Zaterdag 27/02/2021

review

Kamal Kharmach: van schattige dikkerd naar veelbelovende Marokkaan

Kamal Kharmach. Beeld Tom Bertels
Kamal Kharmach.Beeld Tom Bertels

In zijn eerste eigen show De schaamte voorbij gebruikt Kamal Kharmach zijn hoge teddybeergehalte om zijn boodschap over te brengen, maar hij slaagt er nog niet in steeds even spitsvondig te blijven.

“Ik ben niet verliefd op je, maar schattig ben je wel.” Het moet er flink inhakken als het enige meisje met wie je als onzekere, zwaarlijvige Vlaams-Marokkaanse tiener een date weet te versieren, dat zegt. Dat comedian Kamal Kharmach (25) deze anekdote zo veel aantal jaar later gebruikt in zijn eerste solovoostelling De schaamte voorbij, zegt genoeg. 

Maar Kharmach doet er iets positiefs mee: hij omarmt die vervloekte schattigheid en gebruikt ze om mensen voor zich in te nemen (wat moeiteloos lukt) en hen – luchtig en steeds met die heerlijke lach op zijn gezicht – met hun neus op een aantal minder fraaie maatschappelijke feiten te drukken. “Ik was die dikke comedian, nu ben ik die Marokkaanse comedian.”

In de voorstelling rekent Kharmach af met de drie schaamtedemonen uit zijn leven tot nu toe: arm, obees en Marokkaans zijn (zie ook het interview met hem dat eerder in deze krant verscheen). De reeks tragikomische grappen hierover is eindeloos, maar toch is Kharmachs boodschap dat dit alles niet is wat hem het meest heeft getekend. Het is de pijn van de eenzaamheid en de onbeantwoorde liefde(s) die hem het meest parten speelde.

Afgehakte handen

Hoewel Kharmachs hoge aaibaarheidsfactor en charme ons moeiteloos inpakken, komen enkele aandachtspunten bovendrijven. Zo slaagt hij er (nog) niet in zijn humorniveau constant even hoog te houden. Spitsvondige grappen wisselen af met flauwe en je moet van héél goede (Marokkaanse, Vlaamse of andere) huize komen om over IS en afgehake handen van Congolese mensen een geraffineerde act te maken. Kharmach heeft de vereiste intelligentie daarvoor duidelijk in huis, maar het moet er nog uitkomen.

Bovendien mag hij nog een stuk verdergaan in zijn maatschappelijk engagement. Nu blijft hij soms steken op het niveau van zijn persoonlijk traject: entertainend en geestig, maar te oppervlakkig. Daar tegenover staan dan weer sterk uitgewerkte passages zoals het fragment over de afschaffing van de gay parade en de reden waarom: je moet je normaliteit niet ostentatief opeisen, iedereen moet die gewoon aanvaarden. Dat smaakte naar meer. Benieuwd of Kharmach ons in de toekomst ook op meer van dat kan trakteren.

Tranen

De vraag rijst of Kharmach in een volgende show waarin hij minder persoonlijke onderwerpen zou behandelen, even indrukwekkend authentiek kan blijven als in De schaamte voorbij. Maar bij het zien van zijn oprechte tranen toen hij na afloop een staande ovatie kreeg, en van de manier waarop hij dit emotionele moment counterde met een grappige verwijzing naar zijn vriend Anthony, ‘de knuffelautochtoon’, verdween deze twijfel als sneeuw voor de zon.

Kamal Kharmach. Beeld Tom Bertels
Kamal Kharmach.Beeld Tom Bertels

De Schaamte Voorbij van Kamal Kharmach, gezien op 6/10 in Arenbergschouwburg Antwerpen. Op tournee tot mei 2018. 

Lees ook het weekendinterview met Kamal Kharmach: "Als we je buitensjotten, komt het niet goed met je, zeiden mijn leraars." (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234