Zondag 08/12/2019

Kamercommissie zorgt voor crisissfeer in Vlaamse regering

CD&V ziet nog geen crisis in de Vlaamse regering, N-VA wel

En toen lag het Vlaams front aan diggelen

Het leek een zoveelste kamercommissie Binnenlandse Zaken te worden over de wetsvoorstellen inzake B-H-V, met ingestudeerde nummertjes en wat borstgeklop achteraf. Tot de VLD, met instemming van SP.A en Spirit, plots een vertragingsmanoeuvre uit haar hoed toverde. Voor CD&V en N-VA was dat het teken dat het Vlaams front toch niet zo sterk is als het in het Vlaams Parlement soms lijkt. Meteen zag de Vlaamse regering zich geconfronteerd met een heuse crisette.

Brussel

Eigen berichtgeving

Liesbeth Van Impe

De CD&V'ers waren er bij aanvang van de vergadering vrij gerust op. Aan Franstalige zijde werd wel gedreigd de zitting te verlaten als de wetsvoorstellen besproken zouden worden, maar fractieleider Pieter De Crem had vorige week toch een kleine overwinning geboekt door de voorstellen op de agenda van de komende weken te krijgen. Al snel werd duidelijk dat onder de jastemmers van vorige week, waaronder de Franstaligen, al een aantal spijt hadden gekregen van hun goedkeuring.

Maar eerst mochten de ministers van Institutionele Hervormingen Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) de stand van zaken komen toelichten. Vande Lanotte was duidelijk niet van plan de show van Reynders vorige week nog eens te herhalen. Reynders had toen een half uur en bijzonder veel verbeeldingskracht nodig om te melden dat er niets te melden was. Vande Lanotte hield het kort: "Wie een begin van compromis wil kelderen, moet vooral grote informatierondes organiseren." De SP.A'er was dan ook niet van plan elke week naar de commissievergadering af te zakken voor een nietszeggend verslag en stelde voor om op 23 februari, na overleg in de werkgroep, verslag te komen uitbrengen. Voor de goede verstaander: wie echt een oplossing wil voor B-H-V, zal moeten vertrouwen op de werkgroep, niet op het parlement.

Daarop ontspon zich krek dezelfde discussie als een week eerder. De Franstaligen stelden meteen voor om de parlementaire werkzaamheden dan ook maar op te schorten tot 23 februari, iets wat CD&V en N-VA absoluut niet zagen zitten. Zij houden net hun achterban rustig door duidelijk te maken dat de parlementaire weg dan wel traag gaat, maar dat er stapje voor stapje vooruitgang geboekt wordt. Voor hen was het dus essentieel dat er tenminste begonnen werd met de bespreking van de wetsvoorstellen, om zo de druk op de ketel te houden.

De argumenten mogen dan wel een echo van de vorige vergadering geweest zijn, de uitkomst was totaal anders. De VLD kwam namelijk, bij monde van Willy Cortois, met een eigen voorstel: de verslaggevers die vorige week aangesteld waren, zouden een maand de tijd krijgen om een samenvatting, "een synoptische tabel", van de twaalf voorliggende wetsvoorstellen te maken. De facto zouden daardoor de activiteiten van de commissie tot 23 februari stilliggen.

Er kwam een opschorting van een kwartier aan te pas en spoedoverleg onder de Vlaamse partijen om De Crem te doen beseffen dat hij klem zat. Op het overleg werd naar verluidt vastgesteld dat "het Vlaams front gebroken is". Bij de stemming over het voorstel-Cortois stemden de paarse partijen mee met de Franstaligen, het VB stemde tegen en CD&V-N-VA nam zelfs niet de moeite de hand op te steken. Ook een laatste poging van De Crem om pro forma nog een stemming te houden om de bespreking van B-H-V volgende week nog op de agenda te krijgen, haalde niets uit. En toen begonnen bij de CD&V'ers de gsm's te rinkelen: crisisberaad op het partijhoofdkwartier.

Daar kwamen de kopstukken van de partij in allerijl samen, waarbij de meesten de discrete ingang via de garage verkozen boven een rondje spitsroeden lopen voor de camera's. Voorzitter Jo Vandeurzen probeerde in een korte mededeling de schade te beperken. Hij gaf aan ontgoocheld te zijn over de houding van de Vlaamse coalitiepartners en beklemtoonde dat CD&V en N-VA zich tot nu heel redelijk hadden opgesteld. Grote gevolgtrekkingen wou hij gisterenavond nog niet maken, daarvoor was eerst overleg met N-VA en de andere partijen nodig. "Het mag wel duidelijk zijn dat we nu onmogelijk nog naar de werkgroep kunnen gaan", gaf hij wel aan. Van een crisis in de Vlaamse regering wilde hij nog niet horen. "Ik ben pas voorzitter en dan lijkt elk incident wel een crisis. Maar we zullen ons niet laten opjagen."

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak in die richting, maar had het iets moeilijker de retoriek onder controle te houden. Zwaaiend met het regeerakkoord had hij het over "woordbreuk" en "geschonden vertrouwen". "Er is een groot probleem gerezen, dat we niet zomaar kunnen laten passeren." Ook het N-VA-bestuur kwam na de zitting in spoedberaad bijeen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234