Vrijdag 24/05/2019

Wetstraat

Kabinetschef van Theo Francken stapt op

Beeld RV

Ellen Vermoesen, kabinetschef van het staatssecretariaat voor Asiel en Migratie van Theo Francken, stopt er op 15 januari mee. Matthias Francken, nu adviseur, volgt haar op.

Vermoesen stond binnen de regering bekend als een extreem harde werker. Sinds het uitbreken van de opvangcrisis zocht ze zelf ook actief mee naar de meest diverse locaties waar asielzoekers terecht konden. Ze was nooit te beroerd om zelf de telefoon te pakken en gemeentes op te bellen om slaapplaatsen voor asielzoekers te vinden. "Ze wordt heel erg geapprecieerd," zegt een hooggeplaatst ambtenaar. "Ze is zeer gedreven en spreekt altijd met kennis van zaken. Ze heeft haar rol echt perfect gespeeld."

Vermoesen stond ook erg op haar onafhankelijkheid; ze wou liever niet worden geassocieerd met de N-VA. In het verleden werkte ze voor de Europese Commissie. Vermoesen bevestigt haar vertrek op het kabinet, en wil daar enkel aan toevoegen dat ze om 'persoonlijke redenen weggaat'. "Ik heb nooit met de pers gesproken en ga dat nu ook niet doen."

In de wandelgangen valt echter te horen dat ze steeds meer moeite had met de harde lijn van Francken en de rest van zijn kabinet. Hoe langer de opvangcrisis aanhoudt, hoe meer Francken naar rechts overhelt. De afgelopen maanden nam zij steeds een zeer gematigd standpunt in. "Voor ons is het een heel slechte zaak dat zij vertrekt," zegt een bron uit het werkveld. "Zij was een medestander in een heel rechts kabinet."

Jonge wolf

Op 15 januari treedt Vermoesens opvolger aan, Matthias Francken. Deze 'Antwerpse Gentenaar', zoals hij zichzelf omschrijft, lijkt uit ander hout gesneden. Francken is één van de jonge wolven binnen de N-VA. Op Twitter springen zijn standpunten tegen de vakbonden, de Conventie van Genève en pro N-VA eruit. Hij maakt er ook een sport van om aan te tonen hoe voorstellen van de N-VA, die eerst op scepsis werden onthaald, mettertijd toch ingeburgerd raakten.

De jonge Francken, geen familie van de staatssecretaris, verzamelde een indrukwekkend arsenaal aan diploma's. De twintiger studeerde filosofie, economie, Europese studies en politieke wetenschappen. Daarna deed hij een stage in Europa, waarop hij bij de N-VA aan de slag kon. Bij de opstart van zijn kabinet nam Francken hem aan als adviseur Europees en Internationaal beleid.

Theo Francken bevestigt dat Vermoesens arbeidscontract op haar vraag wordt stopgezet. "Dat gebeurt om persoonlijke redenen en in een goede verstandhouding. Ze heeft het geweldig gedaan. Kabinetschef zijn in zo'n storm is een enorme opdracht en Ellen was en is top. Maar ik ben ervan overtuigd dat Matthias het ook uitstekend gaat doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.