Maandag 17/05/2021

Bossen

Kampenhout komt op tegen bomenkap van de politie: "Anders wordt dit erger dan het Essersbos"

Gekapte bomen naast de slipschool in Kampenhout. Beeld Tine Bergmans
Gekapte bomen naast de slipschool in Kampenhout.Beeld Tine Bergmans

Om een slipschool in Kampenhout uit te breiden, waar agenten naar hartelust kunnen rondsjezen, heeft de politie een aantal bomen omgehakt. Veel te veel bomen, roepen het Agentschap Natuur en Bos en het gemeentebestuur. De politie wil dan weer nog meer bomen ruien.

Het is rustig in het Vlaams-Brabantse Kampenhout, waar het oude Hellebos zich bevindt. Heel erg rustig zelfs. Al wordt de stilte er af en toe wel doorbroken door het geluid van gierende autobanden, afkomstig van de politieschool waar agenten met auto's leren te slippen. Terwijl die slipschool vroeger verdoken lag onder een erg dikke laag loof, is ze nu van een afstand zichtbaar. Als buurtbewoners de houtkap op en rond het domein in het bos omschrijven, spreken ze dan ook van een kaalslag.

"In het begin zouden ze enkel de zieke bomen kappen", zegt Mark De Geest, een gepensioneerde televisieregisseur die in een straat naast het domein woont. "Maar het is duidelijk dat ze veel meer hebben gedaan. Waar dit vroeger een heel dichtbebost gebied was, lijkt het nu eerder op een stadspark."

Ravage

Samen met zijn hond Wifi leidt De Geest ons rond langs de omheining van het domein, waar de ravage van de houtkap duidelijk te zien is. Zowel op het domein als erbuiten liggen stapels omgehakte bomen en takken. De Geest heeft de kapwerken die de politie liet uitvoeren de hele tijd in de gaten gehouden, vertelt hij. "Ik heb mails gestuurd naar verschillende overheidsinstanties, maar pas door een tussenkomst van de burgemeester van Kampenhout zijn de kapwerken vorige week stilgelegd."

Zware machines hebben de ondergrond beschadigd, zo heeft een inspecteur van het Agentschap Natuur en Bos vastgesteld. Beeld Wouter Van Vooren
Zware machines hebben de ondergrond beschadigd, zo heeft een inspecteur van het Agentschap Natuur en Bos vastgesteld.Beeld Wouter Van Vooren

Maar daarmee is er dus een grote hap uit het bosgebied genomen. Uit het verslag van een van de inspecteurs die het Agentschap Natuur en Bos ter plaatse heeft gestuurd met de opdracht om de werken te staken en de beschadigde bosgrond te herstellen, blijkt dat de politie veel meer bomen heeft laten omhakken dan de 56 waarvoor ze een vergunning had. Tegelijk heeft die inspecteur vastgesteld dat de Regie der Gebouwen, de feitelijke eigenaar van het domein, het volledige gebied wil laten ontbossen om de slipschool uit te breiden. Mogelijk zou er zelfs een 4x4-parcours komen.

"Als er een nieuwe piste komt is dit nog lang niet het einde", zegt De Geest. "Het gekke is ook dat toen de bomen er nog stonden, niemand last had van die slipschool. Maar nu ze weg zijn, is ook het groene scherm tegen de geluidsoverlast verdwenen, en is er een pak meer hinder."

Het contrast tussen hoe dik het bos vroeger was en wat er nu van overblijft is goed te zien, omdat de houthakkers hun werk op een bepaald punt hebben moeten staken. Rond de omheining van de school hebben zware machines dikke zwarte strepen van rupsbanden getrokken en zo de ondergrond vernield. Een woordvoerder van de Regie der Gebouwen ontkent dat de vergunningsvoorwaarden zijn overtreden en belooft om de grond te herstellen.

Natuurgebied

De kwestie van de houtkap snijdt er nochtans diep in in Kampenhout, omdat de locatie van de piste al veel langer ter discussie staat. Zo wil de gemeente de piste eigenlijk al sinds de jaren 90 weg. "Wij vinden dat die activiteit inderdaad niet in het stuk natuurgebied thuishoort", zegt milieuschepen Stefan Vandevenne (N-VA). "Als gemeentebestuur willen we de volledige ontbossing die de school heeft aangevraagd daarom ook tegenhouden, want anders wordt dit erger dan het Essersbos."

Vandevenne heeft een onderhoud gevraagd met minister van Binnenlandse Zaken Jambon, zegt hij. "Ik ben een N-VA'er met een groene stempel", zegt de schepen. "Mij gaat het dus vooral om de natuur. Bovendien hebben we in de nabijgelegen straten al snelheidsdrempels moeten aanleggen, omdat de agenten er te snel rijden. Sommigen denken dat ze nog op de piste zitten, maar ze rijden daar op de openbare weg."

Er wonen dan wel niet zoveel mensen in de omgeving, de natuurwaarde van het Hellebos is heel groot. Volgens Natuurpunt is het Hellebos nog een van de laatste authentieke bossen. Vandaag is het bos voor de organisatie nog steeds uniek door enkele bijzondere vegetatievormen, zoals het borstelgras en het oranje havikskruid. Dat de slipschool er nog staat, komt volgens Vandevenne enkel omdat ze in gebied ligt dat op het Gewestplan is ingekleurd als militair domein. Ook al lijkt ze dus zonevreemd te liggen, technisch gezien is ze dat niet.

"Vroeger, toen hier militairen waren, hadden we er ook niet zo veel last van", zegt Gisèle Kennes, terwijl ze in de tuin werkt van het huis waar ze al veertig jaar woont. "Maar het ergste is dat wij van niets op de hoogte worden gebracht. Toen de politie in het gebied een slipschool oprichtte, wisten wij van niets. En ook over de houtkap krijgen wij pas informatie als het te laat is. Ik kan dat echt niet begrijpen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234