Vrijdag 22/10/2021

Jezidi's

Kamer erkent misdaden op jezidi’s als genocide en vraagt engagement regering: ‘Vandaag krijgen zij hun waardigheid terug’

Een jezidi-kind dat werd herenigd met familie in 2019. Beeld AP
Een jezidi-kind dat werd herenigd met familie in 2019.Beeld AP

De resolutie van de oppositie om de genocide op jezidi’s te erkennen krijgt unanieme steun in de Kamercommissie. Daarnaast roept het parlement de regering op om meer werk te maken van hulp voor de slachtoffers en berechtiging van de IS-daders.

Na hoorzittingen met de indrukwekkende getuigenissen van Lamya Bashar en Nadia Murad was de volledige commissie Buitenlandse Betrekkingen overtuigd dat ons land meer moet doen voor de grootste slachtoffers van terreurgroep IS.

Er is weinig twijfel dat het gaat om genocide, zoals onlangs vastgesteld door Unitad, een onderzoeksgroep van de Verenigde Naties. Toen IS in augustus 2014 de jezidi-dorpen in Irak binnenviel, vermoordde de terreurgroep de mannen en maakte ze de vrouwen en kinderen tot slaven. Naar schatting 2.800 vrouwen en kinderen zijn nog altijd vermist.

Na een bezoek aan Irak in december 2020 maakten oppositieleden Georges Dallemagne (cdH) en Koen Metsu (N-VA) werk van een resolutie. De unanimiteit in de Kamercommissie maakt de stemming in de plenaire, wellicht nog voor het zomerreces, tot een formaliteit.

“Zes maanden geleden deden wij ter plekke in Irak de belofte aan de jezidi’s dat we er alles aan zouden doen deze genocide te erkennen”, zegt Metsu. “Vandaag krijgen zij hun waardigheid terug.”

“Ik ben ontroerd door en trots op de unanieme steun voor deze resolutie”, zegt Dallemagne. “Er zijn wel andere landen die de genocide op jezidi’s erkennen, maar geen enkel land gaat zo ver.”

Berechtiging Belgische daders

De resolutie vraagt bijvoorbeeld ook aan de regering om de slachtoffers te helpen, en om ondersteuning te verlenen aan het identificeren en vervolgen van de eventuele Belgische daders. De Kamer vraagt de regering om binnen de Verenigde Naties actief te ijveren om deze misdaden voor het Internationaal Strafhof te brengen, of voor de oprichting van een ad hoc-tribunaal.

Karim Khan, die de leiding had over Unitad, het VN-team dat juridisch bewijs verzamelt tegen IS, is net aangesteld als aanklager van het Internationaal Strafhof. Als landen er niet in slagen om tot berechtiging te komen, dan kan het Strafhof ingrijpen.

Berechtiging in Noordoost-Syrië ligt moeilijk omdat de regio niet erkend is en een internationaal tribunaal in het officiële Syrië, van Bashar al-Assad, is onwaarschijnlijk. Een van de problemen is dat Irak geen lid is van het Internationaal Strafhof. De Belgische resolutie vraagt onze regering om bij Irak daartoe aan te dringen. Deze week heeft het Iraaks hooggerechtshof de inspanningen van de Iraaks-Koerdisch regio KRG voor een tribunaal afgeslagen.

“Een klap voor gerechtigheid”, was toen de reactie van Murad Ismael, oprichter van enkele belangrijke jezidi-organisaties. Hij roept op tot een ad-hoc-tribunaal ter plekke en is opgetogen met de Belgische resolutie. “Dit betekent veel voor ons volk dat nog herstelt van de genocide en die op vele manieren nog altijd ondergaat.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234