Kamer keurt resolutie tegen gedwongen kindhuwelijken unaniem goed
De plenaire Kamer heeft vandaag unaniem een resolutie goedgekeurd die de regering oproept gedwongen kindhuwelijken hoog op de agenda te plaatsen in de relaties met de partnerlanden voor ontwikkelingssamenwerking en in internationale organisaties. De tekst was een initiatief van Nele Lijnen (Open Vld) en Karine Lalieux (PS), maar ook de meeste andere partijen zetten hun schouders onder het initiatief.
Dagelijks worden 39.000 meisjes gedwongen uitgehuwelijkt. Aan dat tempo zullen in de periode 2010-2020 142 miljoen minderjarige meisjes het slachtoffer zijn van deze vorm van gendergerelateerde discriminatie en geweld, voeren de initiatiefnemers aan.
De gevolgen van kinderhuwelijken zijn verregaand, zegt Lijnen. "Niet alleen zijn er de gezondheidsrisico's zoals fysieke en seksuele mishandeling, kraambedsterfte en doodgeboren kinderen door zwangerschap op jonge leeftijd. Ook sociaal-economisch zijn de gevolgen zwaar: meisjes verlaten de schoolbanken, worden afhankelijk, leven in armoede en sociaal geïsoleerd van hun eigen familie en kennissen".
Dat ze vragen het thema aan de orde te brengen tijdens contacten met de partnerlanden, is geen toeval. "Het fenomeen doet zich voor in zeven van onze achttien partnerlanden. Niet in het minst in Congo waar het gebruik algemeen is verspreid", weet de Open Vld'ster. "Ook in Niger is 75 procent van de jonge twintigers uitgehuwelijkt. Ons land werkt momenteel aan een overeenkomst met dat land. Een belangrijke opportuniteit om de kinderhuwelijken hier expliciet in op te nemen".