Vrijdag 19/04/2019

Kamer keurt sociale pensioenbonus voor minimumpensioenen goed

Beeld photo_news

In de Kamer heeft de commissie Sociale Zaken de zogenaamde sociale pensioenbonus goedgekeurd. Daardoor worden de minimumpensioenen met 0,7 procent verhoogd voor de gepensioneerden die een volledige loopbaan achter de rug hebben als werknemer of zelfstandige.

De beslissing om de sociale pensioenbonus in te voeren werd door de regering genomen in het kader van de taxshift. Bovenop de welvaartsenveloppe (497 miljoen euro voor de pensioenen in de periode 2015-2016) zal een budget van 25 miljoen euro worden besteed. De maatregel werd woensdag goedgekeurd door alle leden van de Kamercommissie, op drie onthoudingen na.

De verhoging van het minimumpensioen met 0,7 procent voor wie 45 effectieve loopbaanjaren (of gelijkgestelde periodes) op de teller heeft staan, zal doorgevoerd worden in de vorm van een inhaalpremie die zal worden gestort in december 2016, laat minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) weten. Vanaf 2017 zal het maandelijks pensioenbedrag worden verhoogd.

Herwaardering

Bacquelaine benadrukt dat de verhoging als aanvulling geldt voor de verhoging van 2 procent die reeds is doorgevoerd in september 2015. "Op één jaar tijd is er dus in totaal sprake van een verhoging van 2,7 procent, wat een verhoging betekent van 31 euro per maand voor een alleenstaande gepensioneerde met een volledige loopbaan." Met de maatregel worden de minimumpensioenen geherwaardeerd en wordt de band versterkt tussen de professionele loopbaan en het pensioenbedrag - twee doelstellingen die ook in het regeerakkoord worden verwoord.



Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.