Woensdag 31/05/2023

Update

Kamervoorzitter Bracke ziet geen graten in cumul: "Heeft hij dan niks geleerd?"

Kristof Calvo haalt uit naar Siegfried Bracke. Beeld belga / photo news
Kristof Calvo haalt uit naar Siegfried Bracke.Beeld belga / photo news

Kamervoorzitter Siegfried Bracke is er voorstander van dat parlementsleden hun job mogen blijven combineren met andere mandaten. "We moeten ons afvragen of het echt wijs is de politieke cumul af te schaffen", stelde Bracke vandaag op de RTBF-radio. Fractieleider Kristof Calvo van Ecolo-Groen reageert furieus. "Heeft Bracke dan niets geleerd?", vraagt Calvo zich af. "Zo iemand verdient het eigenlijk niet de Kamer te leiden."

EB

"Ik heb nooit verborgen dat de combinatie tussen bijvoorbeeld Kamerlid en het burgemeesterschap van een grote stad interessant zou kunnen zijn", stelde de Kamervoorzitter tijdens programma 'La Première'. Hij haalde het voorbeeld aan van Bart Somers, die verkozen werd tot beste burgemeester ter wereld, maar tegelijk ook fractieleider is voor Open Vld in het Vlaams parlement.

De federale deontologische commissie adviseerde onlangs om van nevenactiviteiten een uitzondering te maken. Nevenactiviteiten zouden enkel toegestaan worden in uitzonderlijke, wettelijk strikt omschreven uitzonderingen. De commissie werd om advies gevraagd nadat bekend raakte dat Bracke zelf zetelde in een adviesraad van Telenet. "Dat is slechts een advies. Adviezen worden niet altijd gevolgd. Het zijn de parlementsleden die moeten beslissen", reageert Bracke.

Wel vindt de Kamervoorzitter het normaal dat er wordt gesnoeid in zijn verloning. Ook is hij voorstander van de transparante publicatie van de verschillende mandaten. "Ik heb de indruk dat er een consensus bestaat over dat voorstel en dat we het Europese systeem gaan volgen."

Calvo verontwaardigd

De groene fractieleider Kristof Calvo reageert verontwaardigd op het cumulstandpunt van Bracke. "Zijn bijbaantjes waren mee de aanleiding van de werkgroep Politieke Vernieuwing. Nu wil hij dat alles bij het oude blijft. Terwijl we nog volop aan het onderhandelen zijn over dit thema, komt hijzelf met een veto in de media", aldus Calvo.

Hij ziet er ook een poging in om de werkzaamheden van de werkgroep te bemoeilijken. "In de werkgroep zoeken we vanuit de oppositie, samen met de meerderheid, naar oplossingen. Dat is al niet eenvoudig. Te vaak stuiten we op een veto van één van de meerderheidspartijen. Nu zijn er ook nog eens deze uitspraken van Bracke, nota bene de Kamervoorzitter zelf. Bracke maakt het de werkgroep zo wel heel moeilijk. Zo iemand verdient het eigenlijk niet om de Kamer te leiden", besluit Calvo.

Bracke kwam ook terug op de verhalen over onregelmatigheden bij de ondersteunende diensten van de Kamer. Hij geeft toe dat er "problemen waren bij systemen die naast de Kamer bestaan, zoals de pensioenkas of het NAVO-parlement. Twee ambtenaren ontvingen niet-gefiscaliseerde extra vergoedingen. We hebben het parket daarover ingelicht (...) en hebben beslist te gaan kijken bij andere instellingen. We hebben gereageerd, maar het is effectief erg dat men de wetten niet respecteert in het huis waar ze worden gemaakt".

Monica De Coninck (sp.a): "Faut le faire"

"Faut le faire", hekelde ook Monica De Coninck (sp.a). "Ofwel is hij oerdom, ofwel is hij wanhopig". Volgens De Coninck wil de Kamervoorzitter dat de werkgroep "zijn problemen oplost door onderling ruzie te maken". Ze verdenkt Bracke er zelfs van zijn partijgenoot Brecht Vermeulen (N-VA), die de werkgroep voorzit, onder druk te zetten. "Als je zo'n gedrag vertoont, dan heb je alle voeling met de realiteit en parlementaire dynamiek verloren".

Vermeulen ontkende enige druk te hebben gevoeld. "Hij heeft mij alleszins niet benaderd".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234