Zondag 05/02/2023

Kamer keurt vijfde begrotingsaanpassing van dit jaar goed

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld).  Beeld BELGA
Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld).Beeld BELGA

De plenaire Kamer heeft het licht op groen gezet voor een aanpassing aan de begroting van 2021. In normale tijden keurt de regering een begroting goed en moet er tijdens een controle meestal één bijsturing gebeuren. In 2021 waren dat er echter al vijf, en dat heeft vooral te maken met de coronapandemie. “Corona blijft de begroting overhoopgooien, zowel qua cijfers als qua tempo. Ik vind het belangrijk dat de cijfers blijven aansluiten bij de realiteit. De burger en het parlement verdienen die transparantie”, aldus staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld).

Redactie en Belga

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) krijgt er in de vijfde aanpassing ruim 234 miljoen euro bij voor extra corona-uitgaven en er wordt 365 miljoen euro voorzien voor de regio’s. Dat heeft te maken met de vaccinatiecampagne, die door de deelstaten werd georganiseerd, maar waarvan de federale overheid wel 80 procent van de kosten draagt. Daarnaast hebben ook de steunmaatregelen een impact op de begroting.

De maatregelen die de federale regering heeft getroffen om de hoge energieprijzen te counteren zijn een ander belangrijk luik van de begrotingsaanpassing. Het gaat om 188 miljoen euro, waarvan 100 miljoen euro voor de verlenging van het sociaal tarief en 72 miljoen euro voor de eenmalige korting van 80 euro op de elektriciteitsfactuur van kwetsbare gezinnen. De andere 16 miljoen euro gaat naar de financiering van het fonds elektriciteit en gas.

Energiezuinige gebouwen

Een laatste grote aanpassing zit bij de Regie der Gebouwen, die er dit jaar nog 280 miljoen euro bij krijgt voor de aankoop van twee gebouwen. Volgens staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen, Mathieu Michel (MR), gaat het om de aankoop van twee energiezuinige gebouwen waar respectievelijk iets meer dan 1.000 en 464 ambtenaren zullen werken. Zij werken nu in verouderde gebouwen, waarvan het huurcontract bovendien afloopt. “Ik heb aangegeven in mijn algemene beleidsnota dat het interessanter is om eigenaar te zijn van de gebouwen dan om ze te huren”, legt hij uit. Volgens Michel kan de overheid op die manier tientallen miljoenen euro’s besparen.

De aankoop moest via amendement aan de begrotingsaanpassing worden toegevoegd, omdat het plan pas vorige week groen licht kreeg van de regering. “Maar het dossier is rijp en doorgesproken met alle regeringspartners”, verzekert Michel. Staatssecretaris De Bleeker bevestigt dat de twee gebouwen in kwestie een veel betere energiescore hebben dan de gebouwen die nu worden gehuurd. Bovendien laat de aankoop toe om een aantal diensten te centraliseren. “De aankoop moet dus leiden tot minder energie-uitgaven en minder huuruitgaven voor de federale overheid”, aldus De Bleeker.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234