Zondag 08/12/2019

Kamercommissie zet vaart achter Hoge Raad voor Justitie

Een bijzondere kamercommissie heeft gisteren met een grote meerderheid het grondwetsartikel tot oprichting van een Hoge Raad voor Justitie goedgekeurd. De 25 leden van de acht Octopuspartijen stemden voor, Agalev en Ecolo onthielden zich, en twee Vlaams Blok'ers stemden tegen. De groenen, die enkele technische amendementen opgenomen zagen in het grondwetsartikel, sloten niet uit dat ze tijdens de plenaire behandeling eind oktober alsnog ja zullen stemmen. De twee-derdemeerderheid die nodig is om de Hoge Raad in te stellen, wordt dan ook probleemloos gehaald.

Brussel.

belga / eigen berichtgeving

De Hoge Raad voor Justitie is een eigensoortige instantie die moet fungeren als brug tussen het gerechtelijk apparaat en de maatschappelijke 'buiten'wereld. De Raad zal voor de helft uit magistraten en voor de helft uit hoogleraren, advocaten en andere deskundigen bestaan. Gespreid over enerzijds een Benoemings- en Aanwijzingscommissie (BAC) en anderzijds een Advies- en Onderzoekscommissie (AOC) moeten zij een sleutelrol gaan spelen in respectievelijk de aanwerving en de responsabilisering bij de magistratuur.

Agalev en Ecolo drongen er de voorbije dagen fel op aan dat de bevoegdheden van de Hoge Raad wat dit laatste betreft verder zouden gaan dan wat de Octopuspartijen overeenkwamen. Volgens Agalev-kamerlid Frans Lozie behoort de Raad een 'positief injunctierecht' te krijgen om een strafrechtelijk of disciplinair onderzoek op gang te brengen. Maar de Octopuspartijen weigerden het broze evenwicht te doorbreken dat ze hadden bereikt en dat erop neerkomt dat de Raad problemen kan doorgeven aan de bevoegde overheid die de Raad op haar beurt op de hoogte moet houden over het gevolg dat ze eraan geeft.

Een actuele toepassing van die principes betreft overigens de gerechtelijke afhandeling van het dossier van de SP-financiën, een zaak die medio 1997 werd afgesplitst van het Agusta- en Dassaultdossier. VU-kamerlid Geert Bourgeois stelde de kwestie gisteren aan de orde in de kamercommissie voor Justitie. Minister van Justitie Tony Van Parys (CVP) bevestigde dat het Luikse gerecht sindsdien geen enkele onderzoeksdaad meer had gesteld in deze zaak, omdat ze die liever overgeheveld zag naar een Nederlandskundig parket.

De Brusselse procureur des konings Benoît Dejemeppe verklaarde zich in de zomer van '97 al bereid het dossier over te nemen, maar zover kwam het nog altijd niet. Volgens de Luikse procureur Anne Bourguignont komt dat doordat men tot nu heeft moeten wachten op de wettelijk vereiste copie conforme van het metersdikke dossier.

Hoe dan ook, justitieminister Van Parys vroeg aan de procureur-generaal bij Cassatie, Eliane Liekendael, om de Luikse afhandeling van het dossier eens te bekijken. Noot: procureur Bourguignont is de echtgenote van PRL-kamerlid Antoine Duquesne, die de Justitiecommissie van de Kamer voorzit. (PD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234