Donderdag 22/10/2020

Kamer keurt wet over gebruik menselijk materiaal goed

De plenaire Kamer keurt donderdagavond definitief het wetsontwerp goed dat een wettelijk kader schept voor het gebruik van menselijk lichaamsmateriaal. Ook de problematiek van de navelstrengbloedbanken wordt geregeld.

Europese richtlijnen
Het gaat om een oorspronkelijk wetsvoorstel dat van de hand is van de Senatoren Patrik Vankrunkelsven (Open Vld), Philippe Mahoux (PS), Wouter Beke (CD&V), Christine Defraigne (MR), Anne Delvaux (CdH), Nahima Lanjri (CD&V) en Jacques Brotchi (MR). Het zet de Europese richtlijn om inzake cellen en weefsels. Handelingen met menselijk lichaamsmateriaal zullen hiermee voortaan gereglementeerd worden.

Ziekenhuizen
Ook de problematiek van de private navelstrengbloedbanken wordt in de wettekst getrancheerd. Wegneming, controle en donorselectie van menselijk lichaamsmateriaal blijft exclusief behouden voor weefselbanken, in casu ziekenhuizen. De andere handelingen zoals bewerken, bewaren en preserveren kunnen evenzeer door de privé-sector en industrie gebeuren.

Strikte reglementering
Het ontwerp zorgt voor een strikte reglementering van de navelstrengbloedbanken. De opslag van navelstrengbloed voor eigen gebruik wordt toegelaten onder twee voorwaarden. Er moet wetenschappelijk aangetoond worden dat er voor bepaalde patiënten een grote kans bestaat op een later te ontwikkelen ziekte en dat het bewaren van stamcellen hiertoe een redelijke kans op genezing mogelijk maakt. Indien dat niet kan worden aangetoond, is het bewaren van eigen stamcellen (uit navelstrengbloed) mogelijk mits er wordt voldaan aan het principe van solidariteit.

Donor
De stamcellen moeten ter beschikking worden gesteld van andere patiënten indien er bij de publieke navelstrengbloedbanken geen stamcellen van het bepaalde type voorradig zijn. Wanneer het navelstrengbloed wordt afgestaan, wordt de donor vergoed voor zijn gemaakte kosten. De wettekst regelt tevens het wetenschappelijk onderzoek met menselijk lichaamsmateriaal en verbiedt elke vorm van publiciteit voor navelstrengbloedbanken.

Senaat
De Kamer nam integraal de tekst van de Senaat aan. Verschillende Kamerleden betreurden dat geen wijzigingen meer konden worden aangebracht om te vermijden dat het ontwerp terug naar de Senaat zou moeten worden gestuurd. (belga/kh)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234