Vrijdag 15/11/2019

'Kamer met uitzicht', signé Jan Hoet, wordt geveild

Brussel

Eigen berichtgeving

Nica Broucke

Art Without Bars, een Belgische vzw die van oordeel is dat kunst in detentie geen luxe maar een urgentie is, organiseert op 23 april in de Brusselse Hallepoort een benefietveiling annex high tea party onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.

Er wordt werk geveild van onder anderen Fred Bervoets, Jan Fabre, Panamarenko, Oleg Kulik, Lieven Nollet, Benoît, Malou Swinnen, Anne-Mie Van Kerckhoven, Roger Raveel en... Jan Hoet, die het bovenstaande fraaie aquarelletje, Zimmer mit Aussicht (2005) schonk. Vermoedelijk maakte Hoet dit kunstwerkje toen hij aan zijn ziekenhuisbed gekluisterd was. Hoets 'kamertje in waterverf' is te zien op de webstek van de vzw.

Het blijft evenwel wachten tot 21 april om de geschatte waarde ervan te achterhalen. De twee dagen die voorafgaan aan de veiling, waarvoor het gereputeerde huis Christie's werd ingeschakeld, wordt een tentoonstelling met alle kunstwerken georganiseerd in de Hallepoort. Die locatie is niet toevallig gekozen, want er was eertijds een gevangenis. Ook de kunstwerken werden niet louter omwille van hun artistieke waarde geselecteerd, maar sluiten nauw aan bij thema's die met penitentiaire instellingen te maken hebben, zoals opsluiting, drugs en eenzaamheid. Zo maakte Albert Pepermans een blauwdruk van de elektrische stoel, Marie-Françoise Plissart nam een 'feeërieke' luchtfoto van de gevangenisstad van Sint-Gillis en Dirk Braeckman toont de intimiteit van de besloten kamer.

Jan Hoet staat mee aan de wieg van Art Without Bars, dat het universele recht op cultuur, zeker voor gedetineerden, waarvan een hoog percentage uit een kansarm milieu komt, hoog in het vaandel draagt. De vzw meent dat een actieve cultuurbeleving een remedie kan zijn tegen het destructieve nietsdoen tijdens de detentie en dat het een kostbaar hulpmiddel is voor reïntegratie in de samenleving. In het verleden gingen kunstenaars Sam Dillemans en Timur Novikov al achter de tralies aan de slag. Hun interventies werden door alle partijen positief bevonden. Novikov maakte samen met de gedetineerden van de gevangenis in Hoogstraten een wandtapijt dat ook zal worden geveild.

Info: www.artwithoutbars.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234