Donderdag 01/12/2022

Kamperende fans in de ban van Star Wars

Nog twee dagen en dan is het zover. Dan wordt de nieuwe Star Wars de wereld ingestuurd. Fervente fans wachten in rijen bij de Amerikaanse bioscopen. Ondermeer bij het befaamde Mann's Chinese Theatre in Hollywood.

Toeristen wandelen de Walk of Fame af. Bestuderen de hand- en voetprints van legendarische filmsterren bij Mann's Chinese. Ze nemen de traditionele vakantiekiekjes, maar dezer dagen is Hollywood een attractie rijker: de kamperende Star Wars-fans.

Het is een ongewoon zicht. Een bende jongelui op Hollywood Boulevard, een van de beroemdste straten in Los Angeles. Met slaapzakken, plooistoelen, enkelen met bivaktenten... ze kamperen al sinds enkele weken vlakbij het Mann's Chinese Theatre. Eén doel hebben ze voor ogen: als eersten de allereerste screening zien van Star Wars : Episode I - The Phantom Menace, die overmorgen, op 19 mei in de Verenigde Staten in release gaat. In België is het wachten tot 13 oktober.

Zelden werd zo geanticipeerd op het uitbrengen van een film. De aanvankelijke geheimzinnigdoenerij van de filmmakers wakkerde de aandacht in de media alleen maar aan. De verwachtingen zijn erg hoog gespannen en nemen kosmische vormen aan. Van waar deze Star Wars-hype ?

Toen George Lucas in de jaren zeventig en tachtig zijn Star Wars-trilogie maakte, bleken Star Wars : A New Hope, The Empire Strikes Back en The Return of the Jedi (respectievelijk Episode IV, V en VI) meer dan gewone sf-films te zijn. Ze creëerden een nieuwe, intergalactische wereld: de wereld van Luke Skywalker en Qui-Gon, Naboo's gouden stad onder water. Ze namen de kijker mee op een fascinerende, wonderbaarlijke reis door een fantasiewereld. Bovendien waren de prenten baanbrekers op filmtechnisch vlak: ze luidden de komst van digitale beelden in. Ze werden het handelsmerk van George Lucas en van zijn speciale-effectenfabriek 'Industrial Light and Magic' (ILM), die hij in 1975 oprichtte.

De Star Wars-saga werd een begrip dat de filmwereld oversteeg. Voor velen beïnvloedde Star Wars in meer of mindere mate hun leven. Ze verslonden de verschillende episoden meerdere malen en verzamelden alles wat met met de films te maken had. Star Wars-nostalgie werd een passie. Op vele manieren, eerst met fanclubs en nu ook met websites, houden de Star Wars-fans (niet te verwarren met de Trekkies, de Star Trek-fans) de mythe levendig. Zestien jaar lang moesten ze zelf de vlam brandend houden, met uitzondering van de Star Wars Trilogy Special Edition die 20th Century Fox in 1997 uitbracht, kwam al die tijd geen teken uit de intergalactische wereld. Toen George Lucas enkele jaren geleden verkondigde dat hij aan een nieuwe Star Wars-reeks werkte, konden de fans hun geluk dan ook niet op. Hun leven kreeg het komende decennium weer zin: niet minder dan drie nieuwe Episodes zouden als 'prequels' op de originele trilogie verschijnen. De eerste Episode is in zicht, de twee volgende zijn gepland voor 2002 en 2005.

Ook van zijn kant hield George Lucas in afwachting de mythe levendig. Er werd heel weinig over The Phantom Menace losgelaten. Meer dan dat de film een zeer vernuftig, filmtechnisch hoogstandje zou worden werd niet gelost. Door de evolutie in de toepassing van digitale computerbeelden zouden de visuele fantasieën van George Lucas nu meer dan ooit verwerkelijkt kunnen worden.

Maandenlang stilzwijgen werd uiteindelijk verbroken met de eerste teaser die in november vorig jaar op het Amerikaanse publiek werd losgelaten. Duizenden fans kochten toen een ticket voor Meet Joe Black of The Siege enkel en alleen om de Star Wars-trailer te zien. Vaak verlieten ze de zaal al voor de hoofdfilm begon. Een tweede trailer midden maart bevestigde de geruchten: Menace zal bol staan van de visuele effecten.

Ondertussen schrijven de Star Wars-fans opnieuw geschiedenis. Zij gaven zo'n zestal weken geleden het startsein voor de aftelling of de countdown. Hun leven staat nu helemaal in het teken van 19 mei. De countdown verliep niet enkel virtueel, via de website www. countingdown. com, maar werd ook een heel concreet aftellen. Lincoln Gasking, een jonge 22-jarige Australiër uit Melbourne besloot samen met vrienden uit Los Angeles een wacht-site op te richten voor Mann's Chinese Theatre. Zijn idee kreeg grote bijval. In ongeveer zeventig Noord-Amerikaanse steden volgen die-hard fans zijn voorbeeld.

Een van de supervisors van the Line-organisatie, Peter Genovese - alias '02', vanwege zijn zwarte hoed met dito opschrift - kon ons een en ander vertellen over de ganse bedoening. Hij is een 23-jarige student in computeranimatie en maakt al sinds 7 april deel uit van de horde wachtende fans. "Ik vind het een fantastisch idee om Menace te zien op de openingsdag én in het Chinese Theatre." Peter rekent zichzelf tot de gemiddelde Star Wars-fans. Om je een idee te geven: hij heeft de episodes van de originele trilogie gemiddeld vijftien keer gezien; sommigen hebben die tientallen keren verslonden.

"Onze groep telt ongeveer tweehonderdvijftig mensen", vertelt Peter Genovese voor het Chinese Theatre. "Daarvan zijn er een twintigtal die constant aanwezig zijn en hier dus kamperen. We lossen elkaar af en werken in shiften van vier uur zodat er hier altijd zo'n vijftig mensen van de groep van tweehonderdvijftig aanwezig zijn. De meesten wonen in LA County en gaan naar huis om te slapen en/of te eten. Dat is ook het geval met mij. De restaurants uit de buurt geven ons met plezier left-overs. Er zijn ook mensen die langs komen met voedselpakketten." De countdowners zijn van alle leeftijden, met evenwel een overwicht van jonge (mannelijke) twintigers. Deze stand-a-thon, zoals Peter het initiatief ook noemt, draaide uiteindelijk uit op een actie voor het goede doel. De initiatiefnemers hopen een 100.000 dollar in te zamelen voor 'The Starlight Foundation', een organisatie voor steun aan terminaal zieke kinderen. "We laten ons sponsoren door familie en vrienden. Elk probeert vijfenzeventig dollar bijeen te krijgen." Van Pacific Bell mogen de organisatoren een betaaltelefoon gebruiken en Dell Computer gaf hen een laptop zodat ze via hun website in contact staan met alle fans en countdowners over de hele wereld.

Peter zwaait trots met zijn bioscoopticket. "Gisteren gekocht! Als eersten, want daar is het de hele wachtlijn uiteindelijk om te doen. De officiële verkoop voor Menace-tickets ging van start op 12 mei, een regeling die door George Lucas is opgelegd. Aanvankelijk mochten geen kaartjes in voorverkoop verkocht worden, maar onder druk van de bioscoopuitbaters is de Star Wars-creator van gedacht veranderd. De tickets vlogen meteen de deur uit. Alle vertoningen van de openingsdag zijn uitverkocht."

Hoe ziet de rest van het scenario er nu uit voor Peter en Co ? "We tellen heel ongeduldig de uren af. De laatste vierentwintig uur op dinsdag 18 mei worden extra spannend. Dan vieren we feest. We're very excited !"

Overmorgen, op 19 mei 1999 om middernacht (00.01 uur), is het zover. Dan beleven deze wachtende fans de primeur van hun leven. 'A long time ago, in a galaxy far, far away ...' zullen hen als ultieme toverwoorden in de oren klinken.

Kaat Cleenewerck

Een twintigtal fans kampeert voor het Chinese Theatre op Hollywood Boulevard. (Foto Reuters)

Tijdens de countdown voor de bioscoop geven de restaurants overschotjes

Acteur Ewan Mc Gregor (links) in strijd met zijn belager. (Foto RV)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234