Dinsdag 19/11/2019

Kamerleden leggen de eed af

Elio Di Rupo. Beeld PHOTO_NEWS

De nieuwe verkozenen voor de Kamer hebben donderdag in het halfrond de eed afgelegd. Meteen werden ook de bezwaren tegen de verkiezingen verworpen. Daarbij kwamen vooral de informaticaproblemen aan bod die op 25 mei vooral in Brussel opdoken.

"Ik zweer de Grondwet na te leven", "Je jure d'observer la Constitution", "Ich schwöre die Verfassing zu befolgen". Met die bewoordingen - soms slechts één zin, soms twee of alledrie - legden de nieuwe Kamerleden de eed af. Voor sommigen voor de volledige vijf jaar. Anderen, bijvoorbeeld diegenen die deel uitmaken van de volgende regering, worden binnen afzienbare tijd opgevolgd. Voor de openingszitting werd voorzitter André Flahaut geflankeerd door de twee jongste Kamerleden: Yoleen Van Camp (N-VA) en Nawal Ben Hamou (PS), die respectievelijk 26 en 27 jaar jong zijn.

Door de afwezigheid van één PS'er legden slecht 149 van de 150 Kamerleden de eed af. Opvallend was ook de afwezigheid van Bart De Wever (N-VA) aan het begin van de zitting. Hij werd overigens uitgeloot om in één van de commissies te zetelen die de geloofsbrieven moeten onderzoeken. Een aanrijding bij het verlaten van Antwerpen lag aan de basis van zijn vertraging, al kwam hij wel op tijd aan om in de commissie te zetelen en nadien zijn eed in het Nederlands af te leggen.

Even nadien probeerde Filip Dewinter (Vlaams Belang) zichzelf in de kijker te werken door "Ik zweer getrouwheid aan Vlaanderen en het Vlaamse volk" te declameren. Onmiddellijk nadien legde hij evenwel gedwee de "gewone" eed af. Raoul Hedebouw (PVDA), die verkozen werd in Luik, legde dan weer eerst de eed af in het Nederlands, nadien gevolgd door de Franstalige versie. Daarmee wilde hij aantonen dat hij deel uitmaakt van een nationale partij die opkomt voor alle werkenden in ons land. Even rees echter de vraag of hij daardoor volgens de spelregels tot de Nederlandse taalrol zou horen, maar Kamervoorzitter Flahaut preciseerde nadien dat dit niet zo is. Die regel geldt voor de verkozenen in Brussel en Verviers.

Bij de goedkeuring van de verkiezingen in Brussel ging ruime aandacht naar de problemen die in zeventien van de negentien gemeenten waren opgedoken met de verwerking van de elektronische stemmen. De leden van de commissie van het onderzoek van de geloofsbrieven voor Brussel kregen een rapport van de FOD Binnenlandse Zaken met tekst en uitleg over wat er is misgelopen.

Dat volstond niet voor Ecolo-Groen. "Deze kakofonie en de 2.250 verloren stemmen ondermijnen het vertrouwen in het democratisch systeem", stelde Benoït Hellings. Ook Jan Jambon (N-VA) en Olivier Maingain (FDF) hadden kritiek op de gang van zaken. Melchior Wathelet (cdH) haalde aan dat het om slechts een klein percentage van de totale stemmen ging en dat er geen invloed was op de zetelverdeling. Bij de stemming voor Brussel onthield N-VA zich, terwijl Ecolo-Groen, PVDA en PP tegenstemden.

Bij de andere provincies was er geen discussie. Daar onthielden Ecolo-Groen en PVDA zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234