Dinsdag 06/12/2022

Update

Kamer schaft vertrekpremie af bij vrijwillig ontslag

Kamervoorzitter André Flahaut (PS). Beeld PHOTO_NEWS
Kamervoorzitter André Flahaut (PS).Beeld PHOTO_NEWS

De Conferentie van de voorzitters in de Kamer heeft vanmiddag unaniem de afschaffing goedgekeurd van de uittredingsvergoeding voor Kamerleden die vrijwillig de assemblee verlaten. "De instructies zijn onmiddellijk overgemaakt aan de diensten en het systeem treedt op 2 oktober, vandaag dus, in voege", stelt Kamervoorzitter André Flahaut (PS).

De beslissing in de Kamer komt er na de commotie van vanmorgen over oud-Senaatsvoorzitter Danny Pieters die geen afstand wilde doen van zijn uittredingsvergoeding. Nochtans nam Pieters vorig jaar zelf ontslag om vice-rector van de KU Leuven te worden. Vorig weekend raakte ook bekend dat Kamerlid Stefaan De Clerck (CD&V) geen afstand wou doen van zijn vertrekvergoeding wanneer hij binnenkort naar Belgacom zou overstappen om daar voorzitter te worden.

Beiden lieten echter snel weten dat ze hun vertrekpremie zouden laten vallen als het parlement snel een akkoord zou bereiken over de premies. Ook Kamervoorzitter Flahaut liet weten snel werk te willen maken van een afschaffing van de vertrekpremie bij vrijwillig ontslag. "Wat mij betreft, ben ik voorstander van een onmiddellijke toepassing", zei Flahaut. Dat is dus vandaag gebeurd voor de Kamer. Over de uittredingsvergoedingen van de senatoren is er nog geen beslissing. Het Bureau van de Senaat zal zich daar morgen over buigen.

Uitzondering
Er geldt een uitzondering voor gevallen van overmacht, bijvoorbeeld bij gezondheidsproblemen. In dat geval zal het Bureau van de Kamer de situatie beoordelen. Wat de uittredingsvergoeding aan het einde van de legislatuur betreft, zal van zodra de agenda's het toelaten, een werkgroep met vertegenwoordigers van de negen parlementen in ons land worden opgericht. Het nieuwe systeem dat daaruit voortvloeit, zal vanaf de volgende legislatuur ingaan.

De oplossing die vandaag groen licht kreeg, ligt volgens Flahaut het meest in lijn met het regeerakkoord.

Groen tevreden
Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) reageert tevreden op de beslissing. "Hiermee is een belangrijke eerste stap gezet. Een Kamerlid dat vrijwillig ontslag neemt, heeft niet langer recht op een opstapvergoeding. Zo worden Kamerleden op gelijke voet behandeld met een werknemer die vrijwillig vertrekt naar een andere job", zegt Van Hecke.

Van Hecke herinnert er nog aan dat hij eerder een oproep lanceerde dat politiek benoemden afstand zouden doen van hun opzegvergoeding. Dat was begin september, toen Stefaan De Clerck (CD&V) als voorzitter van Belgacom naar voren werd geschoven. "Een promotie alleen op basis van politieke kleur, zonder sollicitatie, is reden genoeg om de opzegvergoeding vrijwillig af te staan", stelt Van Hecke. "Vandaag is er een definitieve regeling."

(Lees verder onder de foto)

Danny Pieters (N-VA) deed vanmiddag afstand van zijn gouden nadruk nadat er commotie was ontstaan. Beeld BELGA
Danny Pieters (N-VA) deed vanmiddag afstand van zijn gouden nadruk nadat er commotie was ontstaan.Beeld BELGA

"Ik zou de premie nooit hebben gevraagd"
Ook Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans is tevreden met de beslissing. "De Kamer volgt daarmee de plannen die wij in maart al hebben aangekondigd", stelt Peumans. Hij dankt ook de media om de zaak "te versnellen". Wat de vertrekpremie van zijn partijgenoot Danny Pieters betreft, is Peumans duidelijk. "Ik zou de premie in zijn plaats nooit hebben gevraagd". Hij is tevreden dat Pieters er afstand van neemt en bestempelt de keuze van Pieters als een voorbeeld van "voortschrijdend inzicht".

Het Vlaams Parlement nam in het verleden al stappen rond de uittredingsvergoedingen. Zo werd er na het vertrek van Sven Gatz (Open Vld) in 2011 beslist de regels te verscherpen. Parlementsleden die opstappen om bijvoorbeeld provinciegouverneur, gedeputeerde, lid van het Grondwettelijk Hof of ambassadeur te worden hebben sindsdien geen recht meer op een uittredingsvergoeding. Er werd toen ook afgesproken om geen vergoeding meer toe te kennen aan parlementsleden die vrijwillig ontslag nemen om onmiddellijk een nieuwe job uit te oefenen. Zo nam Lieven Dehandschutter (N-VA) ontslag om burgemeester te worden in Sint-Niklaas. Hij kreeg geen uittredingsvergoeding.

Begrip 'nieuwe job'
Maar er blijft in de huidige regeling discussie over het begrip 'nieuwe job'. Wat bijvoorbeeld met Filip Antheunis, die vorige week ontslag nam om meer aandacht te schenken aan zijn burgemeesterschap van Lokeren? Als het van parlementsvoorzitter Peumans afhangt, zou het "logisch" zijn als hij afziet van zijn uittredingsvergoeding, al heeft Peumans nog geen aanvraag ontvangen. Het niet opnemen van de vergoeding zou volgens Peumans alvast passen in de Vlaamse plannen om de uittredingsvergoedingen nog beter te regelen. Zo staat in een nota van maart 2013 van het Vlaams Parlement al het plan om de uittredingsvergoeding volledig te laten vallen bij vrijwillig ontslag (tenzij om medische redenen). Die nota werd toen ook naar de andere assemblees gestuurd.

Duitstalig parlement
De afschaffing van de vergoeding telt niet voor de Duitstalige gemeenschap, die de huidige vergoedingsregeling behoudt. Die verschilt weliswaar erg van die van de federale en Vlaamse parlementen, zegt voorzitter Alexandre Miesen op de Duitstalige radio BRF. "De 25 leden van het Duitstalig parlement ontvangen geen maandloon, maar een zitpenning en een maandelijks forfait van 200 euro", zegt Miesen. "Het enige lid dat een maandloon geniet en een uittredingsvergoeding bij al dan niet vrijwillig vertrek is de voorzitter. Hij heeft bij vertrek recht op twee maandlonen, dat is 17.000 euro."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234