Maandag 30/11/2020

Kama pikt lege tekstballon niet

De expo Strips in originelen in het Vlaams Parlement heeft er een tweede relletje bij: nadat een Franstalige tekstballon van de brochure werd verwijderd, besliste Kamagurka om zijn werk op die expo terug te trekken. Niet onze verantwoordelijkheid, klinkt het bij N-VA, wel die van curator Dany Vandenbossche.

Kunstenaar Kamagurka gaf gisteren op Twitter een ferme sneer naar Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA): 'Ben het un Peu Beu Mans, bij deze trek ik mijn werk terug dat in het Vlaams Parlement werd opgehangen.' Daarmee reageerde Kama op rel die was ontstaan over de brochure van de tentoonstelling Strips in originelen. Die brochure toont een striptekening van François Schuiten, maar met een lege tekstballon. Aanvankelijk bevatte die ballon nog een Franstalige zin, maar dat zag Peumans niet zitten.

Met een woeste Kamagurka als resultaat. "Je moet van het werk van anderen afblijven", zegt hij. "Peumans permitteert zich te veel. Op zoiets moet je echt reageren. De geschiedenis leert ons namelijk hoe zoiets begint: met kleine dingen die worden gecensureerd. De N-VA maakt zich belachelijk met zulke acties. Stap voor stap wordt dit staatje gefolkloriseerd door de N-VA."

Een kunstenaar is heer en meester over zijn eigen werk, gaat Kama verder. "Zeker als het over taal gaat: je mag niemand beknotten. Kunst draait om vrijheid, ook de vrijheid om er in te zien wat je wil."

Magnifiek beeld

En dus wil Kamagurka zijn vijf tekeningen na het weekend weggehaald zien uit het parlement. "Een spijtige beslissing", zegt Dany Vandenbossche, die samen met Jan Hoet curator is van de tentoonstelling. "Ik begrijp de verontwaardigde reacties wel, maar eerlijk gezegd gaat het toch maar om een simpele brochure. Het is niet dat er in het origineel is ingegrepen, toch?"

"Dat Kamagurka zijn werk nu terugtrekt, is de verantwoordelijkheid van Dany Vandenbossche", vindt N-VA-woordvoerder Luc Demullier. De tentoonstelling bestaat uit twee luiken, legt Demullier uit: een in de loketten van het Vlaams Parlement, een in de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). "Vandenbossche had in een nota uitgelegd dat hij in de VGC elf stripauteurs zou brengen die rond Brussel werken, zoals François Schuiten en Hergé, en in het parlement alleen Vlaamse auteurs. Toen Vandenbossche ons een affiche voorstelde met een tekening van Schuiten, begrepen we dat niet, want Schuiten zou niet in het parlement hangen. Een ander beeld kiezen voor de affiche was te laat, maar de brochure kon nog aangepast worden. Vandenbossche wilde Schuiten houden, en dus maakte hij de tekstballon leeg."

De curatoren hadden de bevoegdheid om het campagnebeeld te kiezen, reageert Dany Vandenbossche. "Het is een magnifiek beeld. Zo'n strikt onderscheid zoals in die oorspronkelijke nota stond heb ik overigens nooit voor ogen gehad. Hergé en Schuiten hebben we dan toch in het parlement gehangen. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het beeld van Schuiten problemen zou veroorzaken. Ik dacht dat we toch al een stap verder waren dan dat."

Overigens hangt er in het parlement ook werk van auteurs als Berck en Jean Pol, zegt Demullier nog. "Dat zijn Vlamingen die in het Frans schrijven, en daar hebben we geen probleem mee." En als hun werk dan het campagnebeeld was geworden? "Ik weet niet hoe we daarop gereageerd zouden hebben. Maar de discussie zou anders geweest zijn."

Jan Hoet wil weinig kwijt over de kwestie. "Het is belachelijk van Kamagurka", vindt hij. "Dit protest is gewoon reclame voor hem."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234