Maandag 24/02/2020

Analyse

Kamikazecoalitie maakt steeds meer kans

De MR van Charles Michel ziet steeds meer voordelen in een kamikazecoalitie.Beeld BELGA

De MR van informateur Charles Michel ziet meer en meer voordelen in een kamikazecoalitie. Zeker nu een peiling bij hun kiezers die formule als favoriet verkiest. CD&V blijft echter hopen op een centrumrechtse coalitie met zusterpartij cdH.

Informateur Charles Michel (MR) ziet de jongste dagen wat sprankeltjes hoop opspatten in de Wetstraat. Omdat zijn manoeuvres niet uitlekken en omdat de partijvoorzitters hem steeds meer confidenties doen. "Er gaan geen gratuite beledigingen over en weer in de media", luidt het. "Dat kan alleen maar betekenen dat het vertrouwen terugkomt. Daar kunnen we op voortbouwen."

Waar dat vertrouwen toe moet leiden, willen de Franstalige liberalen officieel niet prijs geven. Als het aan hun kiezers ligt, is de keuze wel duidelijk. Tussen de 65 en 70 procent van de blauwe aanhang steunt een kamikazecoalitie op federaal niveau. Daarin zit de MR als enige Franstalige partij, aangevuld met de N-VA, de CD&V en de Open VLD langs Vlaamse kant. Die voorkeur blijkt uit een interne peiling van de MR, die de partij een tiental dagen geleden afnam. De krant La Libre Belgique kon de peiling inkijken.

Volgens de militanten kan deze federale coalitie de socio-economische uitdagingen waar België tegenaan kijkt het best beantwoorden. De helft van de respondenten meent dat de kamikazecoalitie ook echt tot stand zal komen. De goesting in deze kleurencombinatieblijkt zelfs uit de naamkeuze. Bij MR verkiezen ze de meer neutrale term 'Zweedse coalitie' boven het dramatische 'kamikazecoalitie'. De verwijzing naar Zweden slaat op de kleuren blauw (Open VLD en MR) en geel (N-VA) en het kruis (CD&V) in de Zweedse vlag.

Zeven ministers
De voordelen van deze formule voor MR zijn de zeven ministerposten die ze dan krijgt. De federale regering moet immers evenveel Franstalige als Nederlandstalige ministers tellen. Ook is het een historische kans om zonder erfvijand PS te regeren.

Al zijn er ook nadelen. De andere Franstalige partijen zullen niet aarzelen om MR te brandmerken als de Franstalige excuustruus van de Vlaams-nationalisten. Met slechts twintig van de 63 Franstalige zetels moet MR zich opmaken voor onverbiddelijk oppositiewerk van cdH, Ecolo en PS in de Kamer. Een voorproefje daarvan kregen de liberalen gisterenochtend van PS-coryfee Philippe Moureaux. "De MR bereidt ons voor op de coalitie van de ontkenning van haar engagementen", postte de voormalige burgemeester van Molenbeek op Twitter. "Een MR die voor enkele portefeuilles de bevelen van de N-VA uitvoert. Arme gedupeerde en in de steek gelaten Franstaligen."

De vorming van de regionale regeringen, die in Wallonië en Vlaanderen haar einde nadert, kan de appetijt voor een kamikazecoalitie bij de MR nog doen groeien. Als op Waals niveau een coalitie van PS en cdH uit de startblokken schiet, kunnen de Franstalige liberalen onmogelijk nog regionaal meeregeren. Alleen op federaal niveau kan de MR dan nog in een coalitie raken.

Desondanks is er ook een deel van de partij dat zowel federaal als regionaal in de oppositie wil. Op die manier vermijdt de MR de spreidstand van de afgelopen tien jaar, toen ze wel in de federale regering, maar niet in de regionale regeringen zat. "Dan kunnen we een echt en coherent verhaal vertellen en op alle fronten hard oppositie voeren," luidt het aan de top van MR. "Maar dat is uiteraard niet ons droomscenario." Lees: in eerste instantie wil MR mee aan de federale knoppen zitten.

CD&V ligt dwars
De MR mag dan nog haar bocht inzetten richting kamikazecoalitie, de belangrijkste struikelblok daarvoor blijft CD&V. De Vlaamse christendemocraten hopen nog steeds op een centrumrechtse coalitie met zusterpartij cdH als tweede Franstalige partij. Het herhaaldelijke en luide non van cdH-voorzitter Benoît Lutgen tegen een regering met N-VA verandert daar niets aan.

"Dat is gewoon een betere piste," klinkt het bij de CD&V. "Met twee Franstalige partijen krijg je een veel stabielere regering." De partij vreest vooral dat ze in een Zweedse coalitie veel te veel rechtse compromissen zal moeten slikken. Dat ligt moeilijk bij de linkse ACW-vleugel van de CD&V.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234