Woensdag 21/10/2020

Kamikaze Riders Saïd Saouti en Mohamed Kerai krijgen 6 en 3 jaar cel voor terrorisme

Saïd Saouti, oprichter van de Kamikaze Riders, met op de achtergrond de vlag van IS.Beeld Kos

De Brusselse correctionele rechtbank heeft donderdag Saïd Saouti en Mohamed Kerai veroordeeld tot respectievelijk 6 jaar cel en 3 jaar cel, waarvan 1 jaar met uitstel, voor terrorisme. De rechtbank bevond Saouti schuldig aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en het ronselen van mensen voor een terreurgroep maar beschouwde hem niet als een leider van een terroristische groep, terwijl Mohamed Kerai enkel schuldig werd bevonden aan poging tot deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Shariah4Belgium
Saouti en Kerai maken beiden deel uit van de Brusselse motorclub 'Kamikaze Riders', waarvan minstens een aantal leden rechtstreekse linken heeft met het opgedoekte Shariah4Belgium.

Doelwitten
De twee werden op 27 december opgepakt en het federaal parket meldde toen dat er ernstige aanwijzingen waren dat Saouti en Kerai een aanslag planden, "in de stijl van de aanslagen in Parijs". Doelwitten zouden daarbij onder meer de Grote Markt van Brussel, het hoofdcommissariaat van de politie van Brussel op de Kolenmarkt en de militairen en politiemannen in uniform in de Brusselse agglomeratie geweest zijn.

Onvoldoende aanwijzingen
De twee werden daar uiteindelijk niet meer voor vervolgd omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat ze inderdaad een dergelijke aanslag planden. Wel werden ze vervolgd omdat ze mensen zouden opgeroepen hebben een aanslag te plegen. Volgens een getuige zouden ze op een bijeenkomst van de Kamikaze Riders in het najaar van 2015 immers opgeroepen hebben om tijdens de eindejaarsperiode een aanslag te plegen op de Grote Markt, maar volgens de rechtbank was die getuigenis onvoldoende duidelijk. Zo kon de getuige niet verhelderen wanneer die bijeenkomst precies had plaatsgevonden of wie de bewuste uitspraken precies had gedaan.

Militaire training
Saouti en Kerai stonden ook terecht omdat ze naar aanleiding van spelletjes paintball en airsoft een militaire training zouden gegeven of genoten hebben. Voor de rechtbank was ook dat allesbehalve bewezen. Zo was het voor de rechtbank niet duidelijk op welke data Saouti aan dergelijke spelletjes zou deelgenomen hebben. Nog minder was duidelijk van wie het tweetal dan een dergelijke militaire training zou gekregen hebben tijdens die spelletjes.

Jihad
Saouti werd wel schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en het ronselen van mensen voor een terreurgroep. Volgens de rechtbank had de man immers blijk gegeven van een radicaal-salafistische overtuiging en duidelijk gemaakt dat hij een aanhanger was van IS. Bij de huiszoeking die bij Saïd Saouti werd uitgevoerd, vond de politie niet alleen een hoop boeken en documentatie over de jihad, maar ook een hoop geschriften van Saouti's hand.

Volgens een analist van de federale politie gaven die blijk van een verregaande radicalisering en schreef Saouti teksten die bedoeld waren om anderen te indoctrineren. Zijn activiteit op facebook wees in dezelfde richting: hij deelde niet alleen jihadistische propaganda, hij had ook contact met 38 problematische facebook-gebruikers, waaronder binnen- en buitenlandse terreurverdachten. In die contacten gaf hij vaak raad, maakte hij duidelijk dat hij plannen maakt om naar Syrië te trekken en verdedigde hij het doden van vrouwen en kinderen zoals dat bij de aanslagen in Parijs gebeurde. Saouti kreeg uiteindelijk 6 jaar cel.

Mohamed Kerai werd enkel schuldig werd bevonden aan poging tot deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Ook hij had volgens de rechtbank duidelijk salafistische overtuigingen, wat bleek uit de duizenden foto's van jihadisten, IS-vlaggen en haatboodschappen op zijn gsm en computer. Daarenboven werden bij hem thuis propaganda-stickers van IS gevonden, naast salafistische boeken en militair materiaal. Hij was al naar Maleisië gereisd en bereidde een reis voor naar Thailand, twee landen die beschouwd worden als logistieke basissen voor terroristen.

Volgens de rechtbank waren er aanwijzingen dat hij van die reis gebruik wou maken om zich aan te sluiten bij een jihadistische groep of om minstens een militaire training te krijgen. Kerai werd opgepakt nog voor hij kon vertrekken zodat het volgens de rechtbank bij een poging bleef. De man werd uiteindelijk veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 1 jaar met uitstel.

Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234