Maandag 19/08/2019

Kamerlijsten Open Vld

Beeld UNKNOWN

De verschillende Open Vld-besturen hebben vandaag het licht op groen gezet voor de Kamerlijst van de Vlaamse liberalen voor de verkiezingen van 13 juni. Een ledencongres moet morgen definitief haar fiat geven.

Oost-Vlaanderen
In Oost-Vlaanderen heeft de partij vijf Kamerzitjes te verdedigen. Begin deze week raakte al bekend dat de jonge Gentse schepen en uittredend Kamerlid Mathias De Clercq de Oost-Vlaamse lijst zou trekken. De tweede plaats op de lijst gaat naar Carina Van Cauter. Zij stond bij de verkiezingen van 2007 op dezelfde plaats en werkte zich de voorbije drie jaar in de Kamercommissie Justitie in de kijker.

Op plaats drie staat Ine Somers, die vorige keer als opvolgster in de Kamer terecht kwam, gevolgd door Egbert Lachaert. Verder op de lijst staan Tanja De Jonge, die schepen is in Ninove, en Katja Gabriëls uit Berlare. Lijstduwers zijn gewezen Kamerlid Hilde Dierickx en voormalig Kamervoorzitter Herman De Croo, die net als drie jaar terug onderaan de lijst prijkt.

Eerste opvolger is gedeputeerde Hilde Bruggeman. Zij wordt gevolgd door Yves Deswaene, de burgemeester van Lochristi die bij de voorzittersverkiezingen bij Open Vld running mate van Marino Keulen was. Lijstduwers zijn Vlaams parlementslid Filip Anthuenis en ex-premier Guy Verhofstadt. Tussen hen beide is nog een plaats niet ingevuld.

B-H-V
In Brussel-Halle-Vilvoorde wordt de lijst aangevoerd door uittredend minister van Begroting Guy Vanhengel, gevolgd door Kamerlid Maggie De Block.

De Vlaamse liberalen raakten bij de vorige verkiezingen in 2007 een Kamerzetel kwijt in B-H-V. Het is de ambitie die derde zetel opnieuw binnen te rijven. Op de derde plaats bij de effectieven staat burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput. De lijst wordt geduwd door Europees parlementslid Annemie Neyts.

Bij de opvolgers is Kamerlid Luk Van Biesen lijsttrekker, gevolgd door de Zaventemse OCMW-voorzitster Lieve Wierinck. Lijstduwers zijn fractieleidster in het Brussels parlement Els Ampe, de Vlaamse parlementsleden Gwenny De Vroe en Irina De Knop en Vlaams fractieleider Sven Gatz.

West-Vlaanderen
Bovenaan de lijst in West-Vlaanderen staat uittredend minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne, gevolgd door Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu, hetzelfde duo als in 2007.

Open Vld heeft in West-Vlaanderen drie Kamerzitjes te verdedigen. De derde plaats bij de effectieven wordt ingenomen door huidig Kamerlid Sofie Staelraeve, gevolgd door Pieter Callens, OCMW-voorzitter in Ardooie, gewezen senator Stéphanie Anseeuw en de Kortrijkse schepen Wout Maddens. Lijstduwer is gemeenschapssenator Bart Tommelein.

De opvolgerslijst wordt aangevoerd door Kamerlid Roland Defreyne, gevolgd door provincieraadslid Elke Carette en Kaat De Waele uit Pittem. Lijstduwer bij de opvolgers is Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem.

Limburg
Ook het Limburgse bestuur van Open Vld keurde de Kamerlijst van de Vlaamse liberalen goed. Daar worden de eerste twee plaatsen ingenomen door uittredend Kamervoorzitter Patrick Dewael en Kamerfractieleidster Hilde Vautmans.

De derde plaats op de lijst gaat naar Bruno Steegen, die in het verleden een tijd in de Kamer zat, gevolgd door gemeenteraadslid Pascy Monette uit Sint-Truiden. Op plaats zes staat gewezen marathonkampioene Marleen Renders. Lijstduwer is Vlaams parlementslid Lydia Peeters.

Bij de opvolgers gaan de bovenste plaatsen naar gewezen volksvertegenwoordiger en burgemeester van Maasmechelen Georges Lenssen en Ingrid Tyskens, de OCMW-voorzitster uit Bree. Lijstduwer is Vlaams parlementslid Marino Keulen.

Open Vld verdedigt in Limburg twee Kamerzetels.

Leuven
De leden van Open Vld hebben zoals verwacht Gwendolyn Rutten verkozen als lijsttrekster voor de Kamer-lijst waarmee de partij in de Leuvense kieskring naar de kiezer trekt. Tweede op de lijst is Lorin Parys, de vroegere woordvoerder van Patricia Ceysens en oprichter van Flanders DC. Momenteel is hij COO van projectontwikkelaar Uplace.

Open Vld haalde bij de verkiezingen in 2007 2 van de 7 kamerzetels in de Leuvense kieskring. Derde op de lijst bij de effectieven is de Lubbeekse burgemeester Freddy Vranckx. De lijst wordt geduwd door Patricia Ceysens, gewezen Vlaams minister en momenteel ondervoorzitter van Open Vld. Eerste opvolger is Eddy Poffé, gewezen burgemeester van Tienen en provincieraadslid. (belga/sps)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden