Dinsdag 19/11/2019

Echtscheiding

Kampen met scheiding op het scheidingskamp

Kinderen op zomerkamp. Voor alle duidelijkheid: deze kinderen hebben niets met het scheidingskamp te maken. Beeld Belga

Gek doen, ravotten... en af en toe je gevoelens uiten over het feit dat je ouders gescheiden zijn: zo ziet een scheidingskamp eruit. "De herkenning is enorm. Daardoor voelen ze zich veilig, en dat werkt herstellend."

Deze zomer gaat het Gentse therapiecentrum De Bleekweide van start met scheidingskampen. Kinderen en jongeren van gescheiden ouders trekken vijf dagen met elkaar op en krijgen de gelegenheid om hun gevoelens over de scheiding te uiten. En natuurlijk om gewoon lol te maken. "Het is echt niet dat we van 's morgens vroeg tot 's avonds laat met die scheiding bezig zijn", zegt kampbegeleidster Julie De Muynck. "We doen ook af en toe een waterpistolengevecht." 

Niet opkroppen

Maar waarom moet het überhaupt weer over de scheiding gaan? Kinderen zitten er al de hele tijd middenin? De Muynck ziet dat anders. Zij voelt dat kinderen een grote behoefte hebben om erover te praten. Helaas krijgen ze daar nergens de ruimte voor, waardoor de kopzorgen zich blijven opstapelen. "Helaas hebben we al meegemaakt dat kinderen daardoor uit het leven proberen te stappen." 

Lut Celie, de coördinator van De Bleekweide, vindt dat kinderen ook een plek nodig hebben waar ze de chaos aan gedachten en gevoelens de vrije loop kunnen laten. "Als kinderen alles opkroppen, ontstaat allerlei vervelend gedrag. Ze kunnen woedeuitbarstingen en concentratiestoornissen krijgen. Ook fysieke symptomen zoals buikpijn, hoofdpijn en sterke vermoeidheid komen voor." 

"Het gaat er altijd over wat papa wil en wat mama voelt, maar wanneer wordt eens gevraagd wat het kind vindt?", vraagt De Muynck zich af. "Je kunt je niet voorstellen hoeveel kinderen geen plek hebben waar hun gevoel op de eerste plaats staat."

Eigen taal 

De vijf dagen bij De Bleekweide staan dus zeker niet bol van de serieuze praatsessies en therapeutische gesprekken. "Er wordt vaak gedacht dat praten het hoogste doel is", zegt De Muynck. "Wij focussen er vooral op dat kinderen hun eigen taal vinden. Ze krijgen bijvoorbeeld een groot blad en mogen daar alles op uiten wat ze willen over de scheiding. Als dat wat krassen op papier zijn, dan is dat zo." 

Ook kinderpsychologe Marijke Bisschop ziet de positieve kanten van een scheidingskamp. "Ik vind het helemaal geen gek idee", zegt Bisschop. "Er wordt ook gewoon zot gedaan met de kinderen, maar ze zitten wel allemaal in hetzelfde schuitje. Misschien hebben ze op school wel niemand anders uit een gescheiden gezin om mee te praten. Het moet natuurlijk geen psychologisch kamp worden, maar een klein psychologisch tintje kan heel goed zijn voor kinderen." 

Dubbele cadeaus

De Muynck begeleidt al langer kleine groepen waarin kinderen met lotgenoten over hun problemen kunnen praten. Behalve over scheiding gaat het over rouwen, zelfdoding of seksueel misbruik. "De kinderen geven elkaar zelf al heel veel", vertelt De Muynck. "De herkenning is enorm. Daardoor voelen ze zich veilig, en dat werkt herstellend."

Na een van haar groepssessies over scheiding besloten de kinderen een open brief naar andere kinderen te schrijven. "Ze vertelden erin hoe het echt voelt om gescheiden ouders te hebben", vertelt De Muynck. "Iedereen heeft het altijd over de dubbele cadeaus of de twee verjaardagsfeestjes, maar als kind van gescheiden ouders ervaar je dat helemaal anders." 

De Muynck hoort vaak dat kinderen de twee uurtjes om de twee weken te weinig vinden. Daarom begint De Bleekweide nu met een kamp.

Het scheidingskamp vindt deze zomer van 2 tot 6 juli plaats bij De Bleekweide in Gent en kost 250 euro. "Op het kamp willen we kinderen op een speelse manier samenbrengen om creatieve taal te geven aan wat de scheiding met hen doet. We maken ruimte voor elkaars verhaal en dompelen ons samen onder in een ontspannende kampsfeer", klinkt het.

www.bleekweide.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234