Donderdag 04/03/2021

Actie in Vlaams Parlement

Kan cultuursector met stil protest besparingen voorkomen?

Kobe Matthys is kunstenaar en een van de initiatiefnemers van de actie tegen de besparingen in de cultuursector.  Beeld Tim Dirven
Kobe Matthys is kunstenaar en een van de initiatiefnemers van de actie tegen de besparingen in de cultuursector.Beeld Tim Dirven

Donderdag geeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in de commissie Cultuur toelichting bij zijn omstreden besparingen op cultuursubsidies. Een delegatie uit de cultuursector zal daarbij een stil protest voeren. ‘Het is de laatste mogelijkheid om nog invloed uit te oefenen, voor deze beslissing wordt goedgekeurd.’

De verontwaardiging en het ongenoegen van de cultuursector over de zware besparingen van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), tevens bevoegd voor cultuur, is nog niet gaan liggen. Integendeel. Donderdag zullen een 25-tal prominente gezichten uit het Vlaamse kunstenveld aanwezig zijn bij de vergadering van de commissie voor Cultuur.

Het gaat om een stil ‘staarprotest’: spandoeken of pamfletten mogen de vergaderzaal niet mee binnen. “Maar op deze manier willen we toch ons ongenoegen uitdrukken”, zegt kunstenaar Kobe Matthys, een van de initiatiefnemers. “Onze aanwezigheid is een statement, een signaal dat de cultuursector zich zorgen maakt, zich niet laat doen en aan hetzelfde zeil trekt.”

Eerst wilde de sector betogen aan het Vlaams Parlement, maar door de verwachte hoge opkomst, staat de politie dat niet toe. Op het Facebook-evenement staan 833 mensen op ‘aanwezig’, nog 2.200 anderen zijn ‘geïnteresseerd’. De betogers zullen om 9 uur verzamelen aan het Centraal Station in Brussel. Een halfuur later zal een kleine delegatie van daaruit naar het Vlaams Parlement trekken. Onder anderen acteurs Tom Van Dyck en Michaël Pas zullen plaatsnemen in de publiekstribunes.

Dat het ongenoegen over de geplande besparingen – vooral het vooruitzicht dat de pot met projectsubsidies met 60 procent wordt verkleind, wekt boosheid op – breed wordt gedragen, bleek bij de actievergadering die dinsdagavond in de Beursschouwburg werd georganiseerd. Daarbij waren 2.000 mensen aanwezig. “De opkomst was veel hoger dan we hadden verwacht”, zegt Matthys. “Er waren mensen uit het theater, muziek, film en beeldende kunst, van kleine kunstenaars tot de grote instellingen. Al die mensen zijn terecht heel ongerust. Projectsubsidies zijn de achillespees van het kunstenveld. Elke kunstenaar begint daarmee, maar ook voor grote organisaties zijn ze vaak broodnodig om voldoende financiering te bekomen.”

Naast het protest van donderdag plant de sector nog andere acties. Online worden beelden van kunstwerken gedeeld die voor 60 procent geel zijn gekleurd: een verwijzing naar de ‘censuur’ die N-VA met de besparingen wil opleggen. Zelfs een klacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wordt overwogen. “Artikel 27 stelt dat cultuur een mensenrecht is”, zegt Matthys. De cultuursector overweegt ook aan te sluiten bij het geplande protest van het VRT-personeel tegen de besparingen van de nieuwe regering, op 5 december.

Kleur bekennen

De kwaadheid en bezorgdheid over de beleidsnota en de bijhorende begroting van Jambon worden politiek gedeeld bij de oppositie en bij de eigen meerderheid. Of die onrust in de commissievergadering van donderdag al tot een debat leidt, is weinig waarschijnlijk. Op de agenda staat enkel de toelichting van de minister. Vragen mogen enkel worden gesteld als een meerderheid van de commissie zich daarachter schaart. Het echte debat zal pas over twee weken worden gevoerd – volgende week zit Jambon immers in het buitenland. Een resolutie van parlementslid Katia Segers (sp.a) om het debat woensdag in de plenaire vergadering van het parlement te voeren, werd weggestemd.

Segers is van plan om een aantal amendementen in te dienen met betrekking tot de besparingen op projectsubsidies en subsidies voor sociaal-cultureel werk. “Maar ook de andere meerderheidspartijen, CD&V en Open Vld, moeten kleur bekennen.” Parlementslid Stephanie D’hose (Open Vld) gaf al aan het moeilijk te hebben met Jambons visie. “De manier waarop hier bespaard wordt, is niet mijn keuze. Ik blijf bij dat standpunt en zal dat zeggen aan de minister.” Ze hoopt dat de verschillende fracties donderdag al kunnen reageren op Jambons toelichting. “Ik heb mij voorbereid.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234