Vrijdag 23/08/2019

Kamp om WBC-wereldtitel draait uit op ware klucht met Delfine Persoon als winnares

Beeld Photo News

Delfine Persoon verdedigde vanavond, in sporthal De Zwaluw in het West-Vlaamse Zwevezele, voor de vijfde keer met brio haar WBC-titel bij de lichtgewichten. Zij won na diskwalificatie in de eerste ronde van de drie jaar jongere Argentijnse Ruth Stephanie 'La Roca' Aquino. Dit na een kamp die er geen werd en uitdraaide op een ware klucht.

Een brandalarm in de sporthal zorgde voor de nodige vertraging van de hoofdkamp van de avond. Titelverdedigster Delfine Persoon begon gretig aan haar 38e kamp. Na amper 35 seconden lag de wedstrijd even stil nadat Aquino haar mondstuk verloren had. De Argentijnse klampte veel aan waardoor Delfine Persoon niet echt aan boksen toekwam. Op het einde van de eerste ronde ging de Argentijnse dan toch tegen het canvas. De Canadese scheidsrechter zette meteen een punt achter de kamp.

Boegeroep
Maar door reactie van het publiek ging hij advies vragen bij de andere refs. Na een tijdlang conclaaf werd toch beslist de zege te geven, niet na knock-out maar na diskwalificatie in de eerste ronde, aan Delfine Persoon. Het talrijk opgekomen publiek kon deze klucht maar matig appreciëren en pakte uit met een gigantisch boegeroep. De kamp tussen Persoon en Aquino duurde zo welgeteld 1:58 en Persoon, die haar 37e zege boekte, verlengt haar titel.

38e zege
De 31-jarige Persoon is titelhouder sinds 20 april 2014, toen ze (ook in Zwevezele) de Argentijnse Erica Anabella Farias onttroonde. De West-Vlaamse zette haar wereldtitel voor de vijfde keer op het spel. Voor Persoon, Sportvrouw van het Jaar 2015, was het de 38e zege uit haar carrière. Ze verloor nog maar een keer. De 28-jarige Aquino leed haar derde nederlaag (tegen acht zeges).

Beeld Photo News
Beeld Photo News
Beeld Photo News
Beeld Photo News

Wansmakelijk show

"Ik wil me meteen excuseren bij mijn fans voor deze wansmakelijk show", stelde Delfine Persoon. "Sommige mensen hebben 150 euro betaald om de kamp te zien. Dat het zo moet eindigen, noem ik eigenlijk een schande. Ik had meteen door dat zij niet naar hier gekomen was om echt te boksen. Van bij de eerste gong ging ze met haar hoofd naar beneden boksen. Ze klampte ook voortdurend aan maar de 'clou' moest nog komen. Op het einde van de eerste ronde zeeg ze neer zonder ooit maar echt geraakt te zijn. Spijtig genoeg besliste de ref om haar te diskwalificeren. Ik had liever een time out gehad maar dat liet men niet toe."

"Dit is zo jammer. Ik was perfect in orde. Mijn bloedwaarden waren schitterend. Ik voelde me fris en wou het publiek trakteren op een mooi rondje boksen. Daar stak Aquino dus meteen een stokje voor. Ik heb eigenlijk nooit diep moeten gaan. Ik blijf wel wereldkampioene al had ik er liever echt voor gebokst. Werd ik op mijn waarde geklopt dan was dat maar zo, maar dit is schandalig."

Persoon sukkelde in de voorbereiding met een handblessure. "Een operatie aan de vinger zit er voorlopig niet in. Ik volg op het werk een cursus geweldbeheersing. Als politieagente moet ik ook mijn vuurwapen kunnen hanteren en net die vinger is deze waarmee ik de trekker over haal. Mijn werk komt nog steeds voor op mijn hobby dus laten we de operatie maar wat links liggen. Morgen kom ik mee de zaal opruimen en ga ik mijn fans uitvoerig bedanken voor hun steun", stelde Delfine Persoon.

Beeld Photo News
Beeld Photo News

Eerder op de avond won Yves Ngabu zijn kamp bij de cruisergewichten tegen de Rus Alexander Kubich op punten. Ngabu pakte hiermee zijn zeventiende zege op evenveel wedstrijden. Ook Hedi 'Hells Bells' Slimani won zijn kamp bij de lichtgewichten op punten van de Argentijn Vicente Martin 'El Mono' Rodriguez.

Uitslagen
Super vlieggewichten (6x3):
Razmik Grigoryan (Tampere) wint op punten van Georgi Georgiev (Bul)

Cruisergewichten (6x3):
Arno Castelein (Tampere) bokst onbeslist tegen Bassem Belkhir (Tun)

Zwaargewichten (8x3):
Samuel Kadje (Tampere) wint door knock-out in de derde ronde van Karim Berredjem (Fra)

Cruisergewichten (8x3):
Yves Ngabu (Tampere) wint op punten van Alexander Kubich (Rus)

Lichtgewichten (10x3):
Hedi Slimani (Tampere) wint op punten Vicente Martin Rodriguez (Arg)

Wereldkampioenschap WBC dames lichtgewichten (10x2):
Delfine Persoon (Tampere) wint na diskwalificatie in de eerste ronde van Ruth Stephanie Aquino (Arg)

Beeld Photo News
Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden