Vrijdag 23/10/2020

Kameraden aller landen

Via deze weg wil ik Carl Devos danken voor zijn oproep 'Kameraden aller landen, bezint u' (DM 21/5). Zijn tekst biedt meteen een antwoord op de uitspraak van de Britse neoconservatieve filosoof Roger Scruton (DM 21/5), die beweert dat linkse intellectuelen onvoldoende ver doordenken. Als linkse intellectuelen hun echte doel voor ogen houden (de realisatie van een voor zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijke wereld), dan denken ze sowieso verder dan om het even welke erudiete neoconservatief die zich geroepen voelt om dit streven af te wijzen. De oproep van professor Devos zal wellicht minder impact hebben dan die van andere Kameraden aller landen maar kan wel een uitstekend begin zijn van een renaissance van het streven naar een linkse samenleving in de vanuit ethisch oogpunt best denkbare betekenis van het woord.

Marc Edelynck, Heist-aan-Zee

Het Vlaams imagoprobleem

Ik volg de ontwikkelingen in Vlaanderen al meer dan 35 jaar vanuit de VS. Als immigrant heb ik er wel een bijzondere kijk op. Ik heb ook een hoge waardering voor de Franse cultuur, maar eindelijk komt er reactie op de (georganiseerde) wijze waarop op Europees en internationaal vlak een zo negatief mogelijk beeld van Vlamingen gepropageerd wordt. Het is niet alleen de doelstelling van de Belgische francofonie, maar ook van de Franse instellingen, gedirigeerd door het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is uiterst moeilijk (maar niet onmogelijk) om hier bewijzen van voor te leggen, maar "la capitale de l'Europe doit être française". Er zou naar een internationale alliantie moeten gestreefd worden, vooral met Nederland, maar ook met Engeland en Duitsland, om onze hard verworven rechten kracht bij te zetten. Het is trouwens geen kleinigheid dat de Europese hoofdstad zomaar dreigt afgenomen te worden om de machtspositie van één cultuur te bevorderen. Ik zie Brussel als een Europese hoofdstad, niet gedomineerd door één cultuur, waar Nederlands een kleine rol speelt als voertaal, maar ook als het speelveld waar de Vlamingen zonder schroom hun internationale talenten kunnen vertonen.

Edward de Buysscher, Holly Springs

Van Altamira tot Canvas?

Vorige week keek ik met volle belangstelling naar De Canvascollectie. Benieuwd, omdat de kunst me zo nauw aan het hart ligt, maar ook bevreesd, omdat men er een tv-wedstrijd van zou maken. Men zou de kunst dichter bij 'de mensen' willen brengen. De vrees haalde het op mijn optimistisch-humanistische wereldbeeld. Mijn kritiek gaat niet naar de kunstenaars die deelnemen aan de wedstrijd. Voor allen heb ik het grootste respect omdat ze het lef hebben creatief te zijn in deze wereld en dat aan de gemeenschap willen tonen.

Waar ik mij als kunstenaar en als mens kwaad om maak is de historisch onjuiste en misleidende pseudo -wetenschappelijke commentaren over wat kunst vroeger was en nu zou zijn. Vroeger zou kunst er enkel geweest zijn om mooi te zijn, en sinds de laatste honderd jaar zou kunst ook iets te vertellen hebben over lelijkheid, expressie, gevoelens, ideeën, politiek en psyche.

Canvas vindt de kunst opnieuw uit: Bruegel schilderde enkel om het mooie en Goya dus ook. Dergelijke stellingname is een openbare omroep onwaardig. Een belediging voor elke kijker die hoopt iets zinvols aangeboden te krijgen. Weldra zal Canvas - een Vlaamse kwaliteitszender nota bene - Altamira opnieuw uitvinden en ontdekken. Misschien kunnen we beter trachten een cultureel akkoord met Wallonië te sluiten alvorens een nieuwe eigen kijk op de wereld- en cultuurgeschiedenis te geven en zo het eigen volk te misleiden. Misschien dan nog liever Schilders op het ijs.

Philip Aguirre, kunstenaar, Borgerhout

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234