Beeld RV

Waterkant

Meteen nadat Vanclooster werd gevonden, stelde het parket een wetsarts en het gerechtelijk lab aan om het lichaam te onderzoeken. Die konden vrijwel meteen kwaad opzet uitsluiten. “Er zijn geen sporen van geweld aangetroffen op het lichaam en de jongeman was nog in het bezit van al zijn bezittingen”, zegt procureur Ine Van Wymersch. “Maandag wordt wel nog een autopsie uitgevoerd en we hebben een toxicologisch onderzoek bevolen om de juiste doodsoorzaak te achterhalen.” Al wijst alles volgens Van Wymersch op een ongelukkige val.

“Toen ik op nieuwjaarsdag gebeld werd, ter plaatse kwam en naar het water keek, wist ik al: ‘Het is daar te doen’”, zucht Remue. Het was geen leuke boodschap om te geven aan de verzamelde familie en vrienden die donderdag, dat het geen zin meer had om verder te zoeken op land, bekent hij. “Ik ben geen helderziende hoor, maar heb het gewoon al zo vaak meegemaakt.”

De afgelopen jaren waren er inderdaad verscheidene soortgelijke verhalen van mannen die ’s nachts in het water terechtkomen en het niet overleven. “Antwerpen, Brugge, Louvain-la-Neuve, Vilvoorde, ... Het gaat niet over tien gevallen, maar enkele tientallen”, zegt Remue. “Het zijn altijd jongens die we op die manier zijn kwijtgeraakt.”

Noodlot

De Kruitfabriek ligt vlak aan het water. Is zo’n plek wel een goeie locatie voor een fuifzaal, waar feestende jongeren in het holst van de nacht naar buiten wandelen? Remue: “Verschillende mensen zeiden dat de voorbije dagen: ‘Een fuifplek vlak bij het water: hoe stoem kan je zijn?!’ Neen. Het is er net de ideale plek voor: weg van de bewoonde wereld, geen overlast, genoeg parking en je kan er te voet naartoe.”

Ook de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (sp.a), is die mening toegedaan. “Het drama zal de discussie waarschijnlijk wel op de agenda brengen”, zegt hij. “We zullen moeten bekijken of we op bepaalde risicovolle plekken ingrepen moeten doen. Maar dat is niet evident: er liggen woningen en bedrijven langs het kanaal. Er moeten dus schepen kunnen aanmeren. Bovendien: hoe ver links of rechts van De Kruitfabriek moet je dan gaan voor het veilig is?”

Remue treedt Bonte bij. “Waar moet je dan stoppen? Elke rivier en vijver in België afsluiten? Dat heeft geen zin. Het is jammer om zeggen, maar hier kan je geen bal aan doen. We zullen nooit kunnen vermijden dat het opnieuw gebeurt. Dit is het noodlot. Meestal gebeurt er ook niets, de keren dat het foutloopt blijven – gelukkig – de uitzonderingen.”

De boodschap blijft zoals altijd dezelfde, benadrukken beide heren: “Ga uit, amuseer u, en vooral: zorg voor elkaar.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234