Woensdag 11/12/2019

Kamperende ouders zijn weg, plaatsgebrek blijft

Dagenlang kamperen voor de schoolpoort om je kind ingeschreven te krijgen in die ene school is vanaf dit jaar verleden tijd in zowel Antwerpen, Gent als Brussel. De drie steden hopen met een online aanmeldingsplatform gelijke onderwijskansen voor iedereen te garanderen. Brussel uitgezonderd werkt het systeem technisch vlekkeloos, maar het groeiende capaciteitsprobleem is niet verdwenen. Door Stijn Cools

Duizenden leerlingen blijven bij aanmelding in school in de kou staan

Antwerpen Eén op de vier wacht nog

Onder het toeziend oog van een deurwaarder werd eind vorige week in Antwerpen een rangschikking gemaakt van alle aanmeldingen. Toekomstige leerlingen die al een broer of zus in de school van hun keuze hebben, krijgen voorrang, net als GOK-leerlingen, die tot kansengroepen behoren. “We kunnen concluderen dat het systeem goed gewerkt heeft”, zegt Paul Mahieu van het Lokaal Overlegplatform (LOP), dat mee de inschrijvingen organiseert. “Niet alleen technisch maar ook over het bereik mogen we best tevreden zijn. We bereiken in totaal bijna tienduizend kinderen. Ook kansengroepen hebben duidelijk gebruikgemaakt van het nieuwe systeem”, zegt Mahieu.Voor 7.364 leerlingen werd er plaats gevonden in een van de opgegeven scholen. Drie vierde daarvan krijgt zelfs de kans zich in te schrijven in de voorkeursschool. Voor 2.585 leerlingen (of 26 procent) werd geen plaats gevonden. Dat valt deels te verklaren door 42 procent van de ouders die slechts één school als keuze opgaven en daar uiteindelijk niet terechtkunnen. Het is afwachten tot het daadwerkelijke einde van de inschrijvingsperiode - de huidige aanmelding geeft ouders een ‘toegangsticket’ om zich ergens in te schrijven - om te zien in welke mate dit in een capaciteitsprobleem resulteert. Voor Mahieu is het nu alvast alle hens aan dek. “Scholen, lokaal onderwijsbeleid en Vlaamse regelgeving moeten dringend samen een oplossing brengen.” Ook onderwijsschepen Robert Voorhamme (sp.a) is een zelfde mening toegedaan. “In Antwerpen hebben we een masterplan uitgewerkt om nieuwe scholen te bouwen en de bestaande schoolgebouwen beter te renoveren en te benutten.” Voorhamme dringt ook aan op actie op het hoogste niveau. “De Vlaamse regering kan de verjonging in de steden niet meer ontkennen.”

Gent Scholen nu al volzet

In Gent is de derde aanmeldingsperiode pas deze week begonnen. Eerder konden toekomstige leerlingen met broers of zussen op een bepaalde school zich al aanmelden. “Er was ook nog een tweede periode facultatief voor de scholen waarbij ze ervoor konden kiezen GOK-leerlingen of net geen GOK-leerlingen aan te nemen. Op die manier hopen we bijvoorbeeld zogenaamde ‘witte’ scholen meer kleurrijk te maken en omgekeerd”, zegt Paul Connehaye van het kabinet van schepen van Onderwijs Rudy Coddens (sp.a). Net als in Antwerpen heeft het systeem van online aanmeldingen wel het capaciteitsprobleem nadrukkelijk op de agenda geplaatst. “Door de online inschrijvingen hebben we nu wel een duidelijk idee van de grote tekorten. Na de twee inschrijvingsperiodes merken we dat bepaalde scholen al volzet zijn. Er zijn ook heel wat scholen waar er bijvoorbeeld nog minder dan vijf plaatsen beschikbaar zijn.” Met afstand als belangrijkste criterium kan dat een behoorlijk probleem betekenen. “Ouders worden dan verplicht een school verder van huis te zoeken, maar zakken op de prioriteitslijst net omdat ze niet vlak bij de school wonen”, aldus Coddens. Vooral rond het centrum maar ook in Sint-Amandsberg of Gentbrugge zou er al sprake zijn van problemen. “Na afloop van de inschrijvingen gaan we eerst een duidelijk beeld proberen te krijgen van alle problemen. Daarbij moeten we oog hebben voor oplossingen op lange maar ook op korte termijn. Scholen bijbouwen kan gemakkelijk vijf jaar in beslag nemen. Ook willen we met alle onderwijsspelers en minister van Onderwijs Smet (sp.a) samen zitten om een oplossing te vinden.”

Brussel Desnoods noodklasjes

In de hoofdstad is het nog mogelijk zich tot 19 maart online aan te melden. In tegenstelling tot de twee andere steden verliep de procedure allesbehalve vlot. Het systeem werd weinig gebruiksvriendelijk genoemd en kende technische problemen, inclusief foutieve bevestigingen van toelatingen. “Doordat er zoveel criteria bij ons moesten ingegeven worden, bijvoorbeeld al dan niet Nederlandstalig, al dan niet GOK, hield het systeem niet al te best stand. In een grote stad als Brussel moet dat gewoon problemen geven”, weet Bert Cornelis, woordvoerder van bevoegd minister Jean-Luc Vanraes (Open Vld). Het is nu aan de scholen en het LOP om het systeem te evalueren. “Maar ik vermoed dat er naar een model met minder criteria toegewerkt zal worden. Het online systeem blijft, het is nog altijd beter dan de kampeertoestanden.” De aanmeldingsperiode legde ook het capaciteitsgebrek van de Brusselse scholen bloot. Eén kind op de vijf heeft momenteel nog geen school. Brussels minister Vanraes kondigde gisteren al wel aan vijf extra onthaalklasjes in te richten mocht het nodig blijken. Daar verbindt hij wel een aantal voorwaarden aan. “Als Vlaanderen niet bereid is bij te springen en als er op het einde van de eerste inschrijvingsperiode nog een tekort aan klasjes zou zijn”, vervolledigt woordvoerder Cornelis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234