Woensdag 20/10/2021

Kamperen tegen de coup

De aanhang van de afgezette president Morsi heeft een druk verkeersplein in Caïro veranderd in een heus kamp. Met een eigen kapper, een ziekenhuis en gaarkeukens. Lijkt gezellig, maar er is storm op komst.

Om de met zandzakken beschermde ingang van het protestkamp in het noordoosten van Caïro te bereiken, moet je langs muren en cirkels van stenen die aangeven waar 'martelaren' door ordetroepen van de regering zijn doodgeschoten. Bezoekers moeten hun identiteitsbewijs laten zien en worden gefouilleerd door mannen met baarden, oranje hesjes en knuppels. Op een tent staat de tekst 'Kinderen tegen de staatsgreep'.

Eenmaal binnen is te zien hoe uitgestrekt het kamp is, waar tienduizenden mensen een gemeenschap hebben opgebouwd met behoorlijke voorzieningen. Eens was dit een druk verkeersknooppunt. Nu staan er tenten die voorzien zijn van elektriciteit en internet. Er is een ziekenhuis, er zijn gaarkeukens, toiletten en douches.

Dit kamp en een kleiner kampement elders in de stad vormen de frontlinies van de gevaarlijke politieke krachtmeting tussen de Egyptische regering, die door het leger in het zadel is geholpen, en de Moslimbroeders, die de afgezette president Mohammed Morsi steunen.

Ontruiming van de kampen (zie kader) zal niet meevallen, gezien het grote aantal mensen dat zich er heeft verzameld, de infrastructuur die ze hebben opgebouwd en het religieuze vuur dat hun inspireert tot hun verzetsactie.

Het leger en de politie hebben de afgelopen weken tientallen demonstranten gedood. Het heeft de betogers in de kampen alleen maar gesterkt in hun wil om te blijven. Mensenrechtenorganisaties meldden dat Morsi-aanhangers politieke tegenstanders hebben opgepakt en gemarteld.

"Iedereen die hier komt weet dat hij mogelijk niet terugkeert", zegt Mahmoud Arafa, een grijzende veearts die zich een maand geleden met een groep vrienden heeft genesteld op een trottoir. "We blijven hier", zegt Arafa.

De protestkampen van Caïro zijn ontstaan tijdens de betogingen voor en tegen Morsi die de laatste maanden van diens regeerperiode werden gehouden. De miljoenen Egyptenaren die riepen om het vertrek van Morsi zijn naar huis teruggegaan. De aanhangers van de afgezette president zijn gebleven. Ze veranderden verkeerspleinen in microsamenlevingen.

Het grootste kamp en het kleinere bij de Universiteit van Caïro zijn een toonbeeld van het organisatietalent van de Moslimbroeder-schap. Ze laten ook zien hoezeer Egyptenaren in staat zijn te leven met wat voorhanden is.

Aan het einde van de ramadan hangt in het kamp een sfeer die doet denken aan een islamitische versie van Woodstock. Mannen, vrouwen en kinderen lopen langs stalletjes waar Egyptische vlaggen, gegrilde kippen en Morsi-maskers worden verkocht.

Gratis maaltijden

Trottoirs, straten en tuinen staan vol met tenten. Bij de gemeenschappelijke keukens, waar maaltijden gratis worden uitgedeeld, zijn de rijen voor mannen en vrouwen gescheiden. In een straat spelen mannen spelen een partijtje tafeltennis.

Overal hangen spandoeken met teksten als 'Ingenieurs voor Morsi', 'Vrouwen voor Morsi' en 'Apothekers tegen de coup'. Populair is een afbeelding van president Obama als oude Egyptische farao, die twee honden aan de lijn houdt met de gezichten van Al-Sisi en Mohamed ElBaradei, de huidige vicepresident.

In grote vaten wordt van buitenaf water aangevoerd voor consumptie, het koken en de was. Van de aanwezigen wordt verwacht dat ze hun eigen omgeving schoon houden. Tweemaal daags wordt afval opgehaald.

Het kamp is organisch gegroeid. Er is geen overkoepelend gezag. De omvang van de bevolking varieert. Overdag zijn er tienduizenden mensen, 's avonds en tijdens grote manifestaties loopt het aantal op tot boven de honderdduizend.

De 29-jarige Ragab is zoals veel anderen vastbesloten het kamp te verdedigen als de politie komt. "Als ik sterf zal ik een paar van hen meeslepen in de dood."

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234