Zondag 20/06/2021

Kabinetschef minister van Milieu bestuurder in nucleaire sector

Milieubeweging hekelt bezoldigde mandaten Raf Suys bij SCK en IRE

Brussel

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

Raf Suys, kabinetschef van Vlaams milieuminister Peeters (CD&V) en zowat de opperkabinetard van de CD&V, heeft twee bezoldigde bestuursmandaten in de nucleaire sector. Dat blijkt uit de mandatenlijst die in het staatsblad is verschenen. De vaststelling doet de wenkbrauwen fronsen, te meer omdat Peeters als Vlaams minister al herhaaldelijk de uitstap uit kernenergie hekelde. 'Verstandiger zou zijn als hij die mandaten opgaf', zegt Groen!-voorzitster Vera Dua. Suys zelf ziet het probleem niet.

Het was de Bond Beter Leefmilieu die de kat de bel aanbond. De organisatie ploos de bijna duizend pagina's uit van de mandatenlijst van het Rekenhof en zag zijn vermoeden bevestigd dat Suys bijklust in de nucleaire sector. Peeters' kabinetschef zetelt in de raad van bestuur van zowel het Molse Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE). Begin dit jaar, toen hij al een half jaar voor Peeters werkte, werd zijn benoeming in beide raden van bestuur bevestigd.

BBL-beleidscoördinator Jan Turf: "Voor de duidelijkheid: Suys overtreedt daarmee geen enkele regel. Voor kabinetsmedewerkers bestaat geen deontologische code over dit soort cumuls." Maar de kwestie ligt gevoelig omdat Peeters zich - tegen de afspraken van het Vlaamse regeerakkoord in - al uitsprak tegen de uitstap uit kernenergie. Volgens zowel de BBL als Groen!-voorzitster Vera Dua wekt Suys met de combinatie van jobs op zijn minst een schijn van partijdigheid. BBL-beleidscoördinator Jan Turf: "Dit is een ongezonde situatie." Groen!-voorzitster Dua: "Je krijgt de indruk dat Peeters niet onafhankelijk is in het energiedossier."

Om die reden willen zowel Turf als Dua dat Suys zijn mandaten bij SCK en IRE neerlegt. SP.A-voorzitster Caroline Gennez gaat niet zo ver. "Suys moet dat voor zichzelf uitmaken." Maar ook Gennez vind de combinatie weinig koosjer. "Je krijgt toch de indruk dat Peeters voorliefde voor kernenergie hem door Suys is ingefluisterd. Tegen de gemaakte afspraken in en terwijl kernenergie een federale bevoegdheid is."

Zowel SCK als IRE zijn federale overheidsinstellingen. Het grote probleem is echter dat die elk op hun beurt aandeelhouder zijn van privé-bedrijven. SCE heeft vijftig procent van de aandelen van Belgonucleaire in zijn portefeuille, een van de grootste Europese producenten van MOX, de brandstof voor kerncentrales. IRE bezit dan weer 49 procent van Transrad nv, dat nucleair afval transporteert. Voor la petite histoire: de federale overheid probeerde ooit haar aandelen in Belgonucleaire van de hand te doen, maar dat dossier bleef op de plank liggen.

Voor Luc Barbé, ex-kabinetschef van federaal staatsecretaris voor Energie Olivier Deleuze (Ecolo) en auteur van Kernenergie in de Wetstraat. Dissectie van de deals, wekt de combinatie die Suys maakt ook al een schijn van partijdigheid. "Dit is een slecht voorbeeld van corporate governance", zo zegt hij. Niet dat Barbé Suys ergens van beschuldigt. "Het is niet omdat Suys in die raden van bestuur zetelt, dat hij vandaaruit het beleid bepaalt bij Belgonucleaire en Transrad. Maar speelt hij een belangrijke rol in de nucleaire sector? Ja. En zit hij op een belangrijke stoel? Ja. Als lid van de raad van bestuur word je altijd geacht de belangen van het bedrijf te verdedigen. Ik zou het niet gedaan hebben. Misschien was het moment dat hij herbenoemd werd, begin 2005, een mooi moment geweest voor Suys om beide mandaten neer te leggen."

Suys, die al een eeuwigheid meegaat op CVP- en CD&V-kabinetten en een van de sterke mannen achter de christen-democratische schermen is, ziet weinig reden om dat te doen. "Ik zie niet in welke schijn van partijdigheid ik hier wek. Zowel SCK als IRE zijn federale overheidsinstellingen. Onderzoeksinstituten. Het hoofddoel daarvan is het opbouwen van kennis, en wat is er dan verkeerd aan dat ik daar in de raad van bestuur zit? Op die manier kan ik de minister informeren over de vooruitgang in de sector. Ik heb het energiedossier jarenlang gevolgd voor CD&V, en ben zo in die raden beland. Ik zetel er al tien jaar in. Ik verdedig daar, samen met leden van de federale kabinetten begroting, energie en van premier Verhofstadt, de belangen van de gemeenschap. Als ik me van die kennis die SCK en IRE vergaren zou distantiëren, dan pas zou ik verkeerd bezig zijn."

Raf Suys: 'Ik zie niet in welke schijn van partijdigheid ik hier wek'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234