Zaterdag 30/05/2020

'Kafka bij de Dienst Vreemdelingenzaken'

De Nepalees Pusta Pandey woont al zeven jaar in ons land maar dreigt nu uitgewezen te worden. 'De man doorliep alle procedures en kon aan de slag bij een bakker, maar door een kafkaiaanse administratie en de onwil van de Dienst Vreemdelingenzaken wordt zijn leven nu geruïneerd.'

Een jaar geleden kreeg de 45-jarige Pusta Pandey uit Nepal een voorlopige verblijfsvergunning en de opdracht binnen drie maanden werk te vinden. Een bakker uit Leuven wou hem graag in dienst, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan.

"Toen die drie maanden bijna verstreken waren, kregen we opeens bericht dat er iets fout was met de aanvraag", zegt Marc Reyskens, personeelsverantwoordelijke bij bakkerij Makarius. "Blijkbaar had ik die aanvraag moeten opsturen en niet Pandey. Maar toen we dat wisten, was het al te laat. De termijn was verstreken en we konden geen nieuwe aanvraag indienen."

Te dom

Doordat Pandey geen arbeidsvergunning had binnen de afgesproken termijn, verviel ook zijn verblijfsvergunning. Maandagochtend werd de Nepalees gearresteerd in zijn woning in Leuven. Sindsdien zit hij in het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel in afwachting van zijn repatriëring naar Nepal. Een eerste poging maandag mislukte omdat de man weigerde het vliegtuig in te stappen.

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft de termijn niets te maken met het uitwijzingsbevel. "Wij hebben van het Vlaams Gewest (dat de arbeidsvergunningen moet goedkeuren, SV) een negatief advies gekregen. Niet omdat de termijn zogezegd verstreken is, maar omdat de werkgever niet aan de voorwaarden voldoet."

Ivo Flachet, de advocaat van Pandey, valt uit de lucht. "Dat is het eerste wat ik daarvan hoor", zegt hij. "Dat klopt absoluut niet. De Vlaamse overheid weigerde een arbeidsvergunning te geven omdat de verblijfsvergunning was verlopen, terwijl DVZ weigerde een permanente verblijfsvergunning te geven omdat hij geen arbeidsvergunning had. Kafka op zijn best.

"We spreken hier van een man die al zeven jaar in België woont, wil werken én werk heeft, maar door administratieve traagheid geruïneerd wordt."

Ook werkgever Marc Reyskens kan niet meer volgen. "Ik snap echt niet wat het probleem is. Blijkbaar ben ik hier te dom voor. Ik zou nochtans echt graag hebben dat Pandey bij ons komt werken. Hij heeft een bakkersopleiding gehad in Nepal en werkte eerder al in een bakkerij in Duitsland. Het is niet zo makkelijk om goed personeel te vinden dat bereid is 's nachts te werken. Tientallen keren heb ik naar de bevoegde instanties gebeld om uitleg te vragen, maar niemand wou helpen."

Ontredderd

De zaak kwam gisterenochtend voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). "De voorzitster heeft DVZ uitdrukkelijk gevraagd om niet over te gaan tot een effectieve uitwijzing tot er een arrest volgt van de RVV", zegt Flachet. "Die uitspraak is best opmerkelijk." De RVV kan de beslissing van DVZ herroepen.

Pusta Pandey zelf is compleet ontredderd. "Ik zit hier vast en ik weet niet wat er zal gebeuren", zegt hij in een telefonisch interview. "Ik moest werk vinden en dat is me gelukt. Ik heb echt geen fouten gemaakt. Alles wat ze me vroegen, heb ik gedaan." Hoe hij de toekomst ziet? "Ik hoop dat de papieren toch nog in orde raken. Na zeven jaar is terugkeren geen optie meer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234