Dinsdag 07/12/2021

Kamer keurt flexi-jobs en verdubbeling goedkope overuren in horeca goed

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De plenaire Kamer heeft het wetsontwerp goedgekeurd dat flexi-jobs en de verdubbeling van de goedkope overuren in de horeca mogelijk maakt. Beide maatregelen moeten de invoering van de witte kassa in de horeca beter verteerbaar maken. PS, Ecolo-Groen, PVDA en FDF stemden tegen, terwijl sp.a en cdH zich onthielden.

Dit najaar wil de regering een reeks maatregelen in werking laten treden die de invoering van de witte kassa moeten begeleiden en compenseren. Eén daarvan is een systeem van flexi-jobs. Werknemers die al viervijfden werken en daarop volledige sociale lasten betalen, zullen voortaan mogen bijverdienen in de horecasector om piekmomenten op te vangen. Op die arbeid zou de werkgever enkel een bevrijdende RSZ-bijdrage van 25 procent moeten betalen.

Bruto staat gelijk aan netto

Ook voor het vast personeel zorgt de regering voor een ondersteuning van de sector. Voortaan zal voltijds horecapersoneel 360 goedkope overuren mogen maken in zaken met een witte kassa en 300 in de andere zaken. Voor die overuren geldt dat bruto gelijk staat aan netto. Ook de toeslagen voor zon- en feestdagen vallen weg.

Eerder deze week heeft de Raad van State de regelgeving rond de witte kassa deels vernietigd. De Raad struikelde over de zogenaamde tien procent-regel. Die houdt in dat de witte kassa vanaf 1 januari 2016 verplicht zou zijn in zaken die minstens tien procent van de omzet halen uit de ter plaatste verbruikte maaltijden. Binnen de regering gingen stemmen op om de witte kassa dan maar te verplichten voor alle zaken die volwaardige maaltijden aanbieden, al worden overgangsmaatregelen niet uitgesloten.

ACV: "Uurloon flexi-job bedraagt niet 9,50 maar 8,82 euro"

Het uurloon van een flexi-job bedraagt geen 9,50 euro, maar wel 8,82 euro. Dat is het gevolg van "kunst- en vliegwerk" met het vakantiegeld, zo zegt ACV Voeding en Diensten. Volgens de christelijke vakbondscentrale is het wetsontwerp ook strijdig met het Europese recht.

Volgens ACV Voeding en Diensten zullen de flexi-jobbers hun eigen vakantiegeld betalen. Ze zullen samen met hun loon wel vakantiegeld krijgen, maar tegelijk zal men dat aftrekken van het voorziene flexiloon van 9,50 euro per uur, klinkt het. "Waardoor het flexiloon plots maar 8,82 euro bedraagt, en flexi-jobbers dus hun eigen vakantiegeld betaald zullen hebben", aldus ACV.

De vakbond is van mening dat het ontwerp strijdig is met het Europese recht. "De kans dat dit doorzichtige kunst- en vliegwerk de Europese juridische toets zal doorstaan is bijzonder klein."

De vakbond herhaalt voorts dat de flexi-jobs reguliere voltijdse banen zullen verdringen. "Het wetsontwerp maakt de viervijfdetewerkstelling van een werknemer, aangevuld met een eenvijfdeflexi-job, goedkoper dan de tewerkstelling van een werknemer met een voltijdse tewerkstelling", luidt het. "De regering moedigt hiermee het gebruik van precaire contracten en de verdringing van voltijdse banen aan."

Het ACV vreest bovendien dat de invoering van flexi-jobs in de horeca de voorbode is voor uitbreiding naar andere sectoren. "Het ACV gaat voor jobs met een volwaardig loon en met zekerheid voor werknemers. Onzekere flexi-jobs met een loon lager dan het minimumloon voldoen niet aan deze normen", besluit de vakbond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234