Zaterdag 10/06/2023

Update

Kamerleden moeten ook inkomsten uit privémandaten aangeven

Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Beeld BELGA
Kamervoorzitter Siegfried Bracke.Beeld BELGA

Kamerleden zullen in de toekomst moeten aangeven hoeveel inkomsten ze uit private mandaten halen. Dat staat in de conclusies van de werkgroep politieke vernieuwing, die vandaag haar laatste vergadering afwerkt. Over het invoeren van een decumul voor parlementsleden is geen sprake van een consensus. De oppositie reageert teleurgesteld op de conclusies.

EB

De werkgroep zag het levenslicht nadat verschillende schandalen waren losgebarsten, zoals rond Publifin, maar ook na de verontwaardiging over de aanwezigheid van Kamervoorzitter Siegfried Bracke in een adviesraad van Telenet.

De slotvergadering ging onder een slecht gesternte van start. De oppositie vond het niet kunnen dat ze slechts twee uur voor de vergadering de samenvattende tekst van voorzitter Brecht Vermeulen had ontvangen. Bovendien waren er al "akkoorden" in de media uitgelekt, al ging het dan over een consensus binnen de regeringsmeerderheid.

"Te mager beestje"
Maar ook inhoudelijk is de samenvatting voor de oppositie een te mager beestje. "Light du light", "borrelnootjes" en "een nota van de meerderheid" waren maar enkele van de kwalificaties die vanop de oppositiebanken weerklonken. Kristof Calvo (Groen) is overtuigd dat er over heel veel dingen een meerderheid mogelijk is, omdat slechts enkele (meerderheids)partijen tegen zijn. Voorzitter Vermeulen gaf aan dat het niet onlogisch is dat in eerste instantie naar een meerderheid binnen dé meerderheid wordt gezocht.

Loon Kamervoorzitter
Zo was iedereen het erover eens dat het loon van de Kamervoorzitter naar omlaag moet. Finaal luidt het voorstel dat het loon even hoog zou liggen als dat van de premier aangevuld met een euro (de premiernorm), terwijl de oppositie vooral mikte op 150 procent van het loon van een parlementariër. Het verbod op cumuleren voor parlementsleden met een uitvoerend lokaal mandaat - zoals schepen of burgemeester - haalde geen consensus. "Alle partijen waren voor, behalve Open Vld en N-VA", merkte André Frédéric (PS) op.

Ontgoocheling was er bij Monica De Coninck (sp.a) over de passage over de beperking van de extra mandaten voor de Kamervoorzitter. "Zeer omzwachteld", luidde het. "Ik dacht dat dit het issue was waarmee deze werkgroep begonnen is".

Franky Demon (CD&V) was het daar niet mee eens. De werkgroep "beveelt aan" dat de voorzitter geen bijkomende mandaten opneemt, staat er. Bovendien is het ambt onverenigbaar met elke activiteit waardoor de eigen onafhankelijkheid wordt aangetast of een conflict tussen tegenstrijdige belangen ontstaat. Volgens Demon slaat dat net op het Telenet-dossier. "Bepaalde excessen zullen in de toekomst niet meer kunnen", maakte Katja Gabriëls (Open Vld) zich sterk.

Een opvallende ingreep is wel dat Kamerleden voortaan ook hun inkomsten uit private mandaten moeten aangeven, weliswaar via een vork op hun vermogensaangifte. Die regel geldt vandaag al in het Europees parlement.

Speciale functies
Een consensus die de werkgroep eerder bereikte, hield in dat ook de speciale functies in de Kamer zouden meetellen in het plafond van 150 procent dat voor Kamerleden geldt. "Hoe zit het met lokale mandatarissen die boven die 150 procent uitkomen?", wilde De Coninck weten. Vermeulen benadrukte dat dit geen federale bevoegdheid is. Gabriëls preciseerde dat daarvoor een tweederdemeerderheid zou nodig zijn, tenzij de bevoegde entiteiten zelf hun regels aanpassen.

Een ander punt van overeenstemming is dat de mandatenaangifte wordt uitgebreid naar alle inhoudelijke kabinetsmedewerkers en leden van publieke en semi-publieke ondernemingen met minstens 50 procent overheidsinvloed of wie door een beslissing van de overheid deel uitmaakt van raden van bestuur, directiecomités en adviesraden. De uitbreiding van de mandaten- en vermogensaangifte naar gemeente-, OCMW-, provincie -en districtraadsleden komt er niet.

Sprekers bij hoorzittingen in de Kamer moeten hun belangen toelichten, dit om eventuele belangenconflicten te voorkomen. Die passage is een rechtstreeks gevolg van het dossier Kazachgate. Een verbod voor Kamerleden om als advocaat te mogen optreden voor of tegen de Staat werd niet weerhouden. Er komt ook een gedragscode voor lobbyisten en een lobbyregister in het parlement. Over een lobbyregister voor de kabinetten bestaat geen overeenstemming.

In de toekomst zal niet langer louter de aanwezigheid bij de stemmingen in plenaire vergadering tellen om een volledig parlementsloon te krijgen. Ook de aanwezigheid in de commissies telt voortaan mee.

Voor alle duidelijk: de zaken waarover een meerderheid bestaat, treden nog niet meteen in werking. Sommige punten moeten nog langs het Bureau van de Kamer passeren, terwijl andere nog hun weg langs andere Kamercommissies moeten vinden. Wanneer een en ander in voege treedt, staat dus nog niet vast.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234