Maandag 28/11/2022

KAMPIOEN ZIJN IS PLEZANT

‘Geachte N.I.R. Ge hebt daar op ons televisietoestel één program gelanceerd dat mij fameus op de heupen werkt. Het zijn die vertelselkes van Schipper naast Mathilde - ‘De exploten van kapitein Matthias Biebuyck’. Het is als om te zeggen dat mijn vrouw en ik daar niet mee opgezet zijn. Want wij zijn ook een Biebuyck van geboorte, allez ik dan toch, mijn vrouw minder. Maar nu gaan de gebuurs denken dat dat hier over ons gaat. En er wordt al genoeg over mijne rug geklapt. Doet daar ne keer iets aan. Hoogachtend, Biebuyck, van vader op zoon.”

Dat moet zowat de teneur geweest zijn van de kijkersbrief die op een vrolijke lentedag in de bus viel van het Nationaal Instituut voor Radio-omroep. Zoals de naam het zegt, was dat Instituut ooit verantwoordelijk voor de televisie-uitzendingen in Vlaanderen. En op 10 mei 1955 had deze Brussel Vlaams ene Nand Buyl met een aanplakbaard gelanceerd. De avonturen van de familie Biebuyck sloegen in de Vlaamsche huiskamers in als een bom. Vooral bij de echte familie Biebuyck, die bang was dat de kijker hen met de hoofdpersonages zou verwarren. En een Vlaamse kijker, dat is zoals een kiezer, dat heeft altijd gelijk. Bijgevolg moesten de personages vanaf aflevering drie zonder familienaam door het leven en de ondertitel werd geschrapt. De serie zou dan maar mediageschiedenis schrijven met de geamputeerde titel Schipper naast Mathilde. Zelfs de Walen keken massaal, echt waar! Ze vonden het steengoed, en het werd ook wel uitgezonden op maandag, de dag dat Brussel Frans gewoon niet open was. Kwestie van nog wat uit te rusten na het weekend, u kent onze broeders.

De Vlaming en zijn openbare omroep, het was van in den beginne al een haat-liefdeverhouding, hoewel, het moet gezegd, de laatste tijd is de televisiekijker - hou u vast - tevreden!! Zo blijkt uit een enquête waarvan men ons verzekerd heeft dat de olijke Woestijnviskapoentjes er niks mee te maken hebben. Toegegeven, de resultaten van het onderzoek werden al enkele weken geleden bekend gemaakt, maar deze krant gaat niet over één nacht ijs en dus krijgt u nu pas enige reflectie in de maag gesplitst. Festina lente, zoals onze nieuwe Roerganger pleegt te zeggen, of ‘op zijn vrouwtjes’, maar die uitdrukking is dezer dagen misschien wat ongelukkig gekozen.

Dat de Vlaming dus tevreden is en dat het kijkgedrag van Jan met de zapper nog maar ’s leert waarom hij zo graag naar FC De Kampioenen kijkt. Jan IS gewoon FC De Kampioenen. Leest u even mee? We zullen de schriftuur van de onderzoeksresultaten meteen wat adapteren aan de habitat van de Xavier Waterslaeghers die in ons allen schuilgaat.

Lap, daar begint het al: schriftuur, habitat, adapteren. Kunt gij niet gewoon Vlaams spreken, in plaats van dat Hollands? Dat algemeen beschaafd Nederlands, dat moet toch niet altijd? Zeker in de amusementsprogramma’s. Laat die mensen toch ne keer klappen zoals iedereen klapt. Past op, de VRT moet zeker ook nieuws geven en zo, maar daar moet niet te veel buitenlands en regionaal nieuws bij zitten. En nu kunt ge wel zeggen, allez, Vlaanderen is maar met 6 miljoen, dus dat is eigenlijk al regionaal nieuws, maar zo moet ge niet afkomen. En het moet ook niet te moeilijk zijn. Volgens de kenners wordt het VRT-nieuws almaar trivialer, maar de echte Vlaming vindt van niet, zelfs niet als hij het woord trivialer heeft opgezocht.

De VRT mag ook gerust wat meer sport uitzenden, want daarvan is er toch niet al te veel. Allez, dat zegt de Xavier in ons. Ons Carmen heeft dan weer liever ne schone film, ik weet het, maar toch: veel sport is er niet. Slaat uw boekske eens open. Deze week was er op Canvas elke avond ocharme maar 3 uur en 40 minuten sport te zien. 3 uur en 40 minuten, wat moet een mens de rest van zijn tijd dan doen? Ge kunt toch niet elke avond de vuilnisbakken buitenzetten? En die sportprogramma’s zouden ook wat meer voorrang moeten krijgen op de vaste programma’s. Ge ziet dat toch zelf. Als het WK voetbal is, duurt Terzake veel korter. Waarom? ’t Moet toch zijn dat er minder miserie gebeurd is in de wereld. Allez, als die Serena Williams op Wimbledon haar rokske laat wippen, dan zitten ze in Bagdad toch ook voor hunnen tv in plaats van dat ze den auto van hun gebuur opblazen. Daar moet ge nu toch geen tekening bij maken!! Weet ge wat? Ze zouden beter wat minder van die cultuur- en kunstprogramma’s uitzenden. Dat vindt ons Carmen ook. Welke cultuurprogramma’s zegt ge? Euh, ja... Niet De rode loper natuurlijk. Dan weet ge tenminste nog wat de actuele mode is. Gisteren nog zag ik een vent in een kort groen hemdje met vanachter zo zijn gat bloot. Ik zeg tegen ons Carmen, oei, die mens moet zeker binnen voor een operatie. Neen, zegt ons Carmen, dat is het nieuwste ontwerp van Nicky Vankets. Ziet ge, zo’n dingen, daar hebt ge nog iets aan, als ge zelf bij SKM achter een nieuw kostuum moet.

Weet ge waarmee dat ze ook moeten stoppen? Al die herhalingen. Allez, ge krijgt dan op één avond Ann Petersen te zien, Jenny Tanghe en Dora van der Groen. Dan weet ik het ook niet meer, zenne. Wie is er nu al dood en wie nog niet? Neen neen, nieuwe programma’s, da’s veel toffer. Maar dat mag aan ons natuurlijk geen frank extra kosten. Die van Brussel zitten al genoeg in ons zakken.

Als ze iets nieuw geven, moeten ze zeker programma’s, muziek en mensen van hier laten zien. Allez van hier, ik bedoel, die dat echt van hier zijn, natuurlijk. Dat van die multiculturele samenleving en etnische diversiteit, dat moet voor mij allemaal zo niet, of het moest Serena Williams zijn. Die mag wel heel divers op mijn tv komen. En daar ne dagschotel bij... Meer moet dat niet zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234