Vrijdag 21/02/2020

Kamercommissie keurt begrotingscontrole goed

Eric Van Rompuy, voorzitter van de Kamercommissie voor Financiën en Begroting.Beeld Photo News

De Kamercommissie Begroting heeft vandaag de begrotingscontrole goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie. De plenaire Kamer buigt zich op 29 en 30 juni over de wetteksten.

De oppositie hamerde tijdens de bespreking vooral op het gebrek aan transparantie en verwees daarbij naar het rapport van het Rekenhof. De ministers van Begroting en Financiën verwierpen de argumenten.

Lezing van bepaalde passages van het rapport leren Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) dat de inlichtingen van de FOD gebaseerd waren op "transparante parameters" en dat de aangeleverde teksten "voldoende volledig" waren. De oppositie was evenwel niet overtuigd. "Dat is niet wat het Rekenhof jullie verwijt", stelde Karin Temmerman (sp.a). Het spelen met de onderbenutting bij de uitgaven en het aanwenden van de interdepartementele provisie maken volgens haar de oefening moeilijk leesbaar.

Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) gaf toe dat de onderbenutting van de uitgaven is toegenomen. Ze merkte daarbij op dat bepaalde evoluties moeilijk te voorspellen vallen. "Dat is net eigen aan een begroting", riposteerde Benoît Dispa. "Laten we dan niet langer een begroting opstellen."

Twee weken geleden deelde minister Van Overtveldt een tik uit richting de Waalse en Brusselse regering omdat die zich niet zouden schikken naar de Europese begrotingsdoelstellingen. Wilmès riep vandaag alle entiteiten op hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook Vlaanderen, omdat het de investeringen rond de Antwerpse ring buiten de begroting wil houden, een optie die niet overeenstemt met de boekhoudkundige regels van Europa. Daarnaast citeerde ze de dossiers van de schoolinfrastructuur in de Franse gemeenschap en de Europese cofinanciering in Wallonië. "Ik herhaal een oproep tot verantwoordelijkheidszin voor alle, ik herhaal àlle, gemeenschappen en gewesten om het begrotingstraject te respecteren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234